ABD'li dağcı Mark Dickey, 3 Eylül'de Morca Mağarası'na indi ve yaklaşık 1276 metre derinlikte mide kanaması geçirdi.


Doktorların kararının ardından 9 Eylül'den itibaren AFAD koordinesinde başlatılan tahliye çalışmalarında 196 arama kurtarma uzmanı görev aldı.


Arama kurtarma uzmanları ve sağlık ekiplerince son olarak 180 metredeki kamp alanına ulaştırılan Dickey, bir süre dinlenmeye alındı. Gerekli kontrollerin ardından sedyeyle taşınmaya devam edilen ABD'li dağcı, zorlu dar geçitlerin ardından mağaradan güvenli şekilde çıkarıldı.



Dickey, alanda kurulan AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki sağlık kabininde muayene edildikten sonra, bölgede hazır bekleyen helikoptere alınarak tedavisi için Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldü.




Dickey, AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki sağlık kabininde muayene edildi


Mark Dickey'i arkadaşları Welcome to o meters (0 metreye hoşgeldin) pankartıyla karşıladı.



Kurtarılan dağcı Mark Dickey: 


"1000 metrelik inanılmaz bir tırmanış yapıp 1000 metre daha aşağıya inerek hayatımı kurtardılar"


Mark Dickey, gazetecilere yaptığı açıklamada, tahliye çalışmalarına katılan ekiplere teşekkür etti.

Zorlu bir tahliye süreci yaşadıklarına işaret eden Dickey, şöyle konuştu: "Macar ve Türk mağaracıların desteğiyle mağaradan 1000 metrelik inanılmaz bir tırmanış yapıp 1000 metre daha aşağıya inerek hayatımı kurtardılar. Kaynakları onlara ulaştıran da Türk hükümetinin hızlı tepkisi oldu. Ayrıca Macar Mağara Kurtarma Servisi'ne teşekkür etmek istiyorum. İlk ulaştıklarım onlardı.

.


Türk hükümetinin desteğiyle anında karşılık verdiler. Yine 8 saat gibi bir sürede oradaydılar ve ikinci kez hayatımı kurtardılar. Çok çılgın bir maceraydı ama yüzeydeyim, hala hayattayım. Avrupa Mağara Kurtarma Derneği ve çok sayıda organizasyon fark yarattı. Size ne diyeceğimi söylemeliyim; bu çok zor, bu bir ilk."

.


"YAŞAYAMAYACAKMIŞIM SANDIM"

Dickey, mağarada hissettiklerini şu ifadelerle anlattı: "Cidden sanki delirmişim gibiydi. 'Bu ciddi mi? Ben ölmeyeceğim.' Biraz kan vardı; bakteriyel, enfeksiyon gibi bir şey. Buna benzer bir şey... Sonra kan kusmaya başlıyorum. Kan kusmaya devam ettim ve sonra bilincimi tutmak zorlaşmaya başladı ve sanki yaşamayacakmışım gibi bir noktaya ulaştım."

HASTANEYE SEVK EDİLDİ

Dickey, daha sonra bölgede hazır bekleyen helikoptere alınarak tedavisi için Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

Aralarında yabancı mağara bilimcilerin de olduğu 15 kişilik dağcılık grubu, keşif için 3 Eylül'de Morca Mağarası'na inmiş, ekip üyelerinden Dickey'in mide kanaması geçirdiği ihbarı üzerine bölgede çalışma başlatılmıştı.

Aralarında yabancı mağara bilimcilerin de olduğu 15 kişilik dağcılık grubu, keşif için 3 Eylül'de Morca Mağarası'na inmiş, ekip üyelerinden Dickey'in mide kanaması geçirdiği ihbarı üzerine bölgede çalışma başlatılmıştı.

NİŞANLISI KONUŞTU: MARK'IN HAYATINI KURTARDILAR

Mark Dickey'in nişanlısı Jessica Van Ord, mağarada geçirdikleri sıkıntılı günleri anlattı. Van Ord, "Mark, Türk ekiplerin desteğinden dolayı çok şanslı. Ben kurtarma çalışmalarında yer almış biri olarak, birçok kişiyi tanıyordum. Çok destek hissettim, o yüzden çok şanslı hissettim. Türk hükümeti de yardım konusunda istekliydi. Mağaraya indiler birçok teknik zorluk olmasına rağmen yaptılar bunu. Mark'ın ilk kelimeleri dışarı çıkınca 'Jessica nerede' olmuş. Ama Türkleri görmekten çok mutluydu. Çok teşekkürler Türk yetkililere. Mark'ın hayatını kurtardılar. Özellikle ilk başta hızlıca mağaraya yanımda götürdüğüm serumları vererek büyük yardımcı oldular" dedi.

"GÖTÜRDÜĞÜMÜZ YİYECEKLERLE BESLENDİK"

Mağarada oldukları sürece nasıl beslendiklerini de anlatan Jessica Van Ord, "O süreçte yanımızda götürdüğümüz mercimek, patates vardı, onları yedik. Su, kahve ve çay içtik. Bunlar normalde kampa götürdüğümüz şeylerdi. Mağaraya ne götürürseniz yiyebiliyorsunuz" diye konuştu.

Jessica Van Ord, bundan sonra da mağaralarda araştırma yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. (AA-DHA)