Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşme sonrası basın toplantısında, "Yunanistan'la ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmeyi arzu ediyoruz. İkili ilişkilerimizde zaman zaman arzu edilmeyen bazı durumlar hasıl olsa da bunları telafi imkanını bulduk. Ticari ve ekonomide geldiğimiz nokta hedeflediğimizin çok çok altında. Bugün 3,5 milyar Avro düzeyinde tutuyoruz. Ki bu aramızda arzu edilen bir seviye değil. İzmir ve Selanik arasında yolcu ve yük taşıma imkanı sağlayacak deniz seferlerinin başlatılması, İstanbul ve Selanik arasında hızlı demir yolu hattı kurulması ve İpsala gümrük kapısında ikinci köprünün tamamlanmasına dair konuları görüştük.

Bu adımların atılmasıyla ticaret hacmimiz kısa sürede daha da artacaktır. Türkiye olarak Yunanistan'la aramızdaki tüm meselelerin hakkaniyet temelinde barışçıl şekilde çözülebileceğine inanıyorum. Başbakanlık döneminden bu yana Yunanistan'la ilişkilerimizde samimi adımlar atılmasını hep savundum. Ülkemiz arasındaki diyalog kanallarının açık tutulması gerekiyor. Biz her türlü meselenin konuşmak suretiyle hal yoluna konulabileceğine inanıyoruz. Yunanistan'daki soydaşlarımız ve Türkiye'deki Rum kökenli vatandaşlarımız ayrışma değil işbirliği vesilesidir. Azınlıklarımız sağlam birer köprüdür. Karşılıklı vatandaşlarımızın sorunlarını değerlendirdik. Dini azınlıklar konusundaki açılımlarımızı demokratik anlamda müzakerelerimizi gerçekleştirdik.

Erdoğan FETÖ'cülerin iadesi konusuna dikkat çekti. AA


Rum kökenli vatandaşlarımız için her türlü gayreti gösteriyoruz. Yunanistan'daki kardeşlerimizin sıkıntılarını sayın Başbakana aktardım. Kıbrıs konusunda içinde bulunduğumuz istişare sürecinin iyi değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Ortak bir vizyon ve yol haritası belirlenmelidir. Neyin nasıl müzakere edileceği net olmalıdır. Kıbrıs Türkleri'nin eşitliği temel parametre olmalıdır.

Sayın Başbakanla görüştüğümüz bir diğer konu terörle mücadele oldu. Bu meselenin komşuluk ve müttefiklik hukuku bağlamında ele alınması son derece önemlidir. Terörün her türlüsüne kararlı bir şekilde ortak tutum sergilemek zorundayız. Yunanistan'dan beklentimiz FETÖ, PKK, DHKP-C gibi güvenli bir ülke haline gelmemesidir. FETÖ'cü darbecilerin ülkemize iade edilme beklentimizi Yunanlı dostların dikkatine bir kez daha getirmiş olduk. Milletimizin, şehit ailelerimizin, FETÖ'cü alçaklar tarafından yaralanan gazilerimizin beklentisi budur.

Selanik'te toplantı olacak, orada imzalar atılacak. Siyasetçilerin görevi düşman kazanma değil, dost kazanmaktır. Onun çalışması içerisinde olmaktır. Aksi takdirde siyaset yapamazsınız. Sürekli kan kaybedersiniz, bu anlayışla siyasetimizi yürütüyoruz, yürütmeye devam edeceğiz.

Yarın sayın Başbakanın Heybeliada Ruhban Okulu'nun ziyaretiyle ilgili, 1971'den bu yana Ruhban Okulu kapalı. Aslında kapalı oluşun sebebi bizim yönetimlerimize ait olan bir şey değil.Zaten patrikhanenin oranın işlevsiz hale gelmesini görmesi sebebiyle adeta kapanmaya yüz tutmuştu. Dinler tarihi hocamız bizi Ruhban Okulu'nu ziyaret etmiştik. Çok zeki bir hocaları vardı. Çok da zengin bir kütüphanesi vardı. Ben sayın Başbakana söyledim 38 bin cild kitap vardı. Bizim arkadaşlarımızdan bir tanesi müziplik yaptı. "Müdür beyl bu kitapların hepsini okudunuz mu?" dedi. Gayet zeki bir cevap vererek "Son gelen dergilerden birkaç sayfa kaldı" dedi. Bu kadar kitap okunur mu demiştik. O benim ortaöğretimde, İmamHatip'de 7. sınıfta olduğum dönemdi. O gün bile çok az öğrenci sayısına sahipti. 1971'de orası kapandı. Şimdi ise geldiğimiz noktada orada eğitim öğretim malum yok. Sürekli sayın Çipras ve önceki başbakanlar gündeme getirdiler. Ben kendilerine sadece Batı Trakya'daki müftüler meselesini önlerine koydum. Siz de şu işi çözün, biz bu işi çözeriz, sıkıntı yok dedim. Saint Sinod meclisinde 7'ye düşmüşlerdi. Ben sayın patriğe haber gönderdim. Mecliste görev alacak din görevlileri verin onların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığa alalım ve Lozan'a göre çalışır hale getirelim. Biz onları Türkiye vatandaşı yaptık. Şu anda 16 üyesi ile Saint Sinod Meclisi çalışıyor ve dolayısıyla seçim yapacak hale gelmiş olur. Herhangi bir çekingemiz yok. Sayın Çipras'ın Ruhban Okulu'nu ziyaret etmesi için hayırlısı olsun dedik, yarın bu ziyareti gerçekleştirecek. Ben yine hayırlı olsun diyorum. Teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan ve Çipras Ankara'da bir araya geldi. - Reuters


ÇİPRAS: DARBECİLERİ KABUL ETMEKTEN HOŞLANMIYORUZ

Yunanistan Başbakanı Çipras ise, "Son derece samimi bir şekilde konuştuk. Bazıları bu ziyareti olumsuz geçtiğini iddia etti. Aramızdaki görüşmeleri devam ettirmeliyiz. Diyalog kanallarımız her zaman açık olmalı ki, sorunları çözelim. 4 yıldır Başbakanım Türkiye'yi 4 kez ziyaret ettim, ben de rekor kırdım. Bu pozitif ortamda, bugün yaptığımız görüşmede önümüzdeki dönemde ileriye dönük adımları devam ettirme kararı aldık. Ege'deki gerginliği azaltma konusunda hemfikir olduğumuzu gördük. İki ülke savunma bakanları arasındaki görüşmelerde bu adımlar devam edecek. İnanıyorum ki ilerleme kaydederek istikşafı görüşmeleri de başlatacağız.

Kıbrıs konusunda adil ve kalıcı çözüm bulunması gerektiğini söyledim. Federal Kıbrıs Cumhuriyeti AB'nin normal bir üyesi olarak var olmalı. Tabii ki, geçmişte yapılan bazı hataları tekrar etmekte fayda yok. Bir ön hazırlık görüşmelerinin yapılmasını önerdim, özellikle güvenlik konusunda. Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuka saygı gösterilmesine değindim. Enerji konusunda ilişkilerimizde köprü rolü oynamasını söyledim. Bazı enerji projelerinde işbirliği yapıyoruz, bu işbirliğini Türk Akım'da daha da ileri götürebiliriz. Halklarımızın hayat standartlarını yükseltmek için neler yapabiliriz. Yaz aylarında gemi seferlerinin yapılmasında mutabık kaldık. İki ülke arasındaki iş adamlarının işbirliğinin artması sağlanacaktır.

Organize suç örgütleriyle ilgili neler yapabiliriz. İadeler konusunda konuştuk. AB konusunda mutabık kaldık. Gümrük Birliği'nin incelenmesi konusunda fikir alışverişinde bulunduk. AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesini konuştuk. Türkiye'de geçtiğimiz yıllarda son derece önemli demokratik reformlar gerçekleştirildi. 8 darbeci askerle ilgili olarak Yunanistan yargısı net kararlar aldı. Yunanistan bir hukuk devleti olarak yargının almış olduğu kararlara saygı göstermek durumunda. Biz darbecileri kabul etmekten hoşlanmıyoruz. Biz güvenlik konusundaki işbirliğimizi güçlendirmek durumundayız" açıklamasını yaptı.