Sultan Abdülaziz döneminde yapılan Divanhane eski karakol binasının, yol genişletme çalışması için yaklaşık 2 ay önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından ağır iş makineleri ile yıkımına başlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yıkımı durdurmak için yaptığı başvurular sonuçsuz kalınca yargı sürecini başlattı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Yol geçmeyecek ama Bakanlık ısrarla Osmanlı mirası yapıyı yıkıyor, tüm ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Ulaştırma Bakanlığı yol bahanesiyle Kasımpaşa'daki Divanhane'yi yıkmaya başlamıştı, UTK kararıyla artık yol geçmeyecek ama ecdad mirasını yıkmada ısrarcı” dedi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat da tarihi bina önünde açıklama yaptı. Polat, İBB olarak ilgili kurumlara yaptıkları başvurulardan sonuç alamadıklarını ve yıkımın sürdüğünü belirterek yol için yapılan yıkımı “İstanbul’a ihanet” olarak niteledi.

“YOLU İPTAL ETTİK BU YIKIM NEDEN YAPILIYOR?"

İBB olarak önceki dönemde alınan yol düzenlemesi ile ilgili kararı değiştirerek yolu tarihi binanın etrafından geçirdiklerini söyleyen Polat, “Bu binayı yıksalar bile artık burada bir yol çalışmasının gündemi yok. Yol da yapmayacağız, gerekçesi de yok. Hiçbir gerekçesi olmayan alanda bu yıkım neden yapılıyor?” diye sordu.

MAHKEMEYE BAŞVURULDU

Polat, durduramadıkları yıkımla ilgili son olarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’na itiraz dilekçesi verdiklerini, savcılığa da sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Polat, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne de yıkımın ve kurul kararının yürütmesinin durdurulması için başvurduklarını kaydetti.

“DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YOL YAPILACAK DİYE TARİHİ BİNA YIKILMAZ”

Polat tepkisini şöyle dile getirdi:

* Modern dünyanın hiçbir yerinde, insanlık tarihinin geldiği bu aşamada yol yapılacak diye tarihi bina yıkılmaz. Tarihi binaların yapısına göre yollar ve kentsel düzenlemeler adapte edilir.

* 2021 yılında İstanbul’da sanki 70 sene öncesinin gündemini yaşar gibi tarihi yapıları yol yapmak üzere yıkılması gerçeği ile karşı karşıyayız. Şu an bu tarihi yapı İBB’nin yetkisi altında olan ana arterde bir yapıdır. Şu an içeride olan bütün yıkımlar suç, ağır ceza niteliğindeki uygulamalardır.

* İstanbul tarihinde travmalarla dolu tarihi eser yıkımlarının İstanbul’un Osmanlı kimliğinin yok edişinin örneği. Geri dönüşsüz bir tahribat yaşanıyor. Yıkım durdurulmalı. Burası çepeçevre Osmanlı tarihi yapılarıyla kuşatılmıştır. Burada yok olan sadece bina değil, özgün boyutlarıyla bir tarihi meydandır.

* Karakol binasına kefen mi biçtiniz, tabuta mı aldınız? Bu görüntü neyin nesidir? Saygın ve uygun bir iş yapıyorsanız, bu kadar bekleyerek, gizleyerek, her denetlemede yetkili birimlerimizi engelleyerek neyi gizliyorsunuz?

* Bu uygulamalar tarihi yapıları sadece tahrip eder. İçerideki volta döşemelerin büyük oranda yıkıldığını, binanın kabuğunun kaldığını gördük. Bina büyük oranda tahrip edilmiş durumda. Binanın kurtarılıp restore edilmesi lazım. Fakat yapı hala ayakta ve kurtarılabilir durumda.

[custom_content title="SÜREÇ 2014’TE BAŞLADI" desc="Yol çalışması için alınan yıkımın kararının geçmişini anlatan Polat süreci şöyle özetledi: “Bu çalışma Ulaştırma Bakanlığı’nın talebi ile 2014 yılında Haliçport projesi için  3 yol geliş, 4 yol gidiş olmak üzere düzenleme yapılması talebi ile başladı. Proje ardından Kültür Bakanlığı’na sunuldu ve 2019’da koruma kurulları tarafından onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yıkım ruhsatı verilmesi için yazı yazıldı. 4 Aralık 2020’de Beyoğlu Belediyesi tarafından yıkım kararı ruhsata bağlanarak işlem başlatıldı. Biz İBB olarak 2 aydır bu tarihi kimliği yok olmaktan kurtarmak için her türlü girişimde bulunduk.”"]

[old_news_related_template title="İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu için 2 yıla kadar hapis istemi" desc="İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Ordu eski Valisi Seddar Yavuz'a hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın 6'ıncı duruşması görüldü. Duruşmada esas hakkında mütalaasını açıklayan savcılık, İmamoğlu hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası talep etti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/02/iecrop/detay-kopya-10_16_9_1614682364.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/son-dakika-ibb-baskani-ekrem-imamoglu-icin-2-yila-kadar-hapis-istemi-6290688/"]