Borsa İstanbul'da teknoloji ve bilişim hisselerindeki yükseliş dikkat çekiyor.

Küresel piyasalarda Nvdia öncülüğünde yapay zeka ve teknoloji rüzgarı sürerken Borsa İstanbul'da da benzer şekilde teknoloji ve bilişim hisselerinde yılbaşından bu yana büyük artış yaşanıyor. Bu endekslerde Aselsan, MIA teknoloji, Reeder gibi şirketler öne çıkıyor.

Son dönemde Borsa İstanbul BIST 100 endeksi 9 bin seviyesinin üstünde ralliyi sürdürse de hem teknoloji hem de bilişim hisselerindeki yükseliş borsadaki genel pozitif seyrin de üzerinde oldu. 

TEKNOLOJİ HİSSELERİ AYRIŞIYOR

Endeksin negatif seyrettiği günlerde dahi hem BIST-Teknoloji hem de BIST-Bilişim endeksleri pozitif ayrışmaya devam etti.

Dün satıcılı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,43 değer kaybıyla tamamlarken, Teknoloji Endeksi'nde yüzde 4,9, Bilişim Endeksi'nde ise yüzde 4,8 artış gerçekleşti.

Bugün de aynı şekilde gün ortasında BIST 100 endeksi  1'lik negatif seyir izlerken sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,1 ile bilişim oldu.

Öte yandan yılbaşından bu yana iki endeksteki yüksek artış da oldukça dikkat çekici oldu. Teknoloji endeksinde yıl başından bu yana kazanç yaklaşık yüzde 75 olurken bu endeks 17 bin 31,65 puanla tarihi zirveyi gördü. Bilişim endeksinde  yıl başından bu yana artış yüzde 100'ü aştı. BIST 100 endeksinde ise aynı dönemde artış yüzde 24 ile sınırlı kaldı.

Böylece bu endeksler yüzde 60'lık yükseliş yaşayan ve küresel piyasalarda pozitif bir hava yaratan Nvidia'yı geride bırakmış oldu.

Bu dönemde, Fonet Bilgi Teknolojilerinin hisseleri yüzde 366, Kafein Yazılımın hisseleri yüzde 238, Reeder'ın hissseleri ise yüzde 217 civarında artış kaydetti. Aynı dönemde Amazon yüzde 15, Meta yüzde 36, Broadcom yüzde 17,3 kazandırırken, Tesla yüzde 19,8, Alphabet yüzde 1,5 kaybettirdi.

TEKNOLOJİ RÜZGÂRININ ARKASINDA NE VAR?

Konu ile ilgili Sozcu.com.tr'ye değerlendirmelerde bulunan Trive Yatırım Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci'ye göre bu hareketler, dünyadaki teknoloji çılgınlığının Türkiye'ye yansıması ile bağlantılı.

Dünyada bir teknoloji çılgınlığı olduğunu belirten Çitilci, Nvidia öncülüğünde küresel piyasalarda yaşanan yükselişi şu sözlerle açıkladı:

"Yapay zeka çağındayız. Yapay zekanın vücut bulması için donanıma ihtiyacı var. Bu donanım tarafında da yapay zekanın vücut bulması için çip üretimi gerekiyor. Nvdia da bunu çok güzel yapıyor. Yapay zekaya olan talep arttırkça çip talebi de artıyor. 

Dünyada belli bir segmentte çip üreticisi sayısı çok az. Bunlara olan talep de çok fazla artıyor. Üretim tarafındaki tedarik sıkıntıları ve artan talebe yetişememeden dolayı arz yönlü kısıt oluyor. Bu yapay kısa süreli bir balon değil. Yapısal bir kırılmanın ilk bebek adımları atılıyor.

Normal şartlarda şirketlerin yapısı genelde emek yoğundur. Bu da enflasyonist ortamda maliyetleri artırır ve kârlılıkları etkiler. Yapay zeka, yazılım ise teknoloji yoğun üretim modelleridir. Çok az kişi çalıştırarak kârlı işler yapabiliyorsunuz."

YURT DIŞINDAKİ HİKAYENİN KARŞILIĞI

"Dünyadaki bu teknoloji hikayesi etkin olduğundan, yatırımcılar Türkiye'de de bu hikayeyi satın almak istiyor" diyen Çitilci Borsa İstanbul'da teknoloji hisselerinde yaşanan rüzgârı, "Bizim doğrudan yapay zeka yapan, çip üreten bir firmamız yok. Bu da Mia Teknoloji, Reeder gibi teknoloji ağırlıklı şirketlerle kompanse ediliyor. Yatırımcılar yurtdışındaki hikayenin Türkiye'de karşılığını almak istiyor" sözleri ile açıkladı.

En düşük maliyetle en yüksek kârı sağlayan ürünün teknoloji olduğunu belirten Çiltilci, "Örneğin, demir-çelik veya maden işinde binlerce işçi çalıştırmanız lazım. Ama teknoloji firması ile 5 kişi ile bile çok yüksek katma değerli ürünler çıkarabiliyorsunuz. Güzel bir iş yaptığınız zaman ucu açık fiyatlarla satabilirsiniz. İnsanlar bunlara aramaya başlıyor. Bu da borsaya yansıyor" dedi.

Çitilci bu yükselişin kısa süreli bir balon olmadığını belirtirken, "Arkasında bir hikaye var. Yükselişler sadece hisse bazlı değil, teknoloji fonlarına giren para da çok fazla" değerlendirmesinde bulundu.