Antik Yunanca bir kelime olan matematik, ‘Bilirim’ anlamına gelir. Cebinizdeki paranın eder tutarını, alım gücünü bilir. Evinizin başınıza yıkılıp yıkılmayacağını haber verir. Yerin yedi kat altındaki madendeki riski görür, göğün yedi kat üstünde uçak kanadındaki hızı ölçer. İnsan bedenine, vatan haini gibi sinsice sızan kanserli hücreleri bulup çıkaran tıptır, matematik. Sırat Köprüsü’nden önce, bu dünyada geçtiğiniz köprüleri ayakta tutan, mühendisliktir. Toplumdaki her bireyin onurlu yaşamasının sigortasıdır. Akılcı düşüncenin temeli matematik; yalan makinesi gibi yalanı, yalancıyı anında yakalar. Bilimin temeli matematik; kimselere kanmaz, kandırılamaz!

MANTIK REDDEDİLDİ

Matematikle bağı kopan ya da koparılan toplumlar, doğruyla yanlışı ayırt edebilme mantığını yitirir. Yıllardır, “dindar kindar nesil” diyen AKP, aslında mantıksal çelişkileri sorgulamayan vasat bir nesil yetiştirmeyi hedeflemişti, başardı! MEB, bunun için ilk adımı 2010’da, “Öğrenci yükünü hafifleteceğiz” gerekçesiyle temel ders saatlerini düşürerek attı. Türkçe, hayat bilgisi, biyoloji, kimya, coğrafya, fen ve teknoloji, felsefe derken bilimsel sorgulama temelli ders süreleri 1’er saat, matematik ders süresi 2 saat düşürüldü. Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in müsteşar olduğu 2017’de bu süreç tekrarlandı. Matematikten kırpılan ders süreleri, din dersine eklendi. 10 yıl sonra temel dersler 1’er saat daha düşürüldü, yine yetmedi.

MÜFREDAT KATLEDİLDİ

2023-2024 eğitim yılında, 7. ve 8. sınıf matematik dersi 2 saat daha azaltıldı. Lisede, 8 saat zorunlu din dersine, seçmeli-zorunlu 8 saat daha din eklenip 16 saate çıkarıldı. Sorgulayan toplumun temelini atan bu dersler müfredat değişikliğiyle katledilirken, bazı eğitim profesörleri kürsülerine yapışıp, kaderine razı eğreti gelin gibi sustular. Türk bilim insanları susunca AKP’nin, “Gavur” diye bağırdığı, uluslararası bilim sustu mu? Susmadı. PISA 2023’te Türkiye, OECD ülkeleri altında kaldı. İlköğretim, ortaöğretim ve lisedeki bilimden bu kopuş, elbette üniversitelere yansıyacaktı. Bilimsel yayın, atıf sayısı, akademik özgürlük kriterlerinin incelendiği Dünya Üniversiteler Sıralaması (THE) 2024’te, Türk üniversiteleri döküldü. Neyse ki; Koç, Sabancı, ODTÜ ilk 400’e girdi de akademinin yüzü güldü.

RAKAMLAR KONUŞTU

THE sıralamasında son 3 yıldır akademik yayın sayısıyla Türkiye’den ilk 500’e giren tek yükseköğretim kurumu Çankaya Üniversitesi’nin sıralamadaki yeri bu yıl neredeydi? Baktım. Romanyalı profesör Dumitru Baleanu da aslında bir matematikçi. Günde neredeyse 1 bilimsel makale yazıyordu. “Akademide The End” başlığıyla bu tuhaf durumu geçen yıl yazdım. 2002’de sadece 2 makalesi varken, THE’nın ölçüme başladığı 14 yılda Çankaya adresli 1432 makaleden 846’sı Dr. Baleanu imzalıydı. 2020’de 585 makaleden 364’ü, 2021’de 526 makaleden 269’u, 2022’de 451 makaleden 191’ini yazan bu matematik dehasının (!) 2023’te makale sayısı niye 129’a düşmüştü?

HOCA YORULMUŞ!

İnsan doğası ve matematik bilimine ters makale sayısıyla ilgili eleştirel yazımdan sonra universitesi belli ki, “Hocam, kendini bu kadar yorma” demiş. 2023 güz döneminde Dr. Baleanu ders vermedi. Yine de Çankaya Üniversitesi’nden bu yıl yayınlanan 266 makaleden yüzde 72’sini tek başına yazmış. THE sıralamalarında son 3 yıldır Türk üniversiteleri içinde en tepede olan Çankaya Üniversitesi’nin sıralamadaki yeri de Dr. Baleanu’nun makale sayısındaki düşüşle doğru orantılı düştü. THE 2024’te Çankaya Üniversitesi, Türkiye’deki ilk 3 üniversite arasına giremeyip 7. sıraya geriledi. Matematik, gayribilimsel akademik yayıncılığa “THE END” dedi.  

SAYILARA GELİN

Dünya Üniversiteler Sıralaması THE 2024’te, 351-400 arasında ilk sıradaki Koç Üniversitesi kaynaklı bu yıl 1304 makale var. Üniversitenin makale birincisi Prof. Dr. Uğur Selek’in 21 yayını var. Türkiye ikincisi Sabancı Üniversitesi’nde en çok yayını olan Prof. Dr. Mehmet Yıldız 1 yılda 12 makale yazdı. Bu yıl, Hacettepe adresli 2535 yayın yapıldı. En çok makale yazan hocaları Prof. Dr. Levent Özçakar 31 makale yazdı. Bilkent’ten çıkan 532 makaleden, en çok makalesi olan hocaları Prof. Dr. Hilmi Volkan Demir’in 16 yayını var. Çankaya Üniversitesi’nin gözdesi Dr. Dumitru Baleanu görünen o ki, en yavaş yılında bile 108 makale yazmış. Matematik dahisi Ordinaryüs Prof. Dr. Cahit Arf, “Gerçekten evrenin sırrını arıyorsanız, benim yaptığım gibi sayılara gelin” diyordu. İlköğretimden, üniversiteye ahlaki çöküşün matematiksel boyutunu görmek için; Ulusal, uluslararası raporlardaki sayılara gelin, sayılara!