Asya ve Avrupa başta olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına alan doğalgaz ve kömür fiyatlarındaki artış, dünyanın enerji ihracatçısı olan Rusya'ya yaradı. Rusya'nın para birimi olan Ruble, bu ay en çok değerlenen gelişmekte olan ülke para birimi oldu.

Rusya halihazırda dünyanın önde gelen petrol ve doğalgaz ithalatçılarından biri konumunda.

Ayrıca Rusya hisse senetleri, diğer gelişmekte olan hisse senetlerine göre büyük artış gösterdi.

FED GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİ KORKUTUYOR


Son haftalarda Çin'in Evergrande krizinin yarattığı borç temerrütleri tehdidi ve ABD Merkez Bankası'nın para politikasını sıkılaştırma beklentisi gelişmekte olan ülke piyasalarında endişe yaratsa da Rusya'nın enerji rezervleri bu endişeleri tersine çevirdi.

ABD Merkezli medya kuruluşu Bloomberg'e konuşan Londra merkezli risk fonu Carrhae Capital'in baş yatırım yetkilisi Ali Akay, “Enerji fiyatları yüksek kalmaya devam edecek ve emtia ihraç eden ülkelerdeki şirketler küresel darlıktan faydalanacaklar” dedi.

PETROL FİYATLARI ARTIYOR


Rusya'nın enerji ürünlerinin toplam 600 milyar doların üzerinde bir rezervi bulunduğu, ülkedeki petrol fiyatının Pazartesi günü Brent varil başına 6 bin ruble ile rekor kırdığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz hafta Brent Petrol'ün varil fiyatı da 83 doların üstüne çıkarak son yılların en yükseğini görmüştü.

[old_news_related_template title="Enerji krizi büyüyor: İngiltere'de şalterler kapanabilir" desc="Yüksek doğalgaz fiyatlarının ve arz sorunlarının etkilediği İngiltere'de Ticaret Bakanı Kwasi Kwarteng, fabrikaların üretimi durdurma ihtimaliyle ilgili dün kendisine yöneltilen bir soruya, 'durum kritik' yanıtını verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/11/iecrop/shutterstock_1013670694_16_9_1633933335.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/enerji-krizi-buyuyor-ingilterede-salterler-kapanabilir-6699500/"]

[old_news_related_template title="Enerji krizi kömürde de etkisini gösterdi: Çin ve Hindistan zor durumda" desc="Dünya enerji fiyatları ile boğuşurken Avrupa'nın yaşadığı doğalgaz krizine Asya'daki kömür krizi de eklendi. Kömür fiyatları rekor üstüne rekor kırarken Hindistan ve Çin bu artıştan en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/07/iecrop/shutterstock_1903179919_16_9_1633591740.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/enerji-krizi-komurde-de-etkisini-gosterdi-cin-ve-hindistan-zor-durumda-6691915/"]