Adana Emniyet Müdürlüğü’nde yeniden bir görev değişikliği oldu. Doğan İnci görevden alındı ve yerine Ahmet Hakan Arıkan getirildi.
Kuşkusuz Adana gibi bir büyük ile atanan emniyet müdürleri yıllarını bu camiaya vermiş deneyimli isimlerdir. Bu yüzden ne görevden alınan ne de yeni atanan müdürlerin liyakatlarını sorgulamak gibi bir niyet kimse için mümkün olamaz.
Bu müdürler zaten genel olarak emniyet, asayiş, terör, uyuşturucu ile mücadele, kaçakçılık gibi konulara yıllardır vakıf olan ve hangi il olursa olsun nicelikleri değişmekle birlikte niteliklerinde benzerlik taşıyan konulardır ve genel deneyimler içinde mücadelenin sürdürüldüğü alanlardır. Fakat bunun yanında elbette te her ilin farklı özellikle vardır ve farklı yöntemlergerektirir.
Adana geçtiğimiz yıllarda ne yazık ki uyuşturucu konusunda kötü bir şöhrete sahip oldu ve kimi mecralar tarafından dünyada (burada dikkat Türkiye’de demiyorum) İstanbul’dan sonra en büyük suç merkezi olarak ilan edilmişti. Tabi ki bunun doğruluğu tartışılmakla birlikte uyuşturucu konusunda sıkıntılı illerin başında geldiği tartışılmaz.
Bu konuda yeni atanan emniyet müdürümüz Ahmet Hakan Arıkan’ın tıpkı önceki müdür Doğan İnci gibi gerekli çabayı göstereceğine inanıyoruz. Aynı şekilde asayiş, terör, organize ve diğer siber suçlar konusunda da mutlaka mücadele edecektir.
Bunlardan en önemlilerinden birisi de Adana’da kendisini mafya zanneden kişi ve grupların varlığıdır. İnsanları korkutarak, tehdit ederek, baskı kurarak nam salmak ve çıkar elde etmek isteyen kişi ya da gruplara karşı artık Adana’da devletin varlığı tam olarak
hissedilmelidir.
Bu nedenle Arıkan’ın, bu tür mafyavari yapılarla da mücadele etmesi beklenmektedir. Esasen bunlar başında söylediğim gibi bir emniyet müdürünün genel olarak mücadele etmesi beklenen konulardır.
Ancak yazının tam da burasında ben Adana’ya özgü önemli bir sorundan söz edeceğim ki bu Adana’da yaşayan en geniş kesimleri, yani Adanalının tamamını ilgilendiren bir konudur ki bunun adı; trafik kargaşasıdır. Gerçekten de bugün Adana’da birçok ilimizle kıyaslanamayacak derecede ciddi bir trafik kargaşası vardır.
Şehrin bir yol caddeleri, ana caddelerin kaldırımları araçların park adı altında işgaliyle karşı karşıyadır. Ziyapaşa Bulvarı, Atatürk ddesi’nin, Gazipaşa Bulvarı’nın üzerinde ve ara sokaklarda insanların yürüyemeyeceği şekilde kaldırımlar işgal altındadır. İnsanlar kaldırımda yürümekte zorlanmaktadır.
Ruh Sağlığı kavşağında bulunan bir otelin yanındaki kırmızı ışıkta, bizzat ışık direklerinin dibine araçlar park etmekte, oradan günde defalarca onlarca trafik aracı ve trafik yetkilisi geçmesine rağmen kimse müdahale etmemektedir. Bu konuda defalarca yetkilileri uyaran yazılar yazmamıza rağmen niye ise o otelin yanındaki kavşakta, otelde konuklayan insanların araçları hiçbir kural
tanımaksızın trafik ışıklarında park edilmektedir.
Burada verdiğim örnekten niyet konuyu bir yere çekmek değil, bu ve bunun gibi birçok yanlışa dikkat çekmek içindir. Ayrıca Türkmenbaşı, Denizli, Kanal Yolu, Tellidere, Mithatpaşa, Barajyolu, Cemalpaşa, Mücahitler gibi ana arterlerde sabah ve akşam saatlerinde daha çok trafik polisi görevlendirillmeli, sıkışıklıkların önüne geçilmelidir.
Sayın Emniyet Müdürü Adana’da göreve başladığında birkaç gün içinde sanırım trafik sorununun ne kadar önemli olduğunu görecek ve önlemleri planlamaya başlayacaktır.
İşte biz de sayın müdürün bu planlarına katkıda bulunmak için Adana’da yıllardır yaşayan bir gazeteci olarak tecrübelerimizi, ördüklerimizi sıralıyoruz. Umudumuz ve dileğimiz Ahmet Hakan Arıkan’ın diğer asayiş konularında olduğu gibi Adana’da trafiği rahatlatmak için çözümler üretmesi, önlemler almasıdır.
Bu vesile ile Arıkan’a bir kez daha “hoş geldin” derken Adana’da görev süresini başarılı hizmetlerle dolu geçirmesini diliyorum.