Kamera:Kubilay ALTUĞ

Aralık ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'de en az 3 milyon 749 bin kişi yeni yıla işsiz girdi. Yeni yılda, iş akdi sözleşmesi sona eren kişiler de işsizler kervanına katıldı. Çareyi İŞKUR'da arayan vatandaşlar hem iş hem de işsizlik maaşı başvurusu yaptı.  İŞKUR'un önünde yeni yılın ilk günlerinden uzun kuyruklar oluştu.

issizlik-ortaÖte yandan, Ocak ayı itibariyle uygulanacak asgari ücret yüzde 26.5'lık artışıyla birlikte 2.020 lira 90 kuruşa yükseldi. Asgari ücretin artışı sadece 7 milyon asgari ücretli çalışanı ilgilendirmiyor.
Asgari ücretle birlikte işsizlik maaşından, genel sağlık sigortasına ödenecek primlere, doğum ile askerlik borçlanmasına kadar birçok rakam da yeni yılla birlikte değişti.

İŞSİZLİK MAAŞLARI DA ARTTI

Asgari ücretin artışıyla beraber, işsizlik maaşı da arttı. En düşük işsizlik maaşı 1015 lira, en yüksek işsizlik maaşı da 2 bin 32 lira oldu. İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için çalışanın kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması gerekiyor. Çalışanın iş sözleşmesinin iptalinden önceki 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olması ve son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekiyor. Ayrıca çalışanın adına son 4 ay içinde SGK'ya bildirilen prime esas kazanç dikkate alınarak işsizlik maaşı hesaplanıyor.