ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz'un yargılandığı davanın 4. duruşması görüldü. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya önceki duruşma olduğu gibi ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier ile ABD İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis de izleyici olarak katıldı. Topuz'un eşi ve oğlu da duruşmayı izleyenler arasında yer aldı.

Metin Topuz tutuklu yargılanıyor


EMNİYET RAPORU: TOPUZ, FETÖ'DEN KENDİNİ SOYUTLAMAYA ÇALIŞTIĞI DÜŞÜNÜLMEKTEDİR

Duruşmada mahkeme heyeti, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden o dönem ABD’ye yapılan ziyaretlerle ilgili sorulan soruya cevap verildiğini belirtti. DEA’nın (uyuşturucu ile mücadele dairesi) katılımıyla ilgili seminer yapıldığı, ABD’ye gidişlerle ilgili bilgi verilerek dönüşten sonra rapora hazırlanmış bir rapora rastlanmadığı belirtildi. Mahkeme, emniyetin raporunun, sonunda 'Metin Topuz’un FETÖ soruşturmasından kendisini soyutlamaya çalıştığı düşünülmektedir' şeklinde bir ibare olduğunu da belitti.

Bunun üzerine söz alan Metin Topuz, “Rapor yazıp yazmadıklarını kontrol edemem. Ben refakat ettim. Rapor yazmaları benim kontrolümde olan bir şey değil" diyerek cevap verdi. Sanık avukatları da emniyetin böyle bir görüş belirtmesinin doğru olmadığını belirterek bunu kabul etmediklerini söyledi.

KOMŞUSU: GÖZALTINDAYKEN FETÖ'DEN ALINDIM DEDİĞİNİ DUYMADIM

Topuz'un gözaltna alındığın da polislere eşilk eden komşusu P.Ş. tanık olarak dinlendi. Mahkeme başkanı Cem Karaca tanığa, Topuz'un kendisini gözaltına alan polislere, "Beni neden gözaltına aldığınızı biliyorum. Beni 17/25 Aralık öncesi emniyetle olan irtibatımdan dolayı, FETÖ'den alıyorsunuz" dediği iddiasını sordu. Tanık, "Gözaltı ve arama işlemleri sırasında Metin Topuz'un ağzından böyle bir söz duymadım" dedi.

İkinci tanık M.Ö., ise marangozluk yaptığını, Metin Topuz'u 25 yıldır tanıdığını, Topuz'la sadece evindeki marangoz işlerini hallettiğini ve resmi başka bir ilişkisinin bulunmadığını söyledi. Mahkeme başkanının sorması üzerine M.Ö., kendi adına kayıtlı telefonda Bylock tespit edilmesi üzerine FETÖ üyeleğinden yargılandığını belirtti.  Daha sonra savunma yapan Topuz'un avukatları, tanık M.Ö.'nün ile Topuz arasında 54 görüşmenin olduğunu, bunların 37'sinin bayram ve kandil mesajı olduğunu, diğerlerinin ise esnaf ve müşteri iletişimi olduğunu belirtti.

O DÖNEM EMNİYETTEKİLERLE İRTİBATIM DEA'DAKİ GÖREVİM İLGİLİDİR

Metin Topuz ise yaptığı savunmada, "4 oturumdur kendimi ifade etmeye çalışıyorum. O dönem de devletin üst makamlarında bulunan şahıslarla olan irtibatım DEA'daki görevimle ilgilidir. Hiçbir suç işlemedim. Masumum. Tahliyemi istiyorum" dedi.

FOTO:SÖZCÜ ABD İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis, Topuz'un eşine sarılarak teselli etti.


ABD MASLAHATGÜZARI: BU KONUN ÇABUK, ŞEFFAF VE ADİL ÇÖZÜMÜNÜ YİNELİYORUZ

Mahkeme, Topuz'un tahliye talebini reddetti. Duruşma 28 Haziran'a ertelendi. Duruşma çıkışı avukatlardan bilgi alan ABD İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis, Topuz'un eşine sarılarak teselli etti.

ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier


ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier de adliye çıkışında yaptığı açıklamada, ABD Hükümetinin bu davaya nasıl baktığını belirterek, "Daha önce söylediğimizi tekrarlamak istiyorum. Metin Topuz'un bir suç işlediğine dair herhangi bir delil göremedik. Türk Hükümetine bu konunun çabuk, şefaf ve adil çözümüne dair çağrımızı yineliyoruz " dedi.