Kapadokya Kralı 4. Ariarathes'in Kayseri'yi başkent yapmasıyla yaşamını yitiren birçok hükümdar güçlerini göstermek için görkemli mezarlar yaptırdı. Mısır piramitlerine benzeyen bu anıt mezarlara tümülüs adı verildi. Yığma toprakla kapatılan anıt mezarların içine hükümdarların değerli eşyaları konuldu. 

Binlerce yıllık bu tümülüsler içinde hazine var umuduyla kazılarak defineciler tarafından tahrip edildi. 

Kapadokya-Kültepe-Koramaz Tarih, Kültür, Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Halit Erkiletlioğlu, "4. Kapadokya Kralı Ariarathes zamanında Kayseri baş şehir yapıldı. Bütün Kapadokya kralları kendilerine burada Mısır firavunları gibi mezar anıtları yaptırdı. Mezar anıtlarına tümülüs diyoruz. En büyük tümülüsler Erkilet, Küçük Kızıltepe, Ali Dağı ve Yılanlı Dağı'nın üzerindekidir. Bunların çok önemli bir kral mezarı olduğu muhakkak" diye konuştu.

"VAHŞİCE BİR TARİHİ ESER TAHRİBATI"

Erkiletlioğlu, "Tümülüsler bilindiği üzere taştan yapılmıyor. Binlerce işçi çalıştırılarak mezar odası toprakla kapatılıyor. Mezar odasına da kralın naaşı ve birtakım hediyeler konuluyor. Ölümden sonra bir hayat olduğuna inandıkları için dirildikten sonra da o eşyaları kullanacaklarına inanıyorlar. Mezar odası bazen tam ortasında değil, sağında ve solunda da olabiliyor. Tümülüsler maalesef şimdiye kadar sistemli bir şekilde kazılmadı ancak defineciler iş makineleri ile yok ediyor. Mezar olan yerleri de tahrip ediyorlar. Sütunları kırıp içinde define aramaya çalışıyorlar. Maalesef çok vahşice bir tarihi eser tahribatı var" dedi. 

Kayseri'nin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyleyen Erkiletlioğlu, "Kayseri'deki büyük tümülüslerin de günümüzün teknolojilerine uygun bir şekilde açılması ve mezar odalarının bulunup koruma altına alınarak, definecilerin tahribatından kurtarılması gerekiyor. Buraları turizme ve tarihe kazandırmamız gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.