MESELE BAŞÖRTÜSÜ MÜ YOKSA YIKILAN EVLER Mİ?

“Her şey sınıfsaldır” cümlesine dudak bükenler... Ya da “Emperyalizm çağı bitti” diyenler... Kimliği öne çıkaran “muhafazakarlarla buluşma” siyasetinin AKP iktidarını sandıkta etkileyeceğini düşünenlerin İstanbul’un Güngören İlçesi’nde bulunan Tozkoparan Mahallesi’ni incelemesinde yarar var. “Kentsel dönüşüm” adı altında zorla evlerinden çıkarılanların başı açık mı ya da kapalı mı olduğuna bakmayan iktidardan bahsediyorum. Muhalefetin de bu bölgede kamp kurması gerektiğini söylüyorum. Neden mi?

Dün sabah saatlerlerinde CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in yolladığı bir videoyla güne başladım. Kafam karıştı, “dezenformasyon mu yazsam, Tozkoparan mı” diye sesli sesli düşündüm. “Her şey sınıfsaldır” dedim ve oturdum bilgisayarın başına. Sabah kapısı çalınan teyzenin şu cümlesiyle başlıyor video: “Allah bildiği gibi yapsın. Bizi bu hale getirenleri Allah bildiği gibi yapsın.”


Teyze: 4 bin lirayla bir ay geçinsinler


Teyzenin yanındaki kadın- Sen diyorsun ki sakin olun. Nasıl sakin olsun bu insanlar?

Polis- Tamam abla...

Teyzenin yanındaki kadın- Süreci anlatmakla yükümlüsün ama olmuyor böyle. İnsanları kapının dışına atarak olmuyor. Gidecek bir yerleri yok. Aldıkları 3 bin 500-4 bin lira emekli parası. 4 bin liraya nerede ev buluyorsun, ne yiyip ne içiyorsun. Siz de insansınız.

Teyze- (Ağlayarak) Verdikleri maaşı vereyim onlara bir gün geçinebiliyorlar mı? Bir ayda denk getirdiğim parayla. Benim evime bir kilo et girmiyor! Ne yapacağız? Nereye gideceğiz? Öldürseniz otele gitmem oğlum. Turist miyim ben otelde kalacağım? Ben gitmemmm... Öldürün beni gitmem.

Polis- Allah uzun ömür versin, sağlık versin teyze.

Teyze- Sağlığımız kalmadı oğlum.

Polis- Tahliye edeceğiz teyze. Araçlar aşağıda.

Teyzenin arkadaşı- Kaç gün kalacaklar, 10 gün. Sonra... İki bin liraya ev nerede bulacaklar?

Bu diyaloğu başörtülü-başı açık tartışmasıyla enerjimizi tüketenlerin anlaması için yazdım. İktidar da muhalefet de gerçeğe dönmeli! Özellikle CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “neoliberalizm/ezen ezilen” vurgusu yaptığı konuşmalarının pratikte karşılık bulduğu Tozkoporan’ı ziyaret etmesi gerekiyor.

Bu arada unutmadan: Radikal bir merkez, yeni, demokratik bir devlet, aktif bir sivil toplum, yeni bir karma ekonomi, kozmopolit bir ulus, kozmopolit bir demokrasi diyenlerden de uzak durmak gerekiyor!

NOT: Bu arada CHP İstanbul milletvekilleri Gürsel Tekin, Yüksel Kılınç gibi isimlerin de olayların başından bu yana Tozkoparan’da olduğunu söylemekte fayda var.