Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın yıllar sonra Türkiye’yi ziyaret edecek ilk İsrail cumhurbaşkanı olacak Isaac Herzog’u ağırlamaya hazırlanırken, Rusya-Ukrayna krizi iki ülkede de gündemin ilk sıralarında yer alıyor.

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz, ilişkilerde yeni bir sayfa açmaya hazırlanan iki ülkenin son dönemde Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk yapma yarışında öne çıktığını yazdı.

"ERDOĞAN YARIŞTA TEK BAŞINA OLMADIĞINI FARK ETTİ"

Makalede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk adımı atarak arabuluculuk alanındaki gücünü test etmek için geçen ay Kiev’e gittiği ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Rusya lideri Vladimir Putin’i Türkiye’ye davet ettiği belirtildi. Rusya’nın Ukrayna işgalinin Erdoğan’ın diplomatik çabalarını ortadan kaldırarak Türkiye’yi büyük bir ikilemle karşı karşıya bıraktığı kaydedilen yazıda, İsrail’in arabuluculuk konusunda Türkiye’ye rakip olarak ortaya çıktığı yorumu yer aldı.

Haaretz, İsrail Başbakanı Naftali Bennett’ın cumartesi günü Moskova’ya yaptığı “gizli” ziyaretin ve ardından Almanya’da mevkidaşı Olaf Scholz’la görüşmesinin, Erdoğan’ın “zafere giden yolda tek başına olmadığını” anlamasına yol açtığını ifade etti.

Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarını buluşturacak Antalya’daki toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun İsrailli mevkidaşı Yair Lapid’le de görüşeceğine dikkat çekilen yazıda, arabuluculuk çabasının Türkiye ve İsrail’i yakınlaştırabileceği değerlendirmesine de yer verildi.

Türkiye ve İsrail’in Rusya-Ukrayna kriziyle ilgili kendi çıkarları bulunduğu belirtilen yazıda, asıl sorunun Rus lider Putin’in iki ülkenin arabuluculuk çabalarını ciddiye alıp almayacağı olduğu vurgulandı.

[old_news_related_template title="İsrail Başbakanı'ndan kritik temaslar! Putin'le Moskova'da, Zelensky'le telefonda görüştü" desc="Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Kremlin Sarayı’nda Ukrayna’daki durumu değerlendirdi. Bennet’in Putin'in ardından Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ile de telefonda görüştüğü bildirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/05/iecrop/israil-23_16_9_1646507840.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/israilden-rusyaya-kritik-ziyaret-putin-ile-moskovada-gorusme-plani-6991725/"]

[old_news_related_template title="İsrail Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti öncesi çarpıcı yorum: Utandırmamak için dikkat edecek" desc="Gelecek hafta çarşamba günü Ankara'da tarihi bir görüşme gerçekleşecek. 2003'ten beri ilk kez bir İsrail cumhurbaşkanı Türkiye'ye gelecek... İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un ziyareti öncesinde İsrail heyeti ile ilgili dikkat çekici bir yorum yapıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/06/iecrop/erdogan-depo_16_9_1646552813.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/israil-cumhurbaskaninin-turkiye-ziyareti-oncesi-carpici-yorum-utandirmamak-icin-dikkat-edecek-6992354/"]