Soruşturmacı televizyon gazetecisi Uğur Dündar ve Türkiye'nin en çok okunan yazarı Yılmaz Özdil, sozcu.com.tr'de yayınlanan, moderatörlüğünü Gökmen Ulu’nun yaptığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"ABD'DE ÇOK VAHİM OLAYLAR YAŞANIYOR"

ABD'deki olayları yorumlayan Dündar, şöyle konuştu:

* Çok vahim olaylar yaşanıyor ve nereye varacağı belli olmayan ama bir sosyal deprem yarattığı kesin olan bir süreç Amerika'da şu anda yaşanıyor.

* Demokratlar bu olayı köpürtülerse ki, demokratların başkan adayı Joe Biden şöyle bir konuşma yaptı: 'Bundan böyle Trump'a oy veren siyahi siyahi değildir' dedi. Amerikan ekonomisi de giderek sıkışıyor. Amerikan teknolojisi de Çin'in atılımları karşısında geriliyor.

* Eğer demokratlar Amerika'nın çıkarları her şeyin üstündedir şeklindeki bütün Amerikalılara egemen olan o felsefeyle Trump'ın yanında yer almazlar, bu olayı köpürtmeye devam ederlerse, Amerika'da ucu görülmeyen çok büyük değişimlere sebebiyet verecek bir sosyal fırtına, sosyal deprem alır başını gidebilir.

* Amerika Trump nedeniyle, Trump'ın çok katı hatta gaddarca diyebileceğimiz yaklaşımları ve özgürlükleri kısıtlayan girişimleri nedeniyle bunun bedelini çok ağır ödeyebilir.

"KÜRESELLEŞME ABD'NİN DENGESİNİ BOZDU"

Özdil, şunları söyledi:

* Trump, Amerikanın başına Amerikan devletinin hataları yüzünden, Amerikan devletinin dünyaya çarpık bakışı yüzünden geldi.

* Küreselleşme dediğimiz saçmalık Fransa'da Sarkozy gibi aslında Fransız devletini, Fransız özgürlüklerini tam zıttı bir kişiliği devletin başına getirdi.

* İtalya'da İtalyan estetiğinin, İtalyan hoşgörüsünün tamamen zıttı Berlusconi gibi bir zihniyeti ülkenin başına getirdi. Almanya'da benzer hadiseler yaşandı.

*  İngiltere'de öyle bir sarsıntı yarattı ki Avrupa Birliği'nden kopmaya İngiliz milletini sürükledi.

* Mısır'da, Tunus'ta, Libya'da, daha sonra Suriye'de, Irak'ta yaşanan olayların hepsinin aslında sebebi ve aynı zamanda Rusça, Çin gibi Rus devlet modellerinin yükselmesi, bunların hepsinin temel sebebi Amerika'nın dünyaya dayattığı küreselleşme saçmalığı.

* Küreselleşme saçmalığı döndü bumerang gibi çıktığı noktayı, Amerika'yı vurdu. Siyah olmasından başka çok da önemli özelliği bir bulunmayan

* Obama'yı başkan yaptı ve hemen arkasından tam tersine siyah insanlardan nefret eden, ırkçılığı körükleyen ve sembolize eden bir New York kırosu Trump'a savruldu.

* Küreselleşme denilen mesele Amerika'nın dengesini bozdu. Amerika'nın dengesi bozulduğu için dünyanın dengesi bozuldu.

Halkın Vicdanı hafta içi her gün sadece sozcu.com.tr'de...