ABD ve İngiltere, Sovyet istihbarat teşkilatı KGB'nin dış operasyonlar biriminin ardılı Dış İstihbarat Servisi'ni (SVR) dokuz ABD'li devlet kurumu ve yüzlerce özel şirketin mağduru olduğu siber korsanlık saldırısını yapmakla suçluyordu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın olan SVR Direktörü Naryshkin BBC'ye Rusça olarak yaptığı açıklamada, "Bu iddialar kötü bir polisiye roman gibi" dedi.

"GURURUMUZ OKŞANDI"

SVR'nin SolarWinds siber saldırısının arkasında olup olmadığı sorusu üzerine Naryshkin tebessüm ederek, SVR'nin böylesine sofistike bir saldırının arkasında olması halinde gururunun okşanacağını ancak "başkalarının yaratıcı başarılarını kendisine mal edemeyeceğini" belirtti.

Naryshkin ABD'yi saldırının arkasında olmakla suçlayamayacağını fakat şu anda Rusya'da yaşayan, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski çalışanı Edward Snowden'ın daha önce sızdırdığı belgelere bakarak bu saldırı taktiklerinin ABD ve İngiliz istihbarat servislerinin yaptıklarıyla benzerlik gösterdiğini ifade etti.

SALDIRILAR GEÇEN YIL BAŞLAMIŞTI

Geçen yıl Aralık ayında ortaya çıkartılan SolarWinds siber saldırısında korsanlar binlerce şirketin ve devlet kurumunun bilgilerine erişmişlerdi. Microsoft Yönetim Kurulu Başkanı Brad Smith, saldırıyı "dünyanın şu ana kadar gördüğü en büyük ve en sofistike saldırı" olarak nitelemişti.

Dünya genelinde çok yaygın olarak kullanılan Microsoft'un ürünleri, birçok devlet kurumuna ve özel şirkete hizmet veren Teksas merkezli SolarWinds yazılım grubuna siber korsanlar tarafından sızılmasından sonra incelemelere tabi tutulmaktaydı.

SolarWinds'e Orion yazılımı üzerinden Rus siber korsanlar tarafından yapıldığına inanılan saldırılarda ABD bakanlıkları dahil pek çok kurumun sistemine girilmişti.

[old_news_related_template title="ABD'nin başı hacker’larla yine dertte... Kabusun adı siber saldırı" desc="ABD'de doğu yakasına yakıt dağıtan boru hattı en son hedef oldu. Fidye istendi. Petrol fiyatları arttı, ciddi problemler yaşandı. İşin içinde Ruslar var." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/15/iecrop/siber-saldiri_16_9_1621119135.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/amerikanin-basi-hackerlarla-yine-dertte-kabusun-adi-siber-saldiri-6433091/"]

[old_news_related_template title="ABD'de görülmemiş hacker saldırısı: 150 bin kamerayı ele geçirdiler... Tesla ve Cloudflare de tehlikede" desc="ABD'de güvenlik sistemleri hizmeti veren Verkada, hacker saldırısının hedefi oldu. Hackerlar, aralarında Tesla ve Cloudflare gibi şirketlerin yanı sıra hastane ve polis merkezlerinin de bulunduğu 150 bin güvenlik kamerasının görüntülerini ele geçirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/10/iecrop/verkada-hacker-video_16_9_1615364419.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abdde-gorulmemis-hacker-saldirisi-150-bin-kamerayi-ele-gecirdiler-tesla-ve-cloudflare-de-tehlikede-6305808/"]