ABD’deki Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar, diğer bonobo veya şempanzelerin yan yana görüntüleri gösterildiğinde primatların nereye baktığını kaydetmek için kızılötesi göz izleme kameraları kullandı.

Fotoğraflardan biri bir yabancıya, diğeri ise hayatının bir noktasında bir yıl veya daha uzun süre birlikte yaşadığı bir bonoboya veya şempanzeye aitti.

Maymunların gözlerinin daha önce birlikte yaşadıkları kişilerin görüntüleri üzerinde önemli ölçüde daha uzun süre kaldığını buldular, bu da bir dereceye kadar tanıdıklarını ortaya çıkardı.

Ayrıca daha olumlu ilişkiler içinde oldukları maymunlara daha uzun süre baktılar.​

Bir vakada Louise adındaki bir bonobo, kız kardeşini veya yeğenini 26 yıldan fazla bir süredir görmemişti. Araştırmacılar ona resimlerini gösterdiğinde gözleri her ikisine de odaklandı.

Kaliforniya Üniversitesi'nden Dr. Laura Lewis, “Bu çalışma bize diğer maymunlardan ne kadar farklı olduğumuzu değil, onlara ne kadar benzer olduğumuzu ve onların da bize ne kadar benzer olduğunu gösteriyor.” dedi.

Önceki araştırmalar, yunusların birbirlerinin imza çağrılarını 20 yıla kadar tanıyabildiğini göstermişti. Dr. Lewis, "Bu noktaya kadar bu, insan olmayan bir hayvanda bulunan en uzun süreli sosyal hafızaydı" diye ekledi.

Bulgular aynı zamanda insanlarda, şempanzelerde ve bonobolarda uzun süreli hafızanın muhtemelen 6 ila 9 milyon yıl önce yaşamış olan ortak atalardan geldiği teorisini de destekliyor.