Kurban Bayramı'nın dokuz günlük tatilinden yararlanarak ben de birkaç günlüğüne Adana’dan Mersin’in Tömük beldesindeki yazlığıma gidip geldim.
Niyetimiz yoğun iş ortamından ve sıcaklardan kısa süreliğine de olsa kurtulmak ve biraz nefes alıp dinlenmekti.
Yazlıktaki zamanlarımın güzel geçtiğini söyleyebilirim ama Adana’dan, Mersin’den Silifke yönüne gidip gelmenin nasıl bir çile ve eziyete dönüştüğünü görünce ve o yoğun trafik içinde saatler geçirince, tatilin güzel zamanları da bir anda silindi ve geriye kabus dolu dakikaların hatıraları kaldı.
Nasıl olmasın ki?
Mersin’de otoyolun bittiği Çeşmeli’den Silifke’ye kadar insanlar tam bir eziyet çekiyorlar.
Bu yol Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Malatya, Adana, Niğde, kayseri, Ankara, Sivas gibi illerden gelen yüz binlerce tatilci tarafından kullanılıyor.
Çeşmeli otoyol çıkışına kadar kısmen sorunsuz devam eden trafik Çeşmeli otoyol bitiminden itibaren resmen bir eziyete dönüşüyor.
Çeşmeli’den çıktıktan sonra Tömük, Arpaçbahşiş, Erdemli, Limonlu, Ayaş, Kızkalesi, Susanoğlu ve Taşucu tarafında yoğunlaşan tatilciler için mecburi istikamet olan bu yolda gidiş ve gelişlerde müthiş bir trafik sıkışıklığı yaşanıyor.
Hele hele dönüşlerin aynı saatlere denk geldiği hafta sonu günleri yol geçilmez hale geliyor ve kilometrelerce uzunlukta trafik oluyor.
Benim de bizzat tanık olduğum bu trafik sıkışıklığı öyle birkaç kilometre falan değil, onlarca kilometre.
Birçok kez Erdemli’den Kızkalesi’ne kadar yolun tamamen tıkandığına tanık olmuşumdur.
Keşke bir drone çekim imkanım olsaydı da sizlere bu sıkışıklığı, insanların çektiği rezilliği gösterebilseydim.
Tabi bu atmosferde su kaynatan arabalar, bu arabalardan 45 derece sıcakta inmek zorunda kalıp çaresizce yardım bekleyen sürücü ve yolcular, saatlerce rölantide çalıştığı için benzini biten araçlar cabası…
Bu arada birçok kez hasta ve yaralı taşıyan ambulansların sürekli siren çalmasına rağmen yolun tıkanıklığı nedeniyle kendisine yol bulamadığını ve 15 dakikalık yolu iki-üç saatte gidebildiğine tanık olmuşumdur.
Peşi bu işin çaresi yok mu?
Var elbette!
Bunun çaresi, bir süre önce yapımıma başlandığı açıklanan Çeşmeli-Silifke Otoyolunu bir an önce tamamlamaktır.
Çeşmeli –Silifke Otoyolu tamamlandığı zaman artık araçlar Mersin-Antalya Karayolu olarak bilinen eski dar yoldan kurtulacak, trafik beldelerin ışıklarına takılmadan akacak.
Bu Çeşmeli-Silifke Otoyolu projesi aslında 20 yıllık bir projedir.
Şimdiye kadar her yıl gündeme getirilmiş bir türlü başlanmamıştı.
Şimdi nihayet başlandığına tanık olduk ama burada özellikle Mersin’in iktidar partisi milletvekilleri başta olmak üzere tüm mersin ve Adana halkının muhalefeti iktidarıyla birlikte yetkililere baskı yapıp bir an önce bu otoyolu hizmete açtırması yönünde çaba harcaması gerekiyor.
Güney bölgesi turizminin can damarı olan ve bölge ekonomisine katkısı inanılmaz derecede büyük olan bu turizm konaklamalarının cazip ve daha az sorunlu hale getirilmesinde herkes açısından çok büyük fayda var.
Biz de başta Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere Karayolları Genel Müdürlüğü ve Mersin milletvekillerinden bu yolu bir an önce tamamlamaları için harekete geçmelerini bekliyoruz.
İnanıyorum ki eğer istenirse bu yol, birkaç yıl içinde kademe kademe tamamlanabilir.