Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, irticai faaliyetlerle mücadeleyi anlatırken, “28 Şubat bin yıl devam edecek” demişti. Ancak, iktidar değişikliğinden sonra olay farklı yönlere çekildi, irticai mücadele de önemli ölçüde sekteye uğradı. Dahası, görevleri gereği mücadele etmiş olanlar da tutuklandı, yargılandı, hüküm giydi. Cezaevinde ve yargılanma aşamasında hayatını kaybedenler de oldu. Adli Tıp Kurumu’nun ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılan komutanlarla ilgili “Kocamışlık ve hastalık” raporları da yaklaşık bir yıldır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan imza bekliyor.

28 Şubat Davasının tamamen bittiğini sanıyor olabilirsiniz. Bu dava henüz bitmiş değil. Evet, haklarında mahkumiyet verilmiş komutanların dışında, yargılamaları sürenler de var. Bu konuyu gündeme getireceğim zaman mutlaka emekli Albay Alican Türk’ü arar, ondan 28 Şubat davasının dününü, bugününü sorarım.

14 KİŞİ HÜKÜM GİYDİ   

- 2 Eylül 2013’te başlayan, kamuoyunda “28 Şubat Davası” olarak bilinen dava Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaklaşık 4.5 yıl sürdü. 106 duruşmalı yargılama sonunda, 13 Nisan 2018’de karar verildi. 21 emekli General “Ağırlaştırılmış müebbet” hapis cezasına çarptırıldı.

- Yerel mahkemenin verdiği kararı, İstinaf Mahkemesi 22 Haziran 2020’de onadı. Dava Yargıtay’a gitti.

- Yargıtay tam 1 yıl sonra, 30 Haziran 2021’de kararını açıkladı: Yerel mahkemenin verdiği mahkumiyetten 14’ünün cezasını onadı, aralarında davanın tek sivil sanığı eski Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz ile birlikte 16 askerin yeniden yargılanmasına hükmetti.

- Cezası onanan 5’i orgeneral, 5’i korgeneral/koramiral, 3’ü tümgeneral, 1’i tuğgeneral olmak üzere 14 kişi 19 Ağustos 2021’de terör ve organize suç örgütü elemanlarının konulduğu yüksek güvenlikli F Tipi cezaevine konuldu. Cezaevine konulanların isimleri ve rütbeleri şöyle:

Emekli Orgeneraller Çevik Bir, Ahmet Çörekçi, İlhan Kılıç, Çetin Doğan, Fevzi Türkeri, emekli Korgeneraller Vural Avar, Hakkı Kılınç, Çetin Saner, Yıldırım Türker, emekli Koramiral Aydan Erol, emekli Tümgeneraller Cevat Temel Özkaynak, Erol Özkasnak, Kenan Deniz, Emekli Tuğgeneral İdris Koralp.

“DARBE” DİYEN YOK 

- Bu komutanlardan bazıları Adli Tıp Raporuna dayanarak yaşları, hastalıkları ve cezaevinde kendilerine bakmakta güçlük çektikleri gerekçesiyle değişik tarihlerde Çevik Bir, Aydan Erol, Çetin Saner,  İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Hakkı Kılınç, Ahmet Çörekçi tahliye edildi. 85 yaşındaki Vural Avar ise cezaevinde vefat etti. Geriye kalan 5 sanık bugün cezaevinde bininci gününü dolduruyor. Bunlar emekli Orgeneral Çetin Doğan İzmir’de, Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Öztaylan ve Erol Özkasnak ise Ankara Sincan cezaevinde tutuluyor.

- Yargıtay’ın yeniden yargılanması kararı verdiği 16 isim ise şöyle: Emekli Orgeneraller Orhan Yöney, Şükrü Sarıışık, emekli Oramiral Hayri Bülent Alpkaya, emekli Korgeneraller Kamuran Orhon, Köksal Karabay, İzzettin İyigün, Erdoğan Öznal, emekli Koramiral Altaç Atılan, emekli Tümgeneraller Ersin Yılmaz, M. Erdal Şenel, Yücel Özsır, Şevket Turan, Refik Zeytinci, Metin Yaşar Yükselen, emekli Albay Selman Yazıcı, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz.

- Yeniden yargılanmasına karar verilen 16 kişinin “ikinci yargılama süreci” Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 22 Kasım 2021’de başladı. En son eski bakanlardan Namık Kemal Zeybek 6 Mayıs 2024 tarihindeki 9’uncu celsede tanık olarak dinlendi.

UZADIKÇA UZUYOR

- Bu arada sanıklardan emekli Korgeneraller Kamuran Orhon, İzzettin İyigün, Emekli Hava Tümgeneral Şevket Turan vefat etti. Halen yargılaması devam eden bir sivil, 12 asker var.

- Yeniden yargılama sürecinin duruşmalarında, Sincan’da tankların yürütüldüğü dönemde Tabur Komutanı olan emekli Tuğgeneral Namık Kemal Çalışkan ve ondan önceki Tabur Komutanlarından emekli Tuğgeneral Ali Er, TESUD Genel Başkanı emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, dönemin bakanlarından Rifat Serdaroğlu da tanık olarak dinlendi.

- Eski Tabur Komutanları Ali Er,  Namık Kemal Çalışkan ile o dönemde Akıncı Üssü’nde önemli görevleri olan Erdoğan Karakuş Sincan’dan tankların daha önce de defalarca geçtiğini belirtirken, Bakan Rifat Serdaroğlu da tıpkı Namık Kemal Zeybek gibi 28 Şubat’ın kesinlikle darbe olmadığını çok açık bir dille vurguladı. Duruşma tarihi 9 Eylül 2024 olarak belirlendi.

ÖMÜRLERİ DAVA İLE GEÇİYOR

Cezaevinde tutulan ve ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılan 5 komutanın sağlık durumu sıkça gündeme geliyor. Adli Tıp Kurumu’nun cezaevindeki bu komutanlarla ilgili raporu ise hiç dikkate alınmıyor. Onların tahliye edilebilmesi için Cumhurbaşkanının imzası gerekiyor. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’la, CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasındaki görüşmede, 28 Şubat Davası hükümlülerinin Adli Tıp Kurumu Raporuna göre serbest bırakılması konusu da konuşuldu.

İktidara yakın gazetelerde bu konu gündeme getirildi. Dönemin Genelkurmay Başkanı “28 Şubat bin yıl sürecek” demişti. “Acaba 28 Şubat hükümlüleri de cezaevinde bin günü doldurunca serbest kalır mı?” konusu gündeme getirildi.

Eğer niyet öyleyse, 5 emekli general 14 Mayıs’ta yani bugün cezaevinde bininci gününü dolduracak. Rastlantı mı bilemem ama 14 Mayıs, daha önce sağlık nedeniyle tahliye edilen emekli Orgeneral Çevik Bir’in, 15 Mayıs’ta cezaevindeki komutan Çetin Doğan’ın doğum günü... Komutanların ömürleri dava ile geçip gidiyor...

Gezi Davasından tutuklu olan şehir plancısı, kent hakkı savunucusu, deprem uzmanı, bürokrat ve akademisyen olarak özgür olması beklenen Tayfun Kahraman’ın da 14 Mayıs doğum günü olduğunu hatırlatalım. Dileriz, haksız, hukuksuz yatanlar bir an önce serbest bırakılır.