Türkiye’nin Washington eski büyükelçisi ve CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, TBMM Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde söz aldı ve şunları söyledi:

SİYASİ ATAMALAR

- 150 yılı aşkın geçmişiyle ülkemizin en köklü bürokratik geleneklerinden birine sahip olan Dışişleri Bakanlığı, AKP hükümetleri döneminde, ne yazık ki, sistemli olarak dış politika yapım süreçlerinin dışında bırakıldı. Son 10 yılda, Bakanlığın en üst düzey bilgi ve birikime sahip kadroları siyasi gerekçelerle geri hizmetlere çekildi, meslek dışı büyükelçi atamaları yapıldı. Bu tamamen yanlış değil ama yeter ki o kişi, bu görevi kaldıracak liyakata ve ağırlığa sahip olsun.

- Washington’a meslek dışından, örneğin Muhtar Kent’in tayin edildiğini farz edelim. Kent, dünya ekonomisine yön veren çok uluslu şirketlerde üst düzeye gelmiş bir Türk’tür. ABD’de ulaşamayacağı neredeyse hiçbir merci yoktur. ABD’ye hangi gerekçe ile eski bir siyasetçiyi atamayı tercih ettiniz? Bu siyasetçi (AKP eski Milletvekili Murat Mercan) yerine Bakanlığımızdaki yetkin meslek memurlarından birini bu göreve getirmeyi hiç düşünmediniz mi?

Namık Tan


SARAY'IN DANIŞMANI, HUZURU BOZAR

- Hız kesmeden devam eden siyasi atamalar sonucu meslek dışından gelen Büyükelçi sayısı 22’ye ulaştı. Merkezde de 10 Genel Müdürlükte meslek dışı kişiler var. Muhtar Kent gibi birinin büyükelçi olması tepki çekmez, ama sadece Cumhurbaşkanlığı Sarayında basın danışmanlığı yapan birisinin (Lütfullah Göktaş) büyükelçi atanması, bakanlık içerisindeki huzuru bozar.

ÖZGEÇMİŞİ YOK

- Cakarta Büyükelçiliğine atanan eski AKP milletvekili (Talip Küçükcan), tarafsız bir bürokrat gibi davranmak yerine, eski seçim bölgesindeki partili arkadaşlarını resmi Twitter hesabından kutluyor. Libya’ya büyükelçi olarak atanan şahsın (Kenan Yılmaz) özgeçmişi, ne elçilik sayfasında ne internette var. Bu bilgi, sanki internetten silinmiş. Cezayir’e büyükelçi atanan eski Cumhurbaşkanı danışmanının adli sicil kaydında ise tehdit ve yaralama suçları olduğu iddiası var.