Bizden daha demokratı yok denemesi ile iş başına geldiler, ters köşe yapıp yanılttılar. “Dünyanın tüm girişimcileriyle görüşürüm. Çünkü ben ülkemi pazarlamakla mükellefim” dediler, fos çıktı. Büyük Ortadoğu Eş Başkanlığı denendi, yanılgıydı... Gülenci tayfanın memleketi ele geçirme denemesine göz yumdular. Ne istediler de vermedik diyerek yanıldıklarını itiraf ettiler. Değerli yalnızlık denemesi yaptılar, herkesle düşman olup sap gibi ortada kaldık! ABD ile stratejik ortaklığı deneyip yanıldılar. PKK ile açılım denemesi yaptılar, eli kanlı katilleri havaya soktular.

Faizci sistemi denediler yanıldılar. Faiz haram denemesi yaptılar batırdılar. Kendi müteahhitlerini, zenginlerini, medyalarını kurup tek ses denemesi yaptılar, yanıldılar. Konuşanı susturmak için dava açma denemesi yaptılar, yanıldılar. Hazinede 128 milyar dolar vardı ekonomiyi düzeltme denemesi yaptılar, evdeki bulgurdan da oldular. Kur korumalı işini denediler, yanılmakla kalmayıp çuvalladılar. Boş şişe gibi kapı önüne koyduklarını geri çağırıp çığrından çıkanı toparlama denemesi yaptılar! Araplardan borç almayı denediler, avuçlarını yaladılar.

Ses... Bir ki üç... Deneme... Deneme...

Dilimizin ironisi, hem deneme hem amman dikkat her aklına geleni deneme!

2002’den günümüze AKP iktidarının özeti: Deneme yanılma.

Deneme yanılma yöntemi... Sözü kalıcı kılan mürekkep de, toplu ölüm getiren barut da bu yöntemle bulundu.

Bebekler düşerler kalkarlar. Düşe kalka, deneye yanıla sonunda yürümeyi öğrenirler. Onların düşüp kalkmak, deneyip yanılmak için zamanları vardır çünkü.

Devletlerin peki?

Mesela yok olma tehdidi sürerken memleketi kurtarmak için çabalayan Mustafa Kemal Atatürk bu yönteme başvurup, deneyip görelim olmazsa diğerini deneriz dedi mi?

Ne Çanakkale’de, ne Kurtuluş Savaşı’nda ne de medeniyet savaşında tek bir deneme yok. Alınan kararlar, uygulamaların tümü gerçek ihtiyaçlara göre hesaplı kitaplı, planlı programlı.

Top sesleri Ankara’da yankılanırken öğretmenleri toplayıp gelecek nesiller sizin eseriniz olacak demişti. Deneme yanılma yok, çünkü ulusun en önemli derdi cehalet. Savaştan çıkmış beş parası olmayan bir ülkede ölünceye kadar ‘denk bütçeyi’ savunmuş Atatürk. Neden? Ayağını yorganına göre uzatan üşüyüp hasta olmaz çünkü!

Amerikalı yazar Virginia Postrel “Deneme ve yanılma yoluyla ilerleme, yalnızca denemeler yapmaya değil, aynı zamanda hataları fark etmeye de bağlıdır” diyor.

Hatalardan ders almıyorsan istediğin kadar dene sonuç yanılgıdır. Ve can yakar!

Deneyen yanılan kaybı çok, zamanı az insan.

Başarılı olmak için yanlış yerlerde, yanlış kazanç peşinde, yanlış hamleler yapıp karşılığında olumlu sonuçlar bekler. Hayattaki en pahalı, en zaman kaybettirici, getirisi en az olan öğrenme yöntemidir!

Bu cümleden sonra düşünelim... Türkiye Cumhuriyeti’nin gelmiş geçmiş en pahalı deneme yanılması nedir?

Herşeyi tek adamın iki dudağından çıkacak kelama bırakan sistem, dünyada örneği olmayan Türk tipi başkanlık sistemini kabul etmek değil mi!

Birinci belliyken listede ilk 10’a girecek son deneme yanılma örneği İYİ Parti’den ve kurucu Genel Başkanı Meral Akşener’den geldi.

Kısa süre önce birlikte mitingler yaptıkları, kapı kapı dolaşıp oy istedikleri, dürüstlüklerine, insaniyetlerine kefil oldukları, birbirlerinin evlerine çaya, yemeğe gittikleri, öve öve bitiremedikleri ile kavgaya tutuştular. Hem de kanlı bıçaklı! Ne hırsızlık bıraktılar ne uğursuzluk.

Kötü denemeydi, muhalefetin muhalefete muhalefet etmesi. Yanılgı çok pahalıya patladı!