DEVLETTE kuralsızlık, özensizlik almış başını gidiyor. Resmi Gazete’de bir yasa, yönetmelik, tüzük ya da atama kararları yayımlanmadan önce “Aman bir hata olmasın” diye adeta kılı kırk yararlardı. Günümüzde Resmi Gazete’ye özensizliğin çok sayıda örneği yansıyor. Bakıyorsunuz falanca üniversiteye rektör olarak atanan kişinin adı yazılıyor, bir gün sonra yayımlanan Resmi Gazete’de ise o kişinin atamasının aslında başka üniversiteye yapıldığı anlaşılıyor. Hataların bütün kaynağı Resmi Gazete’ye kanun, yönetmelik, tüzük, atamaları gönderenler değil, karar verenlerin de hataları, kararsızlıkları var.

Sanmasınlar ki yapılan bu hatalar görülmez. Gazeteleri olduğu gibi Resmi Gazete’yi de yakından inceleyenler var. Emekli Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen de bunlardan birisi. Onun dikkati, önemli hataları da ortaya çıkarıyor. Görmekle yetinmiyor, ilgili bakanlığa soruyor, cevap alamazsa bu kez Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na (CİMER) aynı soruyu yöneltiyor. Cevap geliyorsa, yine “Tamam” demiyor, çoğu kez bize de yazıyor.

BAKALIM NE FARK VARMIŞ!  

2 Haziran 2024 tarihinde Resmi Gazete’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği (ÇŞİD) Bakanlığı’nın Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlandı. Yönetmeliğin 4. maddesi ile (önceki) yönetmeliğin 26/3. maddesinde değişiklik yapıldı.

Yapılabilir. Ancak, yönetmeliği incelediğinizde söz konusu kuralda herhangi bir değişiklik olmadığı, mevcut/önceki kuralın aynen yazıldığı görülüyor. Mahmut Esen yakaladı mı bunun peşini bırakmaz. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu bağlamında ilgili bakanlıktan (olmayan) değişikliğin gerekçesi/neden ihtiyaç duyulduğunu sordu.

Bakanlıklar kolay kolay cevap vermez. Ama Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Haziran’da cevap verdi. İki yönetmelikte de hiçbir değişiklik yok. O zaman bu yönetmelik niçin yayımlandı? Verilen cevapta, “Değişikliğin, imla kuralları yönünden yapıldığı” belirtildi.

OYSA DEĞİŞİKLİK YOK

Yönetmeliğin eski ve yeni maddesi yazım kuralları yönünden de araştırıldı. Yönetmeliklerdeki 26/3 maddesinin karşılaştırılmasında söz konusu kuralda tümcenin kuruluşu, sözcük/karakter sayısı, noktalama işaretleri yönünden de en küçük bir değişiklik olmadığı anlaşıldı. Yani, fıkra aynen yazılmış.

ÇŞİD Bakanlığı yetkilileri hatalarını kabullenmek bir yana gerçeğe aykırı/dayanaksız gerekçelerle hatada ısrar etti. Emekli Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen de, “Halkımızın daha üst seviyede yönetim anlayış ve uygulamalarını hak ettiğini düşünüyorum” demekte haksız mı?

Manavgat Belediyesi’nin sihirli kartı

Antalya’nın Manavgat ilçesi 66 kilometre sahile, 100 km. Toroslar yönüne uzanan bir alana sahip. Son seçimde bu ilçenin belediye başkanlığına Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Niyazi Nefi Kara seçildi. Kara, CHP’nin 25 ve 26. dönem milletvekilliğini de yaptı. Mecliste, kritik birçok konuyu gündeme getirdi, AKP’nin hedefi oldu, fiziksel saldırılara uğradı ancak hiç yılmadan mücadelesini sürdürdü.

Niyazi Nefi Kara, Antalya’da yapılan milletvekili ön seçiminde rahmetli Deniz Baykal’dan daha
fazla oy alıp seçimden birinci çıkmıştı. Kara, Manavgat Belediye Başkanlığı’na aday gösterildi ve seçimi kazandı. Tarihi ve turistik ilçesini daha da bilinir kılmak için çalışmalar yapıyor.

MANAVGAT’TA YAŞAYAN HERKESE

Manavgat’ta yaşayan herkesi “Manavgatlı” saydığı için sahiller, plajlar onlar için ücretsiz. Şezlong ücretlerinde ise yüzde 50 indirim uygulanıyor. Başkan, dün Çolaklı mahallesinde yeni bir halk plajının açılışını yaptı. Bunların sayısını da artıracak. Manavgatlı, Manavgat Şelalesine parayla giriyordu.

Şimdi, belediyenin verdiği fotoğraflı Manavgat Kart sahibi olanlar şelaleye parasız girmeye başladı. Ayrıca şelalenin bulunduğu yerdeki tesislerde kart sahiplerine yüzde 10 indirim uygulanıyor. Side’de belediye tesislerine giriş de ücretsiz. Başkan Niyazi Nefi Kara, Manavgat’ın güneşinden de yararlanacak. Güneş Enerji Sistemi (GES) kurup belediyenin elektrik ihtiyacını
karşılayacak. Bunu geliştirip satışını da yapacak.

LOKANTA-KAHVE VE SU

Özellikle emekliler bir kahvede oturup çay içemez durumda. Bir bardak çay çoğu yerde 30 liradan aşağı değil. O yüzden emeklilerin oturup çay içebilecekleri “Emekli Kahvehaneleri” açılacak. Bu kahvehaneler 1,5 ay içinde açılacak. Halk lokantaları da unutulmadı. Vatandaşın ucuz yemek yiyebileceği lokantalar da başkanın gündeminde. CHP’li belediyelerin önem verdiği konuların başında kreşler geliyor. Manavgat’ta 5 olan kreş sayısı da 10’a çıkarılacak.

Başkan Niyazi Nefi Kara, belediye gelirlerini artırmak ve bunları halka hizmette kullanmak için planlar yapıyor. Bu sıcakta Toroslar’da dolaştı. Amaç iyi bir kaynak suyu bulmaktı. O su bulundu, yakın bir zamanda Manavgat Belediyesi şişe suyu satışına başlayacak. Aslında müşterisi de hazır gibi. Çünkü, Manavgat’ta beş yıldızlı 320 otel var. Bu otellerin yatak kapasitesi 350 bin civarında. Belediye, bugün boşa akan suyu önemli bir gelire dönüştürecek, kaynak suyunu şişeleyip satışını yapacak. Manavgatlı da kendi ilçelerinin suyuna sahip çıkacak...

Söz Manavgat’tan açılmışken, turizmden de söz edelim. Esnaf, “İşlerinin iyi olmadığını” belirtiyor. Otel yöneticileri ise doluluk oranından memnun. Yerleşim alanında bin 250 palmiye ağacı, onlarca farklı çiçeğin bulunduğu bir otelin Genel Müdürü Öner Bilgin’e sordum. Manavgat’ta daha çok Alman turist bulunduğunu, fiyatları kendilerine uygun buldukları için genelde Manavgat’ı tercih ettiklerini ve hemen her yıl geldiklerini söyledi.