Yapılan bir araştırma, huzursuz uykunun gerçekten 10 yıl daha yaşlı hissettirdiğini ortaya çıkardı. Araştırmacılar, uykunun kişinin kaç yaşında hissettiğini etkileyip etkilemediğini belirlemek için iki çalışma yürüttü.
İlk olarak, 429 katılımcıdan 30 gün boyunca kaç yaşında ve kaç gece yetersiz uyuduklarını hissettiklerini kaydetmelerini istediler. Analiz, yetersiz uykunun eklendiği her gün için öznel yaşın 0,23 yıl arttığını ortaya çıkardı.
Araştırmacılar daha sonra 182 kişi ile iki gece boyunca gece başına yalnızca dört saat yatakta kalmalarına izin verdikleri bir çalışma yaptı. Çalışma; bu grubun, yatakta 9 saat geçiren insanlara kıyasla kendilerini 4,44 yaş daha yaşlı hissetmelerini sağladığını gösterdi.
Analiz ayrıca her iki çalışmada da aşırı uyanık hissetmekten aşırı uykulu hissetmeye geçişin 10 yaş daha yaşlı hissetmeyle bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, her iki çalışmanın da uykunun yaş algımızı şekillendirmede derin bir rol oynadığını gösterdiğini ve yaş algımızın son derece şekillendirilebilir olduğunu söylediler."Bu keşifler gençlik duygusunu geliştirmek için yeni olanaklar açıyor" diye eklediler.
İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nden araştırmacılar bulgularını Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayınladılar ve şöyle yazdılar:
"Otuzlu yaşlarımızı geçtikçe, kaç yaşında olduğumuz ve kaç yaşında hissettiğimiz arasındaki tutarsızlık daha belirgin hale geliyor. Yeni araştırmalar, uyku alışkanlıklarımızın kaç yaşında hissettiğimizi şekillendirmede rol oynayabileceğini öne sürüyor. Gerçek yaşımızdan daha genç hissetmenin daha uzun yaşamakla, daha iyi zihinsel sağlık ve fiziksel sağlıkla ve daha olumlu psikolojik özelliklerle ilişkili olduğu ortaya çıktı."