Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın hayali doğduğu topraklara bir müze kazandırmaktı. Bunun için 2005 yılında eski adı Baksı olan Bayraktar Köyü’nde önce Baksı Kültür Sanat Vakfı’nı ardından da Baksı Müzesi’ni kurdu. 

Koçan, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına birlikte yer veren, “2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü”nü layık görülen bu müzeyle; bir yandan yöre insanının ekonomik açıdan kalkınmasını desteklerken bir yandan da geleneksel el sanatlarının yok olmasını engelledi. Projeleri müzeyle de sınırlı kalmadı. Geçtiğimiz yıllarda da Bayburt’ta yaşayan kadınların, üreterek ekonomik, sosyal ve kültürel yaşama etkin bir biçimde katılımını sağlamayı ve kadın istihdamını desteklemeyi amaçlayan Kadın Eğitim Merkezi projesi için harekete geçti. Bir süre önce Baksı Müzesi ve Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından hayata geçirilen Kadın Eğitim Merkezi’nin temel atma töreni geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Baksı Kültür Sanat Vakfı’yla birlikte gönüllü bağışçıların nakdi ve ayni yardımlarının yanı sıra Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın destekleriyle temeli atılan projenin, 100 milyon TL’lik yatırımla 2025 yılında tamamlanması bekleniyor. 

(Baksı Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi” için ilk temel atıldı.)

DÜNYAYA AÇILACAKLAR

Daha önce Hüsame Köklü tarafından bağışlanan 800 metrekarelik arazi, Bayburt Belediyesi’nin katkılarıyla bu günkü yeri olan 8 bin metrekarelik alana taşındı. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan ve 8 dönüm arazi üstünde 2 bin 550 metrekarelik alana inşa edilecek merkezde, ilk etapta 100 devamında ise yaklaşık 1000 kadına eğitim verilerek istihdama katkı sağlanması hedefleniyor. Yöre kadınlarının buradaki atölyelerde üreteceği yerel ürünlerin dünyaya pazarlanması imkanı sağlanacak. Törende konuşan Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, projeyi kadınlara emanet ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bugün hep bir birlikte kadınların mücadelesinin ve umut ışığının Çoruh Nehri’nin kıyısından yükselişine tanıklık ediyoruz. İnanıyoruz ki bu proje Bayburt’un sınırlarını aşarak, Anadolu’nun diğer bölgelerinde de benzer projeler hayata geçirilmesi için ilham verici olacak. Kadın kültürün taşıyıcısı ve sahip çıkanı… Bugün kadim kültürden ne kaldıysa daha çok kadınlar onu korumuşlardır. Şahsen ben de bu projeyi bu nedenle kadınlara emanet ettim. Kadınların başardığı bir proje olacak. Bu projedeki tüm girişim kurulumuz kadınlardan oluşuyor. Kadınının hak ettiği toplumsal ve ekonomik gücü geri kazandıracak bu projeye inananların, gönül verenlerin desteğiyle ilk adımı atmış olmaktan dolayı çok mutluyuz."

(Prof. Dr. Hüsamettin Koçan)

DESTEK ÇAĞRISI YAPTI

Tüm destekçilerine teşekkür ederek, kadının hak ettiği toplumsal ve ekonomik gücü geri kazandıracak bu projenin hayata geçirilmesi için bir kez daha destek çağrısında bulunan Koçan, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Bayburt’ta atılacak doğru bir adımla Anadolu kadınını güçlendirmeyi amaçlayan bu önemli girişim ile; devletten STK’lara, özel sektörden bireysel destekçilere kadar tüm herkesi, iş birliğine, beraber düşünmeye ve dayanışmaya çağırıyoruz.” 

2025’TE ÜRETİME BAŞLAYACAKLAR

Kadınları üreten ve yetkili bir pozisyona getirmek için kurumsallaşma ve eğitim sürecini işletmeye koyduklarını, projenin amacının kadını kendi birikimiyle üretime katmak ve bu birikimden yola çıkarak bir dünya markası oluşturmak olduğunu belirten Baksı Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Didem Duru da şöyle konuştu:

“Eğitim merkezinde aynı zamanda kadınlara yönelik bilgisayar, aile ekonomisi, e-ticaret, tasarım ve hijyen konularında eğitimler verilecek. Merkezde kadınlar bir işi en başından kendi başlarına ele alıp, özgün bir biçimde üretip onu pazara sunacaklar. Kooperatifleşmeyi öğrenecekler. Merkezde geleneksel dokuma ehram, kilim, halı ve el sanatları ürünleri üretilecek. Doğal boyalı malzeme ve iplik kullanacaklar. Tüm üretimler el yapımı olacak.  Hazırlanacak ürünleri güncel tasarımcılar tasarlayacak ve Baksı markası ile hem Türkiye hem de Avrupa pazarına sunulacak. Umuyoruz ki gerekli desteklerle birlikte 2025'te üretime başlayacağız ve Bayburt'tan dünyaya büyük bir marka çıkacak. Bunun için malzememiz olan gelenek, motif hafızamız, zevk hafızamız ve gelecek bilgimiz bunu şekillendirecek.”

Girişim Kurulu Başkanı Rana Erkan Tabanca ise, “Bir kadın mimarın çizdiği, her biri muazzam kadınlardan oluşan girişim kurulumuz tarafından hayata geçmekte olan bu örnek proje ile binlerce kadın taçlanacak ve yepyeni ufuklara doğru kanatlanacaklar. O muazzam kadınlardan birisi de kızım Selina. Biz Baksı’da anne kız olarak görev alıyoruz. Bugün ben, yarın Selina bu iyilik bayrağını taşımaya devam edecek. Bugün aynı zamanda onların geleceğine bir tohum atıyoruz. Bu proje yarının güçlü kadınlarını doğuracak” dedi.