Kan grupları, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyindeki kimyasal farklılıkları ifade eder. A ve B olarak bilinen gruplar, AB şeklinde bir araya gelebilir, ya da 0 grubu olarak hiç bulunmayabilirler. 

2022 yılında gerçekleştirilen bir çalışmada, genom araştırmacıları A1 alt grubuna ait bir gen ile genç yaşta felç geçirme riski arasında güçlü bir bağlantı buldular. Bu keşif, yaklaşık 17 bin felç vakası ve 600 bin civarında sağlıklı bireyin verilerini içeren 48 genetik çalışmanın analiziyle ortaya koydu. Katılımcıların yaşları 18 ile 59 arasında değişiyordu. 

0 GRUBU DAHA DÜŞÜK RİSKTE 

A grubu genetik varyasyonu taşıyan bireylerin 60 yaşından önce felç geçirme riski diğer kan gruplarındaki insanlara göre yüzde 16 daha az. Buna karşın,  grubu gen varyasyonuna sahip kişilerde bu risk yüzde 12 daha düşük bulunmuştur. 

FELÇ GEÇİRME RİSKİ OLAN EN YÜKSEK KAN GRUBU 

Araştırmanın baş yazarı ve vasküler nörolog Steven Kittner, ''A kan grubunun daha yüksek risk sunma nedenini henüz tam olarak bilmiyoruz'' diyerek bunun kan pıhtılaşma faktörleri, damarları kaplayan hücreler ve dolaşımdaki proteinlerle ilgili olabileceği ifade edildi. 

FELÇ VAKALARI EN ÇOK O YAŞ GRUBUNDA GÖRÜLÜYOR

Her yıl ABD'de yaklaşık 800 bin kişi felç geçiriyor ve bu vakaların çoğu 65 yaş üstü bireylerde görülüyor. Felç riski, 55 yaşından sonra her on yılda bir iki katına çıkıyor. 

Çalışmanın bulguları, genç yaşta görülen felçlerin, yaşlılarda gözlemlenenlerden farklı mekanizmalarla ortaya çıkabileceğini gösteriyor. Genç bireylerdeki felç vakalarının, damarlardaki yağ birikiminden ziyade pıhtılaşma ile ilgili olduğu düşünülüyor.

A KAN GRUBUNA SAHİP OLANLAR DİKKAT  

Bu araştırma, A kan grubuna sahip kişilerin özellikle genç yaşlarda felç riskine karşı dikkatli olmaları gerektiğini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu.