Malatya'da AKP’li Yeşilyurt Belediyesi, Eylül 2020'de ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi' için 45 kişiyi yurt dışına göndermiş, ancak gidenlerden sadece iki kişi geri dönmüştü. Olayın ortaya çıkmasının ardından İçişleri Bakanlığı soruşturma başlatmıştı.

3 KİŞİ TUTUKLANDI AMA...

Geçen ay CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, gri pasaport skandalıyla ilgili organizatör Ersin K. Bingöl, Servi Belediye Başkanı Ali A. ve Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Bekir K. tutuklandığını duyurmuştu.

Mülkiyet Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından Yeşilyurt Belediye Başkanı AKP’li Mehmet Çınar, Belediye Başkan Yardımcıları Bekir K., Şahin Ö. ve Temizlik İşleri Müdürü İsa Y. hakkında soruşturma izni verilmesine karar vermiş, ancak bu karar itiraz edilmişti. İtirazı değerlendiren Danıştay 1. Dairesi, kişiler hakkında soruşturma izninin verilmesi kararını iptal etti. Kararda şu ifadeler kullanıldı;

"Dosyanın incelenmesinden anılan mevzuat uyarınca hizmet damgalı pasaport vermeye yetkili makam olan İçişleri Bakanlığının verdiği yetkiye dayanarak söz konusu pasaportların Malatya Valiliği’nce verildiği ilgili pasaport talep formlarının kişiler adına doğrudan pasaport düzenlemesi sonucunu doğurmayacağı adlarına pasaport düzenlemesi talep edilen kişilere pasaport verilmesi yurtdışına çıkışlarında sakınca görülmemesi sorumluluğun valiliğe ait olduğu ilgililerin eylemlerinin protokol imzalamasından ve kişiler için pasaport düzenlenmesi talebinden ibaret olduğu kaldı ki, protokol imzalaması eylemini tek başına suç oluşturmayacağı ayrıca isnat eylemlerin adı geçen belediyedeki görevi sebebiyle olmadığı bu nedenlerle ilgililere isnat edilen  eylemlerin, haklarında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığı anlaşıldığından  itirazların kabulüyle İçişleri Bakanının 15.04.2021 tarih ve Mülkiyet Teftiş Kurulu Başkanlığının  soruşturma izni verilmesine ilişkin kararının kaldırılmasına, dosyanın karar ekli olarak İçişleri Bakanlığına kararın birer örneğini itiraz edenlere gönderilmesine oyçokluğuyla kesin olarak karar verildi."

TAMAMEN SİYASİ BİR KARAR

Soruşturma izni verilmemesini siyasi bir karar olarak değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, şunları söyledi:

- Hukuka olan güven azalıyor. Tamamen siyasi bir kararla karşı karşıyayız. Türkiye’nin gördüğü dünyada ses getiren önemli bir skandal ortaya çıkmıştı. Burada devletin vermiş olduğu gri hizmet pasaportuyla bir seyahat gerçekleşiyor ve bunun organize bir VIP insan kaçakçılığı olduğu ortaya çıktı. Sağından da baksanız, solundan da baksanız bu bir suç unsuru içeren bir olay.

- Belediye valiliğe, valilik İçişleri Bakanlığı'na, İçişleri Bakanlığı da topu Danıştay’a atıyor. Herhalde burada suçlu, olayı ortaya çıkaran CHP olacak. İnsan ne söyleyeceğini, nasıl bir yorum yapacağını bilemiyor. Böyle bir olayda soruşturma izni verilmemesi; CHP'li belediyeler sudan sebeplerle görevden alınırken, AKP’li belediyelerin korunmaması da mümkün değildi.

HEPSİNİN BU İŞTE PARMAĞI VAR

- Burada hem hukuka olan güven bitmiştir hem de İçişleri Bakanlığı bu konuda görevini yapmayarak sınıfta kalmıştır. İçişleri Bakanı’nın zaten bu konuda sağlıklı ve objektif bir karar vermesi mümkün değildi. Bir ayağı Almanya’da bir ayağı Bingöl’de bir ayağı Malatya’da. Şimdi hiç kimse suçlu değil. Herhalde suçlu bu olayı ortaya çıkaranlardır.

- Maalesef burada ortaya çıkan olay bir koku gibi Türkiye’ye yayıldı. Hepsinin de bu işte parmağı var. Bunun takipçisi olacağız. Bunu mecliste ve diğer platformlarda dile getireceğiz. Tuzun koktuğu bir yerle karşı karşıyayız.

[old_news_related_template title="'Gri pasaport' skandalıyla gündeme gelmişlerdi, Erdoğan ödül verdi" desc="AKP'li belediyeler üzerinden verilen gri pasaportla(hizmet pasaportu) yurt dışına insan kaçırma haberleriyle gündeme gelen başkanlar, ilçelerinde gerçekleştirdikleri 'sosyal, kültürel ve sportif yatırımlarından' dolayı Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ödül aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/17/iecrop/e8dc38c0-2b96-468e-9739-4abfe995ea09_16_9_1637130303.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/gri-pasaport-skandaliyla-gundeme-gelmislerdi-erdogan-odul-verdi-6773383/"]

[old_news_related_template title="AKP'li belediyeden bir gri pasaport skandalı daha!" desc="AKP'li belediyelerce, bazı kişilere çeşitli etkinliklerde görevlendirilme yapılıp gri pasaport almaları sağlanarak vizesiz Avrupa ülkelerine gönderilmesi sonucu insan kaçakçılığı yapılması skandalına bir yenisi daha eklendi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/18/iecrop/detay-kopya_16_9_1637215338.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/akpli-belediyen-bir-gri-pasaport-skandali-daha-63-kisi-geri-donmedi-6775413/"]

[old_news_related_template title="Siz misiniz, Gri Pasaport işini bozan!.. Konsolos çifti, konsolosluğa almadılar" desc="Türkiye’den Almanya’ya insan kaçırma yolu olarak kullanılan Gri pasaport sahtekarlığını ortaya çıkaran Muavin Konsolos Mehmet Fidan ve eşi Muavin Konsolos Güler Fidan, görev yaptıkları Hannover Başkonsolosluğu’na alınmadı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/21/iecrop/konsolos-3_16_9_1642774674.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/siz-misiniz-gri-pasaport-isini-bozan-konsolos-cifti-konsolosluga-almadilar-6903474/"]