Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında 'Seçilme hakkı' ve 'Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı' yönlerinden verilen hak ihlali kararına uyulmaması nedeniyle ikinci ihlal başvurusu dün görüşülmüş ve AYM Genel Kurulu tarafından oy çokluğu ile ikinci kez ‘hak ihlali’ kararı verilmişti.

AYM’nin Atalay hakkında ‘hak ihlali’ olduğuna yönelik kısa karar dün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı. Mahkemenin dosyaya ilişkin bir karar vermesi beklenirken mahkeme heyetinin adliyede olduğu öğrenildi. Heyetin dosyaya ilişkin bir karar vermesi beklenirken, TİP İstanbul İl Örgütü Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı önünde eylem başlattı.

"MAHKEME BAŞKANI ADLİYEYE UĞRAMAMIŞ"

Can atalay'ın avukatı Özgür Urfa, "Özel güvenliklerden teyit ettiğimiz bilgiye göre mahkeme başkanı bugün adliyeye uğramamış. Bu açık sorumsuzluğun hesabının kimse yanına kalacağını düşünmesin. Bu bir suçtur ve yargı önünde mutlaka bunun da hesabı sorulacaktır. Hiç kimsenin kendi keyfi için Can Atalay'ı 3 gün daha cezaevinde tutma lüksü yoktur. Biz bu suçun peşini bırakmayacağız. Bu kararın geciktirilmesinde kimin sorumluluğu varsa yargı önünde mutlaka hesap verecekler" ifadelerini kullandı.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Anayasa Mahkemesi (AYM), 25 Ekim’de Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın 'Seçilme hakkı' ve 'Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı' yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetmişti. AYM’nin 9 üyesinin ‘hak ihlali’ yönünde oy kullandığı, 5 üyenin ise ret oyu kullandığı kararının ardından, karar İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşmıştı.

Mahkeme heyeti, tahliye kararı vermeden dosyayı 30 Ekim’de Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne göndermişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ceza Dairesi’ne sunulan mütalaada, soruşturma ve kovuşturmaya Atalay’ın milletvekili seçilmesinden çok önce başlandığı belirtilerek, “Mahkumiyetine esas sevk ve uygulama maddelerinin TCK’nın 312. Maddesi kapsamında kalan suça ilişkin olduğu anlaşıldığından, seçimden önce bu madde kapsamında suç işleyen milletvekili, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 83/2 maddesinde öngörülen yasama dokunulmazlığından yararlanamayacaktır” ifadeleri kullanılmıştı.

Öte yandan Can Atalay'ın avukatlarının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı infazın durdurulması talebi reddedilmişti. Avukatlar, karara itiraz etmek üzere İstanbul 3. İnfaz Hakimliğine başvuruda bulunmuştu. İtirazı değerlendiren hakimlik de infazın durdurulması talebini reddetmişti. Atalay'ın avukatlarının infaz kararının durdurulmasına ilişkin itirazını değerlendiren İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, dava dosyasının esas mahkemesine gönderilmesine karar vermişti.