II. ABDÜLHAMİD’İN “ETÇİSİ” BİR KEZ DAHA SAHNEDE


Kasap Loncası Başkanı/Bakanı: Hünkarım, sizin huzurunuza çıkmak bizi ziyadesiyle çok memnun etti.

II. Abdülhamid: Sizi huzuruma almak beni ziyadesiyle rahatsız etti. Sebebini biliyorsunuz. Vazifeden istifa ediniz, lafı uzatmayınız.

Kasap Loncası Başkanı/Bakanı: Loncalarda seçim yapılıyor, iki yıl daha var. Siz emrederseniz vazifeden çekilirim. Lakin bu durumu gazetelere de açıklamam icap eder.

II. Abdülhamid: Et fiyatlarına bir ayda yüzde 200 zam getirmenizi de izah edecek misiniz?

Kasap Loncası Başkanı/Bakanı: Başka türlüsü olmuyor. Hayvan varlığını artırmamız gerekiyor.

II. Abdülhamid: İsminiz?

Çiftlik sahibi: Faruk, hünkarım.

Çiftlik sahibinin oğlu: Burak, hünkarım.

Faruk: Evladım olur kendisi. Birlikte çalışıyoruz.

II. Abdülhamid: Hanımefendi kimdir?

Faruk: Kerimem Fatma. Veteriner hekim. Kendisi hayvan varlığını artırmak için çalışmalar yapıyor.

II. Abdülhamid: Maşallah. (Bakana döner) Faruk efendi öyle demiyor. Et fiyatlarının aşağıya çekilmesinde mani olmadığını söylüyor.

Kasap Loncası Başkanı/Bakanı: Bunu tartışmanın manası yok. Ya gazetelere verip istifa ederim. Ya da vazifemin başında kalırım.

II. Abdülhamid: Milletin menfaatini kendi menfaatinden üstün gören Faruk Efendi’ye vazife verelim. Loncanın başına siz geçeceksiniz.

Faruk: Lakin seçimlerde kasaplar oy veriyor. Bizi seçmezler efendim.

II. Abdülhamid: Seçecekler. Bizi sizin hayvanlarınızı alacağız. Evladınız hep yanınızsa olsun. Hanımefendi de hayvan varlığını artırmaya devam etsin.

TRT’de yayınlanan Payitaht dizisinin 48. bölümünde (Nisan 2018) geçen diyalogları sizinle paylaştım. “Lonca başkanı/bakanı”nın kellesini alan çiftlik sahibini oynayan oyuncu, Namet’in sahibi Faruk Kayar’dı. Oğlu Burak ve kızı Nihal Kayar Öz de o sahnede yer aldılar! Şimdi gelelim beş yıl sonra o ailenin bir üyesine verilen devlet nişanına.

Rio Branco nişanı


İlk önce bir ismi kısaca tanıyalım...

Baron Rio Branco...

Açık kaynaklarda, “Brezilyalı bir diplomat, coğrafyacı, tarihçi, monarşist, politikacı ve profesör. Brezilya diplomasisinin önde gelen figürlerinden” diye anlatılıyor. 5 Şubat 1963’ten bu yana da adına nişan veriliyor.



CHP’nin tarım ve hayvancılık konusunda uzmanlarından Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu önceki gün beni aradı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na yanıtlaması için sorular yönelttiğini ifade etti:

“... Ülkemizde hayvancılık ve kırmızı et sektöründe faaliyette olan bir firmanın sahibi olan aileden biri daha önce TRT 1’de yayınlanan ‘Payitaht Abdülhamid’ adlı dizide “Cömert Çiftlik Sahibi Faruk” rolüyle görülmüş, üstelik aynı dizide oğlu ve kızı da rol almıştı. Aynı aileden Nihal Kayar Öz’e ise Brezilya Devleti tarafından üstün hizmetleri ve kişisel değerleri ile ülkeye katkıda bulunan Brezilyalılar ile başka ülke vatandaşları ve şirketlere verilen Rio Branco Nişanı verildi.”

Çavuşoğlu ne yanıt verecek?


CHP’li vekil Gaytancıoğlu, Brezilya’nın, Türkiye’nin en çok canlı hayvan ithalatı yaptığı ülkelerden biri olan olduğunu belirtti. Peki Bakan Çavuşoğlu’na hangi soruları yöneltti? Okuyalım:

* Yabancı ülkeler tarafından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen nişanlarla ilgili bakanlığınıza bir bilgilendirme yapılmakta mıdır?

*  Söz konusu nişanın söz konusu kişiye hangi üstün hizmetleri nedeniyle verildiğine dair bakanlığınızın bir bilgisi var mıdır?

* Söz konusu kişinin ve yönetiminde olduğu şirketlerin Brezilya’daki yatırımlarının parasal değeriyle ilgili bakanlığınızın bir bilgisi var mıdır? Varsa bu miktar ne kadardır?

Şimdi, sizinle bu köşede, 31 Mart 2022’de AKP’nin eski bakanlarından Faruk Çelik’le yaptığım röportajın ilgili bölümünü paylaşacağım.

TARİHE NOT:

24 Kasım 2015 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı oldu, 19 Temmuz 2017’de yapılan kabine değişikliğinde görevi Ahmet Eşref Fakıbaba’ya devretti. Çelik’e bakanlıktan alınmadan önce yaptığı son konuşmasını hatırlattım. Çelik, “Haksız kazanç sağlayanlar ve piyasada 80 milyonun çok daha pahalı tüketimine vesile olanlar var. Onları biz izliyoruz ve bunlar 5-6 firmadan ibarettir. Bunlara müsaade etmeyeceğiz” demişti. Bu konuda kırgın olduğunu söyledi eski bakan: “Açın Payitaht dizini izleyin. Kırgınım... TRT’de yayınlandı biliyorsunuz. Orada göreceksiniz. Et lobisinden birisi o dizide oynadı. Şunu söylüyorum: Her alanda lobi var! İthalata dayalı anlayışı savunan bir yapı var. Bizim yapmamız gereken bunu kırmak, üretimi teşvik etmekti. Yapmaya çalıştık ama ömrümüz yettiği kadar...”

SONUÇ: Payitaht’ın “bakan kellesi” alan çiftlik sahibinin hikayesini de yarın Gaytancıoğlu’nun mektubunda okuyacaksınız.