Bilim insanları, artık beyin taramalarını çözmek için özel olarak tasarlanmış yapay zeka destekli bir model kullanarak düşüncelerin okuyabilir.

Texas Üniversitesi tarafından geliştirilen buluş, konuşamayan veya yazamayanların ilk kez iletişim kurmalarına yardımcı olabilir.

Yapılan araştırmalarda; denekler anlatılan hikayeleri dinlerken, bilim insanları da beyinlerinin doğal dille ilişkili alanlarını taradı ve taramayı, bireylerin ne dinlediklerinin bir özetini veren yapay zeka destekli kod çözümleyici ile besledi.

Şimdiye kadar bu işlem sadece beyne elektrotlar yerleştirilerek gerçekleştirilebiliyordu. Şu an için sistem, bir kişinin ne düşündüğünü kelimesi kelimesine söyleyemez, ancak düşünceleri hakkında bir fikir verebilir.

[old_news_related_template title="Beyin implantı, Parkinson hastalığına çözüm oluyor" desc="Beyin implantı ile Parkinson hastalığının semptomlarının tersine çevrildiği gözlemlendi. Yapılan deney, tedavisi olmayan Parkinson hastalığı için umut oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/27/iecrop/parkinson-shutterstock-2_16_9_1651047983.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/beyin-implanti-parkinson-hastaligina-cozum-oluyor-7100618/"]

[old_news_related_template title="İşitme engellilere umut olacak... Akıllı gözlükte konuşmaların gerçek zamanlı alt yazıları geçiyor" desc="Bilim dünyası, son zamanlarda yeni bir akıllı gözlüğü konuşuyor. Gözlüğün dikkat çekmesinin en önemli nedeni ise işitme engellilerin, etraflarındaki konuşmaları gerçek zamanlı bir şekilde alt yazılarla okuyabilecek olması." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/25/iecrop/ar_gozluk_16_9_1666688667.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/isitme-engellilere-umut-olacak-akilli-gozlukte-konusmalarin-gercek-zamanli-alt-yazilari-geciyor-7439839/"]