KAMERA: SİNAN TUNÇ

70 yaşındaki ev hanımı Ayfer Hascan:

Büyümemiz yok küçülüyoruz. Türkiye’nin neresi büyüdü halk fakirlik içinde. 1 liraya ekmek almak için 1 saat kuyrukta bekliyoruz. Bu mu büyüme? Nerede ucuzluk var oradayız.

42 yaşındaki işsiz Burcu Karataş:

Halkın ekonomisi bitik durumda. Markette fiyatlar inanılmaz arttı. 2020’de işsiz kaldım. Eşimin işi çok küçüldü. Turizmle uğraşıyor. Büyüme değil aksine küçüldük. Ben çok inanmıyorum büyüme olduğuna.

NASIL BÜYÜMÜŞ Kİ BİZ GÖREMEDİK?


40 yaşındaki işsiz Tülay Sakinci:

2020 çok kötü geçti. Ekonomik olarak sadece kendim için değil, çevremde de çok zor geçiniyorlar insanlar. İşsiz kaldılar. Servis hostesiydim işsiz kaldım. İdare etmeye çalıştım evi geçindirmek için. Mesela kız kardeşim muhasebeciydi işten ayrıldı. Çok zor günler geçirdi. Ekonomik şartlar güzel değil. Ekonomik büyümeyi hissetmedim Nasıl büyümüş ki göremiyorum da. Gördüklerim insanların zor durumda olduğu. Herkes halkı düşünmeli.

21 yaşındaki öğrenci Canan Demir:  

Büyüme olarak yansımadı bu vatandaşa. Alım gücümüzde hissettiğimiz bir şey yok. Vatandaşın ilk olarak hissettiği budur. Olumlu olsaydı bir yorum yapabilirdim ama hissettiğimizi söyleyemeyeceğim. Ekonomik açıdan zorlu bir yıl oldu. Biz orta üst sınıf diyebileceğim bir aileyiz. Bir kaç kişi aynı hanede çalışıyor buna rağmen pandemi zorladı. İşçi ve asgari ücretle çalışanları, çocuk okutanları düşünemiyorum. Allah yardım etsin.

MAKARNA ÇORBAYLA GÜN GEÇİYOR


66 yaşındaki emekli Yakup Yakıcıoğlu:

Kapanan dükkanlardan belli ekonomimizin ne durumda olduğu. Biz 65 yaş üstü çok mağdur durumdayız. Sağlığımız bozuldu. Dışarı çıkamıyoruz. Emekliyim 2020’yi çok zor geçirdik ve geçirmeye de devam ediyoruz. Mutfakta her şey değişti. Makarnayla çorbayla günümüzü geçiriyoruz. Bak eczaneden geliyorum şeker hastayım. Zor durumdayız devlet büyüklerinin buna el atması lazım. Emekli büyüme değil aslında küçülme hissetti.

54 yaşındaki emekli Ümmühan Gürsoy:

Yansıyan olabilir ama bana yansımadı. Emekliyim, çocuğum çalışıyor. Yansıyan olmuştur bazı insanları etkilemiştir ama ben aynı çekirdekten geçindiğim gibi geçiniyorum. Mutfağımı geçindiriyorum ama geçinemeyenlere de bir şey diyemiyorum. İdare ediyoruz yani olduğu kadar harcıyoruz. 33 senelik evliyim idare ile bu yere geldim iki çocuk okuttum bir maaşla bir sıkıntım yok. Allah olmayana versin.

KREDİYLE BORÇ KAPATIYORUZ


49 yaşındaki tekstilci Fadime Demir:

Büyüme bana yansımadı. Daha çok küçüldük. Ekonomik sıkıntı fazlasıyla büyüdü. Kimse geçinemiyor. Çevremdeki herkes mağdur çalışan yok herkes evinde hazırı bitirdi kredilere dayandı insanlar kredi kartı kullanılıyor sürekli. Sıkıntı büyük. Tekstil işi yapıyoruz ve kredilere yüklendik. Kredi çektik krediyle borç kapatıyoruz. Sürekli borç halindeyiz. Sadece 2020 yılında 100 bin lira kredi çektik. Vergi borcumuz giderler elemanlar onları kapatmak için krediye yüklendik. Onlarla ayaktayız. Herhangi bir destek de almadık. İş yeri sahibimiz üç ay kira almadı sadece. Başka destek almadık.

BU SENEKİ GİBİ HİÇ ZORLANMADIK


58 yaşındaki emekli Esin Alpan

Büyüme öyle söyleniyor ama biz bu büyümeyi hiç hissetmedik. Gerek mutfakta gerek başka harcamalarda hiç hissetmedik. 2020’yi çok sıkıntılı kapattık. Emekliyim bu sene zorlandığım kadar hiç zorlanmadım. Direk mutfağı etkiledi. Yemeden olmuyor. Gerçek anlamda zorlandım.

TÜİK’E GÜVENMİYORUZ 

45 yaşındaki akademisyen Gürkan Ergin:

Kapanmış bir şey yok hala açık bizim için. Herkes için de öyledir herhalde. 2020 öyle devam ediyor. Hiçbir şeye güvenmediğimiz gibi, herhangi bir hükümet yetkilisine güvenmediğimiz gibi TÜİK'e de güvenmiyoruz. Annem bile pazara indiğinde şikayet ediyor durum belli niye güvenmediğimiz de ortada. Herkes yalan söylerken niye TÜİK’e inanalım? Gözümüzle gördüğümüze inanıyoruz.

EŞ DOSTTAN PARA ALIYORUZ

37 yaşındaki işsiz İbrahim Aktaş:

Hissedemedik, biz gittikçe küçülüyoruz. Küçük bir restoran açtık kısıtlamalar başlayınca kapatmak zorunda kaldık şu an bir iş yaptığımız yok. İşsiz esnafız şu anda. 2020 berbattı 2021’in de bir hayrını görmedik. Daha berbat olacağını düşünüyorum. Çünkü o zaman bir ekmek yiyebiliyorduk. Şu an onu da yapamıyoruz. Borcum çok. Bankalarda kara listelerdeyiz. Kredi çekmiyoruz eşten dosttan para alıyoruz. Krediler var ödeyemiyoruz.

56 yaşındaki Şükran Davulcu:

Ben büyüdüğümüzü zannetmiyorum. Ekonomi desen dipte. Kazancımızla geçinemiyoruz. Evimi kapattım annemi bir yere çocuğumu bir yere bıraktım. Emekli oldum kredi çektim çocuğumu okuttum. Hala borç ödüyorum. Ne iş olsa yapıp geçimimi sağlamaya çalışıyorum.

Bir kilo pirinç bir kilo patlıcana 42 lira ödediğimi biliyorum. Halk olarak her gün dibe çöküyoruz. Buradan Güngören’e yürüyerek gideceğim. Çünkü her kuruşun bizim için önemi var. Biz sarayda yaşamıyoruz. Güzel olan bir şey görmüyorum. Bundan iki sene önceye kadar tek başıma aileme bakıyordum şimdi kendime bakamıyorum, ailemi dağıttım. Büyüme bunun neresinde?

YÜZDE 1 BİLE HİSSETMİYORUM

57 yaşındaki emekli Hidayet Tekerkek:

Ben niye büyümedim? Kime büyüdü? Yüzde bir bile büyüme hissetmiyorum. Büyüme için benim cebimin öncelikle büyümesi gerek. Emekliyim şimdi maaşımı aldım. 2 bin 80 lira. Dağılacak. Kalan bir şey yok. 70- 80'li yılları diyorlar ya o zamanları da bilirim. O zamanlar bir babam çalışırdı 7 kardeştik kiradaydı evimiz. Şimdi 5 kişi çalışıp ancak geçiniyoruz. Mutfakta çok şey değişti. Doğacak torunumun bile borçlu doğacağı bir Türkiye'de yaşıyorum.

60 yaşındaki emekli Nurdan Karabuluk:

Valla hiç hissetmedim bir emekli olarak. 2 bin 400 TL ile geçinmek durumundayım. Markete gidiyoruz 100 -200 lira... Et yok bir şey yok içinde. Yani bilmiyorum günden güne paramız eriyor yalan mı? Nasıl geçiniyorum evim kendimin olmasa yapamam.

MARKET MARKET DOLAŞIYORUZ

60 yaşındaki emekli Emriye Yaslan:

Bize kötü yansıdı. 2020 aşırı felaketle geldi zaten. Emeklinin dar gelirlinin durumu çok kötü. Çok zor günler geçiriyoruz. Evi olan ek geliri olan biraz daha iyi ama tek maaşla geçinen çok zor durumda. Her şeyden kısıyoruz. Bugün bir mağazadan 60- 70 lira verip bir bluz alamıyorsun pazardan ihraç artığı almaya çalışıyorsun. Nerede ucuz var market market dolaşıyorsun. Hayat çok zor. Dile getiremiyoruz bunu.

49 yaşındaki çalışan Çiğdem Ataman:

Asgari ücrete zam yapıldı akabinde doğalgaza, elektrik ve suya zam. Nerede kaldı zam? Vatandaş bir büyüme hissetmiyor. Ben çalışan bir kadınım üniversite öğrencisi kız okutuyorum. Büyümeyi asla hissetmiyorum. 2020 çok kötü geçti. Özel bir sektörde yemek yapıyorum. Pandemiden dolayı evde kaldık. Çalışmaya başladım ama ham madde olmadığı için çalışamıyoruz. İnsanlar nasıl geçiniyor hayat nasıl devam ediyor bizim için çok zor.

24 yaşındaki öğrenci Gizem Seyhan:

Bir çok farklı kurumdan üniversite bursu alıyordum ama online eğitime geçtik nasılsa evdesiniz diye bursları da ödememe durumu oldu. Kitaplar masraflar mimarlık okuyorum çok yüksek. Masraflarım devam ediyor ama burslar verilmiyor. Umarım 2021 daha iyi geçer.

[old_news_related_template title="2020 yılı büyüme rakamları açıklandı" desc="Türkiye ekonomisi corona virüsü pandemisinin gölgesinde geçen 2020 yılında yüzde 1.8 büyüdü. 2020'nin son çeyreğinde ise büyüme yüzde 5.9 oldu. 2019 yılında 9 bin 127 dolar olan kişi başı milli gelir 2020 yılında 8 bin 599'a geriledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/01/iecrop/04.08-fabrika-gazete_16_9_1614580376.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/son-dakika-2020-yili-buyume-rakamlari-aciklandi-6288118/"]

 

[old_news_related_template title="Uzmanlar 2020 yılı büyüme rakamlarını değerlendirdi" desc="Türkiye ekonomisi 2020'de yüzde 1.8, geçen yılın son çeyreğinde de yüzde 5.9 büyüdü. Uzmanlar büyüme rakamlarını sozcu.com.tr'ye değerlendirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/01/iecrop/reuters-para_16_9_1614587787.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/uzmanlar-2020-yili-buyume-rakamlarini-degerlendirdi-6288281/"]