Macaristan’ın aşırı sağcı Başbakanı Viktor Orban, seçim kampanyası için eski ABD Başkanı Donald Trump’tan destek istedi.

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, Macaristan’da Orban hükümetine yakın düşünce kuruluşu Temel Haklar Merkezi, Trump’ı seçim çalışmalarına katılması için Budapeşte’ye davet etti.

Orban’ın lideri olduğu Fidesz partisi, 3 Nisan’da muhalefetin güçleri birleştirmesiyle kurulan koalisyona karşı yarışacak. Bu, 12 yıldır koltuğunu koruyan Orban için en zorlu seçim olarak görülüyor.

Guardian’a konuşan Macaristan hükümetinden bir kaynak, Trump’ın henüz davete yanıt vermediğini belirterek “Fidesz üyeleri Trump’ın martta Budapeşte’ye gelmesini çok istiyor” dedi. Yetkili, Trump’ın bir ikon olduğunu söyleyerek “Bu tür ziyaretler Macaristan'daki muhafazakar toplum üzerinde büyük etkiye sahip” diye konuştu.

BAŞKANLIK SONRASI İLK TURT DIŞI ZİYARETİ OLABİLİR

Trump davete olumlu yanıt verirse, bu ABD başkanlığından ayrıldığından bu yana yurt dışına yapacağı ilk bilinen gezi olacak.

Orban, 2020’deki başkanlık seçimlerinde Trump’ı açıkça desteklemişti. Trump da nisan ayında Orban’ın kazanmasından memnuniyet duyacağını açıklamıştı.

Başkan olduğu 2019’da Orban’ı Beyaz Saray’da ağırlayan Trump, “Birbirimize benziyoruz. Biraz tartışma yaratıyoruz ama sorun değil” demişti.

[old_news_related_template title="Macaristan'dan seçim öncesi enflasyonla mücadele: Gıda ve süt fiyatlarına zammı durdurdu" desc="Nisan ayında sandığa gitmeye hazırlanan Macaristan'da artan enflasyon ile birlikte hükümetteki sağcı başbakan Viktor Orban, süt, un ayçiçeği yağı gibi ürünlerin fiyatlarındaki artışı durdurma kararı aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/04/iecrop/orban-reuters_16_9_1643976855.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/macaristandan-secim-oncesi-enflasyonla-mucadele-gida-ve-sut-fiyatlarina-zammi-durdurdu-6931664/"]

[old_news_related_template title="Macron, “Avrupa Ordusu” için Orban’ın desteğini aldı" desc="Fransa liderinin, Budapeşte ziyaretinde popülist ve milliyetçi politikaları nedeniyle sık sık eleştirdiği Macaristan Başbakanı Orban’la samimiyeti dikkat çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/14/iecrop/macron-orban-reuters_16_9_1639470878.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/macron-avrupa-ordusu-icin-orbanin-destegini-aldi-6826335/"]