ABD Başkanı Donald Trump'ın miting çağrısı sonrası toplanan Trump yanlıları, dün ABD Kongresi'ni basmış ve yaşanan olaylarda 4 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi yaralanmıştı.

Trump'ın olaylar sonrası sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanmasına ABD'lilerden tepki gelmiş ve sosyal medya platformlarına Trump'ın hesaplarının kapatılması yönünde çağrılar yapılmıştı.

TWITTER HESABINI KİLİTLEDİ

Twitter, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçimlerin hileli olduğunu iddia eden video paylaşmasının ardından, topluluk kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle mesajlarının kaldırılmasını istemiş ve 12 saatliğine Trump'ın hesabını kilitlemişti. Twitter, kaldırılması istenen mesajların silinmemesi halinde hesabın kilitli kalmaya devam edeceğini açıklamıştı.

Trump'ın tweetlerine sayısız kez "yanıltıcı bilgi" uyarısı geldi. Twitter, Trump'ın bu sosyal ağdaki varlığına, yalnızca ABD Başkanı olduğu için izin veriyordu. Çünkü sosyal medya devi, "Sürekli olarak komplo teorilerini paylaşan, yalan bilgilerin yayılmasını sağlayan, aşırıcı fikirleri öne çıkarak hesaplara izin verilmiyor" uyarısıyla Trump'ın tweetlerini işaretliyordu. Söz konusu olaylar sonrası Trump'ın ABD Başkanı olarak görevini devrettikten sonra, Twitter hesabı üzerindeki dokunulmazlığının kalkabileceği ve Twitter'a veda edebileceği konuşuluyor.

FACEBOOK VE INSTAGRAM'DAN YENİ KARAR

ABD merkezli sosyal paylaşım sitesi Facebook, dün yaşanan Kongre Binası baskının ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın Facebook hesabının 24 saat süreliğine askıya alındığını belirtmişti.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg yaptığı açıklamada, Trump’ın Facebook ve Instagram hesaplarının seçilmiş Başkan Joe Biden yemin edene kadar 2 hafta süre ile askıya alındığını duyurdu.

Zuckerberg, “Bu süreçte Başkan Trump’ın hizmetimizi kullanmaya devam etmesine izin vermenin risklerinin çok büyük olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, kendisinin Facebook ve Instagram hesaplarına koyduğumuz engeli süresiz olarak veya en azından önümüzdeki iki hafta boyunca sürecek olan iktidar geçişi barışçıl bir şekilde tamamlanana kadar uzatıyoruz” dedi.

"POLİTİKAMIZI CİDDİ ŞEKİLDE İHLAL ETTİ"

Facebook tarafından dün yapılan açıklamada ise, Trump’ın hesabının 24 saat boyunca kilitlendiği belirtilmiş, “Başkan Trump’ın hesabı, 2 Facebook politikasını ihlal ettiği için 24 saatliğine askıya alınacaktır. Bu demek ki belirlenen süre zarfında Facebook platformunda gönderi paylaşamayacak” ifadeleri kullanılmıştı.

TWITCH DE KAPATTI

Canlı yayın özelliğiyle adından söz ettiren sosyal medya platformu Twitch de Trump'ın kanalını devre dışı bıraktığını duyurdu.
Şirket yaptığı açıklamada, "Dün Kongre Binası'na yapılan şok edici saldırının ışığında, Başkan Trump'ın Twitch kanalını devre dışı bıraktık. Mevcut olağanüstü koşullar ve Başkan'ın kışkırtıcı söylemi göz önüne alındığında, bunun topluluğumuzu korumak için gerekli bir adım olduğuna inanıyoruz” denildi. (İHA, BBC Türkçe)

 

[old_news_related_template title="Kongre baskını sonrası ABD'de çarpıcı anket" desc="ABD'de yapılan bir anket (YouGov), Amerikalı seçmenlerin büyük çoğunluğunun, Çarşamba günü Kongre binasının işgal edilmesini demokrasiye tehdit olarak değerlendirdiğini ortaya koydu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/07/iecrop/abd-reuters12_16_9_1610031339.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/kongre-baskini-sonrasi-abdde-carpici-anket-6201754/"]

[old_news_related_template title="ABD kongresinde vurulan kadının vurulma anı ortaya çıktı" desc="ABD'deki Kongre baskınında vurularak öldürülen Hava Kuvvetleri Gazisi Ashli Babbittin o anlara ilişkin görüntü yayınlandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/07/iecrop/resimid_169191121_16919112_16_9_1610026552.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abd-kongresinde-vurulan-kadinin-goruntuleri-ortaya-cikti-6201691/"]

[old_news_related_template title="6 Ocak 'GELİYORUM' dedi! İşte ABD tarihine geçen olayın perde arkası..." desc="ABD tarihinde bir ilk yaşandı. Başkanlık onaylama oturumu yapılırken Kongre binası eylemciler tarafından işgal edildi. Peki ABD'de bu duruma nasıl gelindi? Trump 6 Ocak'ı mı hedefledi? İşte adım adım yaşananların arka planı... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/07/iecrop/2021-01-07t015053z_1749739195_rc2m2l9mwy3e_rtrmadp_3_usa-election-trump_16_9_1610012078.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/6-ocak-geliyorum-dedi-iste-abd-tarihine-gecen-olayin-perde-arkasi-6201105/"]