Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş 21 Temmuz 2022 tarihinde yayımlanan “Parası ödenen X-ray nerede?” başlıklı yazıma gönderdiği yanıtta, tarafından başlatılan adli ve idari sürecin devam ettiğini belirtiyor.

★★★

Ticaret Bakanlığı’na bağlı Gümrükler Genel Müdürlüğü ve Gümrük Muhafaza, Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü birimlerinde açık ve gizli operasyonlar sürüyor.

Açık kaynaklardan ilerleyelim...

Mehmet Muş, adli ve idari soruşturmayı bizzat takip ettiğini söylüyor


★★★

Haberime konu olan olay şuydu: Gümrüklerde kurulması planlanan elektronik güvenlik sistemleri alımı için düzenlenen ihaleyi Arempa Uluslararası İnşaat Elektronik  ve Sanayi şirketi alıyor.

Şirkete alınacak X-ray cihazları için 2 milyon dolar ödeniyor. Fakat yapılan denetimlerde cihazların teslim edilmediği ortaya çıkıyor.

★★★

Yazımda Bakan Muş’a şu  soruları yöneltmiştim:

Şu anda cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü kaç gümrük memuru bulunuyor?

Yakalanan kaçak mallar açıklanırken, yürütülen adli ve idari soruşturmaların sonuçları neden kamuoyu ile paylaşılmıyor?

★★★

Muş’tan gelen yanıtı aynen paylaşıyorum:

“Bugünkü köşe yazınızda bahsi geçen ve 2020 yılı sonunda gerçekleşen 1 adet araç ve konteyner tarama sistemi ihalesiyle ilgili Ticaret Bakanı olarak daha önce bizzat kendi talimatımla müfettiş görevlendirilmiş, idari soruşturma başlatılmış ayrıca yine talimatımla Cumhuriyet Başsavcılığı’na konuyla ilgili suç duyurusunda bulunulmuştur. Adli ve idari süreç tarafımca yakinen takip edilmektir.

Diğer taraftan ilgili firma, firma sahibi ve hakim ortak olduğu diğer şirketler tüm kamu ihalelerinden yasaklanmıştır.”

★★★

Bakan Muş’un “kamu ihalelerinden yasakladığını” vurguladığı Arempa Uluslararası İnşaat Elektronik ve Sanayi şirketi ve ortaklıkları, Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre son 10 yılda parlamış.

★★★

Üsküdar İlçesi Kısıklı Mahallesi Gurbet Sokak No: 14/10 adresinde ikamet eden Arempa’nın 16 Mayıs 2022 tarihli genel kurulunda, 2 milyon TL olan sermayesinin tümünün Canan Akay tarafından ödendiği ilan edilmiş.

Akay’ın Arempa yönetim kurulu başkanlığı görevi 8 Kasım 2020 tarihli genel kurul kararıyla 2023’e kadar sürüyor.

★★★

Şirketin hikayesi 2013 yılında kurulan bir ortaklıkla başlıyor.

Yelena Dalver adına kayıtlı MB Teknoloji Sanayi ve Gıda şirketinin adı 14 Şubat 2013 yılında Arempa olarak değişiyor.

Canan Akay aynı yıl yönetim kurulu başkanı oluyor.

Dalver 2014 yılında Arempa ortaklığından ayrılıp Lenka İnşaat’ı kurarak Akay ile yolunu ayırıyor.

Akay’ın yönetim kurulu başkanı olduğu şirketler arasında yer alan ve 2016 yılından beri faaliyette olan Arempa International Elektronik Ltd. kurucusu ise Birleşik Arap Emirlikleri adresine kayıtlı Hasmik Danielyan...

★★★

Canan Akay, bir diğer şirketi Kayaman Dış Ticaret ve  İnşaat Madencilik’in yönetimini Murat Kemal Akay ile paylaşıyor.

Devlet kurumlarına elektronik güvenlik sistemleri satan Arempa’nın “adli” sürece ilişkin açıklaması olursa ona da yer veririm.

Mesela tutuklu yargılanan var mı?

★★★

Bakan Muş açıklamasında “Kimsenin şüphesi olmasın ki kamu menfaatlerinin korunması hususunda azami hassasiyete sahip bir bakan olarak -bakanlığımız personeli de dahil olmak üzere- sorumlular hakkında gereğinin yapılmasını bizzat takip etmekteyim” diye ekliyor.

Yargı süreci devam ediyor


Bakan Muş, 2021 yılında gümrüklerde çoğunluğu uyuşturucu madde olmak üzere 7 milyar 749 milyon lira değerinde kaçak eşya ele geçirildiğini açıklamıştı.

Eğer “gümrükler” halka açık bir şirket olsaydı; yalnızca ele geçirilen eşyaları değil, yürütülen adli ve idari soruşturmayı da Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirmek zorundaydı...

Muş ise X-ray cihazı yolsuzluğuyla sınırlı açıklamasında, “Yargılanan gümrük personelleriyle ilgili adli süreçler tamamen bağımsız mahkemelerce yürütülmektedir” demekle yetiniyor.

Oysa ki hem piyasanın, hem de kamuoyunun en azından yasadışı eylemlerden haberdar olma hakkı var.

Söz konusu yazımda adı geçen atamalarla ilgili ise “AKP’de büyük göçhareketi mi başladı?” sorusuna da yanıt veren Muş, “Bakanlığımızın yurt dışı teşkilatlarına yapılan atamalar, rutin süreçler içerisinde boşalan kadrolar göz önüne alınarak ihtiyaca binaen objektif kriterlere uygun şekilde yapılmaktadır” değerlendirmesinde bulunuyor.

Vergiyi ödemeyen ödemeyene


Bakan olmadan 20 ay önce Gümrük Bölge Müdürlükleri’ne “kaçakçılık yapabilir” notu düşülen eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2020 yılında gümrüklerde ele geçen kaçak eşyanın değerinin 4 milyar 400 milyon lira olduğunu açıklamıştı.

Yerine atanan Bakan Muş, 2021 yılında bu rakamın yüzde 80’e varan oranda arttığını söylemişti.

Daha çarpıcı olanı sahte fatura vurgunu...

Ülkenin tüm kara, hava, deniz kapılarında bulunan halihazırda 74 araç ve konteyner tarama cihazıyla kaçakçılıkla mücadeleyi etkin şekilde yürüttüklerini belirten Muş, sahte fatura sorununa işaret ediyor:

Özelikle akaryakıt kaçakçılığında kullanılan sahte faturalarla mücadele kapsamında soruşturmalar yürütmek amacıyla bakanlığımız bünyesinde özel ekip oluşturulmuştur. Bu ekibin özverili çalışmaları neticesinde son 13 ayda 23.7 milyar TL kamu zararı engellenmiştir.

Haziran ayı itibarıyla yalnızca demir-çelik sektöründe yapılan operasyonlarda 25 milyar liralık vergi kaybı saptandı.

Kaçakçılığın “marifeti” bilinir: Hazine ve halkı fakirleştirir, ekonomik ve siyasi kurumları çürütür, iş alemini mafya tuzağına çeker.

Uyuşturucudan naylon faturaya; hırsızlıktan rüşvet ağına; terörden insan kaçakçılığına kadar her türlü melanate karşı “kapıyı” sıkı kilitlemek gerekiyor.