Murat Adıyaman 2017 yılında Yamula Barajı kıyısında bir kemik parçası bulduğunu yetkililere bildirdi. Bölgede yapılan kazılarda, fil, zürafa, at ve gergedana ait fosiller bulundu. 2020 yılında yapılan kazılarda ise ilk kez 7,5 milyon yıllık kaplumbağa fosiline rastlandı.

Fosiller, alçı ceket yöntemiyle çıkarılarak Kayseri Bilim Merkezi'nde incelemeye alındı. Merkezdeki temizliğinin ardından birçok parçası tamamlanan kaplumbağa fosili, ayaklandırılarak Paleontoloji Müzesi'nde sergilenecek.

Uzman Paleontolog Hüseyin Bozkurt, "Kaplumbağaların fosil lokalitelerinde bulunması zor bir durum. Çok az bulunuyor. Özellikle bu tamlıkta bulunması, Kayseri Yamula Barajı lokalitelerinin önemini gösteriyor. Kaplumbağa, Yamula Barajı'nın sularının çekilmesi ile ortaya çıktı" dedi.

Kaplumbağa fosilinin ayaklandırma çalışmalarının devam ettiğini belirten Bozkurt, "Kaplumbağa fosili kırıklara sahip olduğu için alçı ceket dediğimiz yöntemle çıkardık. Bilim merkezine kadar sağlam bir şekilde getirdik. Sonrasında alçı ceketten çıkarma işlemini gerçekleştirdik ve şu an koruma altına aldık. Fosillerimizi havalı kompresör uçları ile temizliyoruz. Temizlik aşamaları bittikten sonra ayaklandırma çalışmaları ile Kayseri Paleontoloji Müzesi'nde sergilenecek" dedi.