Türkiye'deki korkunç depremde mağdur olanlar ve yakınları Almanya’da bulunanlar, 90 günlük kolay vize ile Almanya'ya gidebilecek.

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde Almanya’dan gidip orada depreme yakalanan ya da deprem bölgesinde yakınları olan Alman vatandaşı Türkler, oturma izni sahibi Türkler için ayrıntılı açıklamalar yer aldı.

Almanya'da yakını olan deprem mağdurlarının, Almanya'ya gelebilmesi için "kural olarak" geçerli bir vizeye sahip olması gerektiği belirtilen açıklamada, "Ancak vize sürecinin bir parçası olarak sahadaki zorlu insani durum göz önünde bulundurulacaktır" denildi.

RANDEVULARINIZ YANMAYACAK

Depremden etkilenenlerin önceki vize talep randevularının uzatılacağı, yeni randevuların Gaziantep dışındaki Alman temsilciliklerinden de verileceğini belirten bakanlık, "deprem mağdurları vizesi" için gereken şartları açıkladı.

Bakanlığın açıklamasına göre, hızlı vize şu şartlar altında verilecek:

1) Önümüzdeki bir kaç ay boyunca (90 güne kadar) Almanya’da akrabalarının yanında kalmak isteyen depremzedeler, ziyaretçi vizesi için başvurabilir.

2) Vize için, planlanan kalış koşullarını gösteren bir belge, örneğin Almanya’daki bir yakının davetiyesi yeterlidir. Bunun yanı sıra, seyahat için gerekli mali koşulları yerine getirmek, örneğin uçak bileti ibraz etmek gerekiyor. Ayrıca, davet eden tarafın, gelen kişinin geçimini sağlayabileceğini taahhüt etmesi ve kanıtlaması lazım. Bu yoksa, gidecek kişinin orada geçimini sağlayacak miktarda parasının olduğunu kanıtlaması.

3) Seyahat sağlık sigortası yaptırmak mutlaka gereklidir. Ayrıca kişinin, 90 günün sonunda döneceğini de taahhüt etmesi, buna inandırması gereklidir. Almanya'da yaşayanların, depremzede yakınları için "davetiye" formunu, bulundukları belediyeden alması gerekiyor. Bu işlemler de oldukça hızlı yapılabilecek.

4) Başvurular buna göre, çok hızlı şekilde vize başvuruları sonuçlandırılacak. Gaziantep’ten daha önce randevu almış olanların yeniden randevu almasına gerek olmayacak.

GURBETÇİ YAKINLARI İÇİN ÖZEL HAT

Almanya’daki gurbetçilerin yakınları veya deprem bölgesindelerse kendileri için de özel bir hat oluşturuldu.

Bunlar, hangi vatandaşlığa sahip olduklarını ya da oturum statülerini belirterek, Alman Büyükelçiliği ya da başkonsolosluğuna başvurabilecek. Ayrıntılı açıklama, konsoloslukların internet sitesinde yer alıyor.

Depreme yakalanıp pasaportunu kaybedenler de, bu siteye başvurarak yeni pasaport ya da oturma izni alabilecek.

Alman vatandaşı olup da, deprem bölgesinde evi yıkılanlar da, yine Dışişleri Bakanlığı’nın ve Ankara’daki Alman Büyükelçiliği’nin internet sitesine başvurabilecek.

Yardımlar için, Aktion Deutschland hilft' , Ärzte der Welt e.V., , DRK e.V. , Franziskaner Helfen , Humedica , Save the Children e.V.  , UNICEF , UNO-Flüchtlingshilfe e.V. gibi organizasyonları öneren Alman Dışişleri, ayrıca Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği ile de temasa geçilebileceğini belirtti.

"ORADAN SATIN ALMAK DAHA MANTIKLI"

Almanya’daki Türkler, yüzlerce TIR eşya doldurup Türkiye’ye yola çıkarırken, bunun çok fazla istenen bir durum olmadığı belirtildi.

Alman Dışişleri, bu kadar eşyayı uzun yola göndermenin gereksiz olduğunu, yapılacak maddi yardımlarla Türkiye’den temininin daha mantıklı olduğunu duyururken, çeşitli giyecek, çocuk bezi, çadır gibi malzemelerin "yerelden alınmasının" daha ucuza mal olacağını, buna göre yardım düzenleyenlerle temasa geçilmesini istedi.