Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında, ABD'nin yaptırım kararının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve Çin'in iç işlere müdahale ettiğini savundu.

ABD'nin "Çin'i düşmanlaştırmayı amaçlayan" kararını protesto ettiklerini ifade eden Sözcü Mao, Yabancı Yaptırımlarla Mücadele Yasası uyarınca bir Amerikan şirketi ile insan hakları alanında çalışan iki araştırmacıya karşı-yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

Mao, ABD merkezli araştırma ve veri analitiği şirketi Kharon ve onun Araştırma Direktörü Edmund Xu ile İleri Savunma Çalışmalar Merkezi'nin çalışanı Nicole Morgret'e yaptırım uygulanacağını duyurdu.

Yaptırım kapsamında şirketin ve şahısların Çin'deki tüm menkul ve gayrimenkul varlıkları dondurulurken Çinli kurumlar ve kişilerle para alışverişi ve işbirliği yapmaları yasaklanacak.

ABD'DEN YENİ KARAR

ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde uygulanan gümrük vergilerinden muaf tutulan ancak muafiyet süresi 31 Aralık'ta dolacak bazı ürünlere yeniden istisna getirdi.

USTR'den yapılan açıklamada, Çin'den ithal edilen 352 ürün kalemi ve Kovid-19 ile ilgili 77 ürün kategorisine yönelik gümrük vergisi muafiyetlerinin 31 Mayıs 2024'e kadar uzatılmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

Söz konusu tarifelerden muaf tutulan ürün kalemleri arasında elektrik motorları, bazı araba parçaları, kimyasallar ve diğer tüketim malları yer alıyor. Yüz maskeleri, eldivenler ve el dezenfektanları gibi Kovid-19 salgınıyla ilgili tıbbi ürünler de tarifelerden muaf tutulan ürün kategorileri arasında bulunuyor.

ABD'de önceki Başkan Donald Trump döneminde, Pekin yönetiminin rekabete aykırı sanayi teşvik politikaları öne sürülerek, 2018'de Çin'den ithal edilen bazı ürünlere ilave gümrük tarifesi uygulanmasına karar verilmişti.

NELER YAŞANMIŞTI?

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi, 8 Aralık'ta Sincan Uygur Özek Bölgesine bağlı İli Kazak Özerk Vilayeti'nin eski polis şefi Gao Çi ile Çin Komünist Partisinin (ÇKP) ideolojik endoktrinasyon ve sosyal istikrarın sağlanmasından sorumlu Birleşik Cephe Çalışma Birimi yetkilisi Hu Lienhı'ya bölgedeki insan haklarında rolleri olduğu gerekçesiyle yaptırım açıklamıştı.

Öte yandan ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Uygurların Zorla Çalıştırılmasını Önleme Yasası kapsamında üç Çinli şirketi daha yaptırım listesine almıştı. Böylece yasa kapsamında yaptırım uygulanan şirketlerin sayısı 30'a yükselmişti.