CHP’NİN “GÖLGE KABİNESİ” TOPLANDI 

Gölge Kabine...

Özgür Özel, kasım ayında CHP Genel Başkanı olarak katıldığı ilk Parti Meclisi’nin ardından kamuoyuyla “kabinesini” paylaşmıştı.

Önceki gün...

CHP’nin Milli Güvenlik Politikaları Danışma Kurulu ile Dış Politika Danışma Kurulu, Özgür Özel başkanlığında toplandı. CHP Basın Birimi’nden yapılan açıklamaya göre, parti genel merkezindeki Milli Güvenlik Politikaları Danışma Kurulu toplantısına Özel’in yanı sıra Genel Sekreter Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcıları Yankı Bağcıoğlu (Milli Savunma Güvenlik Politikaları’ndan Sorumlu), Murat Bakan ve İlhan Uzgel ile Milli Savunma Komisyonu Sözcüsü Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan katıldı. Toplantıyı biraz araştırınca; emekli altı general-amiralin de katıldığını öğrendim.

Şu bilgileri de paylaşmakta fayda var: Bu kurul terör saldırılarından çok daha önce planlandı. Genel savunma konularındaki yol haritasını belirlemek amacıyla oluşturuldu. Ancak “kriz” anlarında da hemen bir araya gelebilen bir kurul. Hedefi yürütmeye tavsiyelerde bulunmak, gerekirse daha iyi nasıl olabileceği konusunda eleştiriler yapmak. Sadece insan kaynaklı terör olayları değil afetler için de hemen toplanacak bir danışma kurulu. İlgili uzmanların görüşlerini de alıyor. Şu an için altı emekli general-amiral var. “Uzmana ulaşma” denilen kavram üzerinden terör saldırısıyla ilgili deneyimli komutanlarla toplantı gerçekleştirildi. Üç komutan internet üzerinden görüntülü bağlantıyla katıldı, üç komutan genel merkezde bulundu.

Toplantıda, hain saldırıya ağırlık verildi, Pençe-Kilit operasyonları üzerinden değerlendirmeler yapıldı ancak karar alınmadı. Bu arada gündeme Özgür Özel’in iktidara yönelttiği altı soru da toplantı sırasında gündeme geldi. Bu sorular neydi?

20 aydır süren Pençe–Kilit Harekâtı’nın siyasi ve askeri hedefleri, bu hedeflere ulaşılma durumu nedir?

Bölgede teröristlerin faaliyetlerine ilişkin istihbarat temininde zafiyet var mıdır?

Teröristlerin saldırıları, üs bölgelerinin mevsimsel koşullara karşı yeterli korumaya ve gerekli tahkimata sahip olmaması sebebiyle mi önlenemiyor?

İnsansız hava araçlarının mevsimsel koşullar nedeniyle uçamadığı durumlarda gözetleme zafiyetini giderecek ilave tedbirler alınıyor mu?

Üs bölgelerinin termal kamera vb. gözetleme sistemleri nicelik ve nitelik olarak yeterli mi? Yetersizse neden hızla giderilmiyor?

Özellikle ‘altın saat’ olarak tabir edilen süre içinde sağlık desteği ve tıbbi müdahale için imkân ve kabiliyetler yeterli mi? Askeri sağlık sisteminin ilga edilmesinin bu zafiyetteki payı nedir?

“GÖLGE KABİNE” ÜYESİ EMEKLİ TÜMAMİRAL BAĞCIOĞLU: 

SİHA’mız düşürüldü, YPG’ye eğitim verildi, gündeme gelmedi

Toplantının ardından CHP’nin “Gölge Kabine” üyesi ve Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu’yla görüştüm.

Karşımızdaki esas kuvvet PKK mı, ABD’mi?

Bu saldırılarda mutlaka Amerika’nın bilgi paylaşımı var. Fiili unsur PKK terör örgütü. Amerika’nın özel kuvvetlerinin tetiği çektiği konusunda bir değerlendirmemiz yok. Teçhizat ve bilgi paylaşımı var. Ki Özgür Özel’in grup toplantısındaki sorularından birisi de buydu: Son dönemde yoğunluğu artan terörist saldırılarda üçüncü ülke veya grupların istihbarat vb. destekleri var mı?

Üç ayda, üç hain saldırı. PKK’nın arkasındaki kuvvetle karşı karşıya gelmek mi yoksa sadece teröristle kavga etmek mi... Çözüm nedir?

Askeri güçle PKK’yı etkisiz hale getirmemiz şart. Hemen eklemekte fayda var: Askeri gücü siyasi güçle desteklememiz lazım. SİHA’mız düşürülüyor, NATO’da gündeme bile getirmiyoruz. IŞİD’e karşı koalisyon SDF’ye yani PKK/YPG’ye eğitim veriyor bunu bile gündeme getirmiyoruz hatta o koalisyona bazen ev sahipliği yapıyoruz. Bence askeri güç elinden geleni yapıyor. Ancak ekonomik anlamda gücümüz zayıf olduğu için de siyasi güç bunun etkisinde kalıyor ve hiçbir şey yapılamıyor PKK’nın arkasındaki güce. Esas eksiklik siyaset.

Son yıllarda PKK terör örgütüne ağır darbeler vuruldu.

Tabii... Kesinlikle asker, PKK’yı geriletti. Bazı değerlendirmeler tartışılabilir. Sahadaki kararlar sahadaki komutan aittir. O üs bölgesi tutulsun belki ihtiyaç vardı ve tutuldu. Ama hataları da görmek gerekiyor. Üç ayda üç saldırının değerlendirilmesi gerekiyor ve hataları görmek şart. Yine de TSK elinden geleni yapıyor. Siyaset, üçüncü ülkelere karşı etkin olamazsa bunlar yaşanır.

Bugün Meclis’te Hakan Fidan ve Yaşar Güler bilgi verecek.

Bakın; Sayın Özgür Özel ile Sayın Temel Karamollaoğlu’nu aramıyor Cumhurbaşkanı. Sen devlet değilsin ki! Hükümetsin! Meral Akşener’i arıyor ve Meclis bilgilendirmesi kararı alınıyor. Oysa bundan önceki terör saldırısında biz Meclis bilgilendirilsin demiştik ama kabul edilmemişti.