İSO Meclisi'nin şubat ayı olağan toplantısı, "Sanayimizin Rekabetçiliği İçin Alternatif Kurumsal Finansman Modelleri" ana gündemi ile video konferans üzerinden gerçekleştirildi.

Konuşmasında, sanayicilerin banka kredilerine bağımlılığının azaltılmasını "acil ihtiyaç" diye nitelendiren Bahçıvan, "Bankaların teminat, ipotek gibi şartları finansman maliyetini yükselterek sanayicilerimizin önündeki en büyük engele dönüştü. Banka kredileri ideal bir finansman yöntemi olmaktan çıkıyor" dedi ve ekledi:

Sanayicilerimizin yeni nesil finansman modellerine yönelmesi, bu modellerin aktif bir şekilde girişimcilere tanıtımı ve yatırımcılarla üreticileri bir araya getiren etkileşimlerin artması önem taşıyor. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi başta olmak üzere kamudaki paydaşlarımızın da desteği ve yol göstericiliğiyle bu konuda çalışmalarımızı geliştireceğiz.

[old_news_related_template title="İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Sanayi depreme hazır değil" desc="İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, depreme hiç kimsenin hazır olmadığını, sanayinin de bunlardan bir tanesi olduğunu belirterek, 'Depremle ilgili öz eleştirimizi yapmak, yapabileceklerimizi öne çıkarmak adına İSO olarak, sorumluluğu güçlü bir şekilde almaya kararlıyız. İstanbul'daki tüm sanayi firmalarının hakikaten samimi ve sağlıklı bir check-up'ının yapılması gerek. Bu check-up neticesinde uygun olmayan firmaların da çok hızlı bir şekilde dönüşümlerinin yapılması lazım. Her sektörün kendi öz eleştirisini en sağlıklı şekilde yapması gerek. Bu konuda artık üç maymunu oynama dönemimiz bitti' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/20/iecrop/basliksiz-6_16_9_1571605391.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/iso-baskani-erdal-bahcivan-sanayi-depreme-hazir-degil-5400926/"]

DÜNYADA AĞIRLIĞI ARTIYOR


İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, dünyada alternatif finansman yöntemleriyle gerçekleşen yatırımların ağırlığının giderek arttığı bir dönemde Türkiye'nin de bu konudaki adımlarını hızlandırması gerektiğine dikkat çekti.

Yeni nesil finansman araçlarının ana hedef kitlesi olan KOBİlerin finansmanında halen, banka kredileri ve ticari kredilerin açık arayla en çok başvurulan kaynak olduğunu vurgulayan Bahçıvan, "Oysa her geçen gün görüyoruz ki, banka kredileri özellikle KOBİler için ideal bir finansman yöntemi olmaktan çıkıyor.

Bankalarca talep edilen teminat, ipotek gibi şartlar finansman maliyetini gitgide yükselterek, sanayicilerimizin önündeki en büyük engel haline geliyor. Özkaynakları yeterli olmayan yeni ve küçük işletmeler, banka kredilerine erişimde daha çok sorun yaşıyor. Bu durum işletmelerin yüksek belirsizlik koşullarında faaliyetlerini sağlıklı sürdürmelerini daha zor hale getiriyor"dedi.

[old_news_related_template title="İSO Başkanı Bahçıvan: Birçok sektör ham madde temininde güçlük yaşıyor" desc="İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, birçok sektörün ham maddeyi teminde hem miktar hem de maliyet açısından büyük güçlükler yaşadığına dikkat çekerek, çözüm için üreticilerle tedarikçileri sektörel bazda bir araya getireceklerini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/23/iecrop/bahcivan-dha1_16821267_16_9_1608726188.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/iso-baskani-bahcivan-bircok-sektor-ham-madde-temininde-gucluk-yasiyor-6179955/"]

FİNANSMAN GİDERLERİ BASKI UNSURU


Bahçıvan, finansman kaynaklarını çeşitlendirmek ve vade yapısını iyileştirmek için kullanılabilecek özel sektör tahvili, kira sertifikası gibi araçların, dünyadaki rakiplere kıyasla halen oldukça sınırlı sayıda firmanın ilgi alanında olduğunu da belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

İSO 500 araştırma sonuçlarının da ortaya koyduğu gibi, finansman giderleri son dönemde sanayicilerimizin karlılığı üzerindeki en büyük baskı unsuru. Firmalarımızın faydalanabileceği yeni nesil finansman yöntem ve imkanları konusunda son derece büyük bir bilgi açığı olduğunu da üzülerek görüyoruz.

Sorunu sadece bilgi eksikliğine indirgemek de tabloyu fazla basitleştirerek bizleri çözümden uzaklaştıracak.

Türkiye'de finansal okuryazarlık seviyesinin düşüklüğü, tasarrufların yetersizliği ve geçmişteki sıkıntılı halka arz örnekleri de firmalarımızın alternatif finansman araçlarına uzak durmasının başlıca sebepleri arasında.

Dolayısıyla meseleye çok daha geniş boyutlu, uzun vadeli ve bütüncül yaklaşmak zorundayız. Saydığımız  eksiklikler, aslında ülkemizin taşıdığı potansiyele de işaret ediyor.

Çünkü son dönemde ülkemizde gerçekleşen satın alma ve birleşmeler aslında çok daha fazlasını yapabileceğimizin de göstergesi. (DHA)


[old_news_related_template title="İSO Başkanı: Sanayici borçla yaşamak zorunda" desc="İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının 2019 sonuçlarını paylaştığı basın toplantısında, sanayide kaynak yapısında özkaynakların oranı azalırken borçların arttığına dikkat çekerek 'Sanayici borçla yaşamak zorunda, kazandıklarıyla borç kapatamıyor' dedi. İSO 500'ün toplam borcu 2019'da bir önceki yıla göre yüzde 23,7 artışla 406,3 milyar TL'ye yükseldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/13/iecrop/erdalbahcivan_16_9_1594634752.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/iso-baskani-sanayici-borcla-yasamak-zorunda-5928056/"]

[old_news_related_template title="İSO Başkanı Bahçıvan'dan yapılandırma uyarısı!" desc="Erdal Bahçıvan, geçmişte kredi verirken titiz davranmayan bankaların, kredi yapılandırmalarında da benzer bir hataya düşmemesi gerektiğini dile getirdi. Bahçıvan, “Vazgeçmesini artık bilmemiz gerekiyor. Umut olmayan ve gereksiz kaynak israfı olan zoraki bir dönemden kol kesip vazgeçmek lazım. Bu ülkenin kaynakları sonsuz değil, bu bilinçte olmalıyız. Günü kurtarma noktasında olmamalıyız” uyarısında bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/21/iecrop/09-bahcivan-yeni_16_9_1571632377.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/iso-baskani-bahcivandan-yapilandirma-uyarisi-5401124/"]