Mersin Ticaret Borsası Başkanı ve Bakliyat Ürün Konseyi Başkanı Abdullah Özdemir, 1990’lı yıllarda 2.6 milyon ton bakliyat üretip 1.3 milyon tonunu ihraç eden Türkiye’nin bakliyatta ithalatçı duruma gelmesinden büyük üzüntü duyduğunu söyledi.

Kanada’dan, Avustralya’dan, Rusya’dan bakliyat ithal edip başka ülkelere ihraç ettiklerini belirten Özdemir, “30 milyon dekar nadas alanımız var. 25 milyon dekar kullanılmayan boş alanımız var. Bu alanların yüzde 20’sinde bakliyat üretebilsek hiç ithalât yapmamıza gerek kalmayacak, dövizimiz içeride kalacak. Küçük bir destekle bunu başarmak mümkün. Tarlalar boş dururken ithalat yapıyor olmak içimi sızlatıyor” dedi.

Mersin Ticaret Borsası ile Güvenilir Ürün Platformu’nun Mersin’de düzenlediği Ürün Konseyleri Buluşması toplantısı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Mersin’de gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Başkan Abdullah Özdemir, Türkiye’nin Kanada, Avustralya ve Rusya’dan kırmızı mercimek, yeşil mercimek, nohut, bezelye ve fasulye ithal ettiğini, 1 milyon 670 bin tonluk bakliyat ithalatına yaklaşık 1.2 milyar dolar döviz ödendiğini söyledi ve şöyle dedi:

‘’İthal edilen bakliyatın 649 bin tonunu başka ülkelere ihraç ediyoruz. Demek ki 1 milyon tonda fazlası içeride tüketmişiz. Böyle bir tüketim ve ihracat potansiyelimiz varken niçin hepsini içeride üretmiyoruz? Bakliyata verilen destek 2018’den bu yana 50 kuruş olarak kaldı. Ne yazık ki dünyadaki gelişmelerin tersi durumla karşı karşıyayız. 1990’lı yıllardan itibaren bakliyat ekili alanlar dünyada yüzde 40 artarken bizde yüzde 55 azalarak 20 milyon dekardan 9 milyon dekara geriledi. Aynı dönemde dünya bakliyat üretimi yüzde 80 arttı. Ülkemizde ise yarı yarıya azalarak 2.6 milyon tondan 1.3 milyon tona geriledi. Üstelik aynı dönemde nüfusumuz yüzde 60 arttı Bakliyatta net ihracatçıydık, net ithalatçı durumuna geldik. Destek artar, boş alanlar üretime açılırsa yeniden ihracatçı ülke olabiliriz”

“İYİ YOLDAYIZ, İTHALATIMIZ AZALDI”

Toplantının açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ise tarım sektörünün bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.6 büyüdüğünü, ithalatın azaldığını, ihracatın arttığını söyledi. “İyi yoldayız. Ama bu bizi rehavete sürüklemeyecek, üretmeye devam edeceğiz” diyen Bakan Yumaklı, “2023’te tarımsal ürün ihracatı yüzde 3.3 artarak 31 milyar dolara ulaştı. Bu yılın Ocak-Nisan döneminde ihracatımız yüzde 10.7 arttı, ithalatımız ise yüzde 15.3 azaldı. 212 ülkeye 2 bin 200 çeşit tarım ürünü ihraç ediyoruz” dedi.

İSTER EKERİM İSTER EKMEM DÖNEMİ BİTTİ

Tarımda devrim niteliğinde değişiklikler yaptıklarını anlatan Bakan Yumaklı, “2 yıl boyunca arazisini ekmemiş olanlara diyoruz ki, ‘mülkiyeti senin ona karışmıyoruz. Ama siz üretim yapmıyorsanız kira bedelini hesabınıza yatırıyoruz, üretime alıyoruz’. Artık Türkiye’de hiç kimse ‘bu alan benim istediğimi yaparım, ister ekerim ister ekmem’ diyemeyecek” diye konuştu.