Adana Metrosunun (Hafif Raylı Sistem), 2. etabını, Adanalılar yıllardır bekliyordu.
Çünkü mevcut metro, güzergahının yetersizliği, üniversiteye, hastaneye, adliyeye, otogara, havaalanına gitmemesi nedeniyle büyük eleştiri alıyordu. Eleştiriler metronun sadece Kurttepe civarından tek bir çizgi çizerek Alpaslan Türkeş ve Mücahitler Bulvarı’nı takip edip şehir merkezinden Yüreğir’e uzanması bu nedenle şehrin kalabalık bölgeleri olan Turgut Özal, Baraj Yolu, Kenan Evren, Mahfesığmaz, Cemalpaşa ve şehrin giderek kalabalıklaşan ilçesi Sarıçam’a gitmemesi üzerine yoğunlaşıyordu.
Aslında dikkat ederseniz burada sanki mevcut metro hattının suçlanması gibi anlamsız bir eleştiri de var.
Çünkü bir metro hattını “Niye buradan gidiyor?” ya da “Niye buradan gitmiyor?” diye eleştirmek doğru ve mantıklı değildir.
Doğru olan, o geçmediğini söylediğimiz hatlardan gidecek yeni metro güzergahlarına ihtiyaç vardır ve onları yapmak gerekir.
İşte Adana’da da metronun 2. etabı diyeceğimiz mevcut metronun ayağının uzatılması, yani metronun son durağı olan Akıncılar’dan başlayarak Yüreğir ve Sarıçam’da Adliye, Şehir Hastanesi, Balcalı, Çukurova Üniversitesi, Alparslan Türkeş Üniversitesi ve Sarıçam gibi büyük bir nüfus yoğunluğunun olduğu bölge için proje hazırlanmıştı.
Fakat bu proje Cumhurbaşkanlığı tarafından bir türlü onaylanmıyordu.
Sonunda Adana’nın uzun süredir beklediği; 2. Etap Hafif Raylı Sistem Projesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla yatırım programına alındı.
Şehrimizde ulaşım sorununu azaltacak projenin yatırım programına alınmasından dolayı Adana Büyükşehir Belediyesi Zeydan Karalar yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Adana halkı adına teşekkür ediyoruz.” ifadeleriyle yıllardır metro projesini onaylamayan ve bu konuda eleştirilen Cumhurbaşkanı’na, samimi ve sıcak bir mesaj verdi. Karalar, “2. Etap Hafif Raylı Sistem Projesi’ni, ikinci dönemimizde bitirmek için bütün gayretimizle çalışacağız.” diyor.
Metronun ikinci etabı, Akıncılar İstasyonu, Kozan Caddesi, Ege Bağatur Bulvarı, Manolya Caddesi, İlim Yolu Bulvarı, DSİ TOKİ Konutları, Şehir Hastanesi, Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi ve Stadyum’a gidecek.
Tabi yerel seçimlerin yaklaşmış olması, ve metronun ikinci etabının Cumhurbaşkanı tarafından imzalanmaması, seçim çalışmalarında iktidar partisi üzerinde olumsuz bir propaganda sebebi olabilirdi.
Cumhurbaşkanı onay hamlesiyle muhalefetin elinden bu seçim kozunu aldı.
Bir diğer husus da Adana Büyükşehir belediyesinin metro 2. etap projesinin onaylanmamasında Adana Büyükşehir Belediyesi’nin mali durumundaki olumsuzluk öne sürülüyordu.
Genel Sekreter Ergül Halisçelik’in Büyükşehir Belediyesi’nde sağladığı mali disiplin ve belediyenin borçlarından arınması yolundaki büyük gelişme uluslararası finans ve kredi kuruluşları tarafından da olumlu sinyaller alınca Belediyenin “Borçlanabilirliğine olan inanç” konusunda engeller kalmadı.
Bütün çevreler, Cumhurbaşkanının bu onayının altında Adana Büyükşehir Belediyesi’nde mali disiplinin sağlanmış olmasının önemine dikkat çekiyorlar.
Kuşkusuz ben de aynı fikirdeyim.
Ve bu onayın asıl kahramanının Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik olduğunu düşünüyorum.
Haydi, Ergül Bey’e Adana halkı adına bir teşekkür edelim mi?...