İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantıları; Orta Doğu'daki kriz, Ukrayna Savaşı ve yapay zekanın geleceği gibi önemli konuların tartışılmasının ardından sona erdi.
Yüzlerce oturumda dünyanın geleceği üzerine tartışan kişiler; yapay zeka, jeopolitik gerginlikler gibi pek çok konu üzerinde tartışmalarda bulundu.
Her zamanki gibi yüksek konaklama ücretlerinin ve şampanyalı gece etkinliklerinin damga vurduğu etkinlik, dünyanın dört bir yanındaki elitleri bir araya getirdi.
Toplantılar dünyanın dört bir yanından 3 bin katılımcıyı bir araya getirdi. Bunlar arasında 1600 iş insanı, 350 devlet başkanı ve bakan ile yüzlerce akademisyen, sivil toplum lideri ve girişimci yer aldı.
Dünya Ekonomik Forumu'nda yürütülen tartışmalardan öne çıkan başlıklar ise şöyle oldu:
JEOPOLİTİK GERİLİMLER DAMGA VURDU
Dünya Ekonomik Forumu bildirgesinde, "Bu yılki toplantı, son yılların en karmaşık jeopolitik ve jeoekonomik zemininde gerçekleşiyor. Bu da amaca yönelik ve etkili eylem ihtiyacını daha da önemli hale getiriyor" demişti.
Katar Maliye Bakanı, İsrail ile Hamas arasında devam eden çatışmanın tüm Orta Doğu ekonomisini yavaşlattığını söylerken, Arap devletleri, kalıcı barış sağlanmadıkça yeniden yapılanmaya fon sağlamayacaklarını açıkça belirttiler.
Denetim, Vergi ve Danışmanlık Hizmeti veren KPMG'nin ABD CEO'su Paul Knopp'a Davos'a gelirken verdiği bir röportajda, "Geçen yıl benim için en önemli konu ekonomi olurdu. Şu anda dünya çapında şok yaratabilecek jeopolitik endişeler konusunda biraz daha endişeliyim" dedi.
"Jeopoliitk gerilimler yüksek düzeyde bir endişeyi gerektiriyor" diyen Knopp, bu gerilimlerini, "Gazze Şeridi'nde yaşanan savaş, Kızıldeniz'de ve Süveyş Kanalı'nda yaşananlar ve bunların tedarik zincirlerini bozması, Ukrayna'daki savaşla ilgili devam eden endişeler ve enerji ile gıda güvenliği..." olarak sıraladı.
Liman işletmecisi DP World yetkilileri ise, Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının Asya'dan Avrupa'ya yapılan ticaretin maliyetini artıracağını söyledi.
ANA GÜNDEM: YAPAY ZEKA
Davos'ta bu yıl ana gündem, yapay zeka teknolojisinin geleceği oldu.
Salesforce CEO'su Marc Benioff, yapay zeka teknolojisindeki belirsizliklere ilişkin endişelerin ortasında, "Yapay Zeka Hiroşima'yı görmek istemiyoruz" dedi.
Yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'ın CEO'su Sam Altman, yapay zekanın "muazzam faydaları" olduğunu ancak potansiyel riskler konusunda dikkatli olunmamasının "çok kötü" sonuçlar doğurabileceğine dikkati çekti
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEME GELDİ
Davos'ta düzenlenen çeşitli panellerde iklim değişikliğinin insan sağlığını nasıl etkilediği konusunda artan farkındalığa dikkat çekildi.
Bunlardan birinde Brezilya Sağlık Bakanı Nisia Trindade Lima, sel ve aşırı yağışlarla birlikte gelen su ve sivrisinek kaynaklı hastalıklar; kuraklıkla birlikte gelebilecek yetersiz beslenme gibi endişelere dikkat çekti.
EKONOMİSTLER TAHMİNLERİNİ AÇIKLADI
Öte yandan ekonomistler arasında ekonomik koşulların geleceğine ilişkin bölünme gerçekleşti.
Üst düzey ekonomistler, küresel ekonominin, jeopolitik çekişmeler, sıkı finansman koşulları ve belirsizliklerle 2024'te zayıflayacağını tahmin etti..
Dünya Ekonomik Forumu'nun "Baş Ekonomist Görünüm Raporu 2024", Davos'ta gerçekleştirilen WEF yıllık toplantısında açıklandı.
Raporda, küresel ekonomi için beklentilerin "durgun" olmaya devam ettiği belirtilerek, küresel ekonominin yüksek enflasyon sonrası sıkı finansal koşullar, jeopolitik anlaşmazlıklar ve yapay zeka (AI-YP) alanındaki hızlı ilerlemelerden kaynaklanan sıkıntılarla mücadeleye devam ettiği aktarıldı.
Başekonomistlerin yüzde 56'sı küresel ekonominin bu yıl zayıflamasını beklerken, yüzde 43'ü koşulların değişmeyeceğini veya küresel ekonominin daha güçlü büyüyeceğini öngördü.