Milli Eğitim Akademisi, Maarif Müfredatı, Öğretmenlik Meslek Kanunu derken Atatürkçü, cumhuriyetçi, laik eğitimle tüm bağlar koparılıyor. Ulus devleti yıkma odaklı harekatın kilit noktasında müfredat var. Müfredatı incelediği söylenen 300 akademisyen, 700 öğretmenin kimliği, devlet sırrı gibi saklanıyor. 26 ders değişikliğine imza atan öğretmenler, müfredatı görmeden imzalamış. Askıya çıkan müfredat için 67 bin kişi fikir bildirdi. Sonra Talim Terbiye Kurulu’na (TTK) gitti, onaylandı. ‘Cihannüma Müfredatı’ yazınca, bozulmak yok. TTK’nın başındaki Cihad Demirli, Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in kurucu-onursal başkanı olduğu Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği’nde yönetici, Erzurum’dan hemşehrisi…

GİZLİCE KAPATILDI

Müfredat değişikliğinde ideolojik boyuta odaklanılırken milyarlarca liralık maddi boyut, toplumun gözünden kaçırıldı. Cihannüma adıyla çok sık karşılaşacağız. İddiaya göre müfredat, toplumda hiçbir paydaşa ulaşmadan 6 ay önce bir özel okul grubuna sızdı. Bakan Tekin, çok sinirlendi. Gayriresmi inceleme açsa da failler bulunamadı (!) Müfredat taslağına sızanlar, şimdi de 2024-2025 eğitim öğretim yılında okutulacak yeni ders kitaplarının içeriğine aylar önce ulaşmış. Ders kitaplarına sızıldığı iddialarıyla çalkalanan MEB, Brezilya dizilerine döndü. “Kitap içeriklerini alan, Bakan’ı her gün ‘Ağabey’ diye arayacak kadar yakın” diye ihbar yağıyor. Ders kitaplarını, sızan ve sızdıran çok çok gizli (!) zatlarla ilgili birkaç ipucu vereceğim. 

ŞİFRELERİ ÇÖZELİM

Ders kitaplarının içeriklerinin Cihannüma Derneği’nde yönetici bir isme gittiği iddia ediliyor. Patron, Cihannüma Derneği başkan vekili. Yayınevi, özel okulları var. Diyanet Vakfı mütevelli üyesi. Bir özel öğretim derneğinin de başkanı. Çözüm odaklı eğitimci. AKP milletvekili adayı. Sarışın bir biblo (!) Yanında çalıştırdığı isim, şimdi MEB’de bakan yardımcısı. Sızdıran-sızdırılan iddiasındaki isimlerin patron-çalışan ilişkisi CV’lerinde yazıyor. Sızdı mı? Bilmeyiz. Ders kitabı ihaleleri bitene kadar sızan veya sızdıranların adları, şirketleri, matbaaları, okullarını yazmayacağım. Milyarlık ders kitabı ihalelerini kazanırlarsa MEB’i karıştıran iddiaların doğruluğu kanıtlanır.

KAŞIKÇI ELMASI

Ders kitapları iştahları niye kabartıyor? Müfredatla birlikte 26 kitap değişti. Okullar 9 Eylül’de açılacak. ‘Kitaplar yetişmiyor’ gerekçesiyle adrese teslim ihaleler yolda. Rakip yayınevleri dizgi, baskıyla uğraşırken ders kitapları içeriğini herkesten önce öğrenen şanslılar (!) dizip-basıp MEB’e sunacak. En düşük teklifi verme şansı elde ederek bu yıl 10 milyar TL’yi geçmesi beklenen pazarı ele geçirecek. Oysa 20 yıl önce Devlet Kitapları Müdürlüğü matbaasında kitaplar ücretsiz basılıyordu. Ders kitapları ücretsiz olunca, MEB kitapları burada basma yerine devlete ait 100 basımevini kapattı. Kitaplar ücretsiz dağıtılsa da devlet bu kitapları özel sektörden ücretsiz almıyor. Ders kitabı pazarı, 2 milyar doları geçince kitaplar Kaşıkçı Elması gibi göz kamaştırdı.

CİRO 66 MİLYAR

MEB 2024 Bütçe Raporu’na göre 2023-2024 eğitim yılında 19 milyon 905 bin öğrenci için 249 milyon 261 bin adet ders kitabı bastırıldı. Bakanlık 4 milyar 700 milyon lira, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu 3 milyar 700 milyon lira olmak üzere bu yıl ders kitaplarına 8.4 milyar TL harcandı. Ücretsiz ders kitabı dağıtımının başladığı 2003-2023 arasındaki 20 yılda, 3 milyar 954 milyon ders kitabını özel yayınevleri bastı. Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Fonu hariç sadece MEB bütçesinden özel sektöre 20 yılda 19 milyar 89 milyon lira aktarıldı. Sosyal Yardımlaşma Fonu’ndan aktarılan hariç, ders kitabı sektörün yıllık cirosu 66 milyar TL. Kağıt üreten tek devlet kuruluşu SEKA, ders kitapları ücretsiz olunca kapatıldı. Kağıt yurt dışından dolarla alınıp kitaplar dövize endekslendi.

KİTAPLAR KAMU MALI

MEB Devlet Kitapları Müdürlüğü mü? 1’i müdür 6 kişi kaldı. Ofset baskı teknolojisi olan MEB, ders kitabı hariç her şeyi basıyor. Yaldızlı varak, broşür, afiş, ajanda, gemici takvimi, sekreter defteri, plastik kapak! 249 milyon adet ders kitabı, bu yıl atıla çıktı. İstanbul sokaklarında, “Abla dersler değişti. Kitapların kilosu 50 kuruş!” diye bağıran, kamyonlar geziyor. 20 yıldır ücretsiz dağıtılan 3 milyar 954 milyon ders kitabı, müfredat değişince çöp oldu, çöp! Yoksul, kıskanç Almanlar (!) ders kitaplarını ‘kamu malı’ sayıp, öğrenciye emanet veriyor. Türkiye yıllık ücreti 1.5 milyon TL’ye çıkan kolejlere dahi zorla ücretsiz kitap dağıtıyor. Yetmiyor, başka ülkelere bedava ders kitabı yolluyor. Çocuklarınızın okuyacağı ders kitaplarının sayfalarına milyarlar sıkıştı, milyarlar!