ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Mete Cantürk, eşi Sevim ve kızı Kevser İrem Can Cantürk’ün yargılandığı FETÖ davası başladı.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuksuz olarak yargılanan ve ev hapsinde olan sanık Mete Cantürk savunma yaptı. Hakkında FETÖ davası açılan diğer konsolosluk çalışanı Metin Topuz’u kendisiyle ilgili iddiaları yalanlayan sanık Cantürk, eşiyle 1988 yılında evlendiğini ve o dönem ABD Başkonsolosluğunun gazetelere verdiği iş ilanını görerek başvuru yaptığını iddia etti.

Daha önce yurtdışında çalıştığını söyleyen sanık Cantürk bu nedenle İngilizce bildiğini be işe alındığını ifade etti.

FOTO:SÖZCÜ - Mete Cantürk hakkında verilen ev hapsi kararı kaldırıldı.


İŞTE SAVUNMASI...

Sanık Cantürk savunmasında özetle şunları söyledi:

“Bir yıl resepsiyon görevlisi olarak çalıştım. Daha sonra gece tercümanlığı görevine geçtim. Bu görevin ardından Bölgesel Güvenlik Biriminde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. Görevim makam koruma, mekan koruma ve güvenlik soruşturmalarından oluşuyor.”

FOTO:SÖZCÜ


“GÖREVİM NEDENİYLE RESMİ KURUMLARLA GÖRÜŞÜYORDUM”

“Görevlerim kapsamında resmi kurumlarla görüşmelerim oluyor. ABD yetkilileri isterse, İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkilileriyle görüşüyordum. Güvenlik sağlamayla ilgili planlar yapardım. Görevim gereği terör tehdidinde farkındalık yaratmak amacıyla güvenlik görevlilerine sunumlar yaptım.”

“GİTTİĞİM YERLERE KONSOLOSLUK GÖREVLENDİRMESİYLE GİTTİM”

“İddianamede FETÖ’ye yakın kişilerle aynı otelde kaldığım yazılmış ve toplantıya katıldığım söylenmiş. Ben gittiğim yerlere konsolosluk görevlendirmesiyle giderim. Konakladığım yerde kalan kişileri bilmem mümkün değil.”

“METİN TOPUZ’LA KAVGALIYIZ”

“İddianamede Metin Topuz’un aleyhime konuştuğu yazıyor. Kendisiyle yollar önce kavga etmiştik. Bu yüzden böyle dediğini düşünüyorum. Metin Topuz’la hiçbir zaman aynı yerde çalışmadım. Benim hangi gazeteyi okuduğumu, hangi dine mensup olduğumu bilemez.”

“BANK ASYA HESABIMI 2005 YILINDA AÇTIM”

Sanık Sevim Cantürk, FETÖ’nün finans kuruluşu Bank Asya’daki hesabını 2005 yılında açıldığını ifade ederek, “Hesap hareketlerine bakıldığında normal bankacılık işlemleri yaptığım görülüyor. Evime çok yakın diye oraya hesap açtım. Emekli maaşımı da oradan alıyordum. Bir de ailemden gelen mirası yatırdım oraya, çocuklarıma pay etmek için” dedi.

FOTO:AA - Karar; akıllara 593 günlük hapsin ardından iki buçuk aydır ev hapsinde tutulan ABD'li rahip Andrew Brunson'ın 12 Ekim 2018'de tahliye edilmesini getirdi.


“EŞİMLE İLGİLİ SUÇLAMA OLMASA BEN DE BURADA OLMAZDIM”

Hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini söyleyen sanık Sevim Cantürk, şunları söyledi: “İddianamede Murat Hökelek ile konuştuğum yazılmış. Kendisi kardeşimdir. Telefonla konuşmam gayet normaldir. Kendisi hakkında FETÖ soruşturması açılmış ancak soruşturma sonlandırılmıştır. Yaptığım evlilik benim ağır ceza mahkemesinde olmama neden oldu. Eşimle ilgili böyle bir suçlama olmasa bende burada olmazdım.”