Maddi hasarlı bir trafik kazasına karıştınız diyelim. 

Taraflar arasında tutanaklar tutuldu, resimler çekildi, imzalar alındı ve işlem tamamlandı.

Siz ya da karşı tarafın aracındaki hasar, ilgili kasko tarafından onarıldı.

Siz de bir daha böyle bir kaza olmaması dileğiyle günlük yaşamınıza döndünüz.

Yaptığınız kazanın sizde yarattığı travmadan kurtulmak istiyorsunuz. Fakat ne mümkün

Bir takım dolandırıcılar devreye giriyor ve sizi olmadık sözlerle kandırmaya çalışarak hayatınızı zorlaştırıyor.

Nasıl mı oluyor? Anlatalım efendim ve tüm kamuoyunu bu konuda aydınlatalım.

Kaza yaptığınızdan bahsettim ya, hemen ardından bazı dolandırıcılar devreye giriyor ve telefonla arayarak, şunları söylüyor:

“Efendim, biz falanca hukuk bürosundan arıyoruz. Arabuluculuk firmasıyız. Siz şu tarihte bir kaza yapmışsınız, aracınızda maddi hasan oluşmuş, kazada kusur oranına göre siz kusursuzsunuz ancak aracınızda değer kaybı oluşmuş. Eğer isterseniz biz sizin adınıza işlemi takip eder ve uğradığınız zararın size ödenmesini sağlarız."

Karşıdaki kişinin her şeyden haberi olduğunu anlayan bir çok vatandaşımız bu kişilere tüm bilgilerini veriyor ve istediği evrakları gönderiyor.

Sonuçta ne oluyor?

Bu kişiler, kaza yapan kişinin kasko şirketinden yüklü miktarda para tahsil ediyor

Size ise tahsil ettiği paranın çok az bir miktarını gönderip, kendileri ise bu paranın büyük kısmını haksız yere cebe indiriyor.

Bakıldığında her şey yasalmış gibi görünüyor, fakat bu doğru değil.

Adana Baro Başkanı Avukat Semih Gökayaz bu konuda uyarı da bulunarak, bu tarz gelen telefonlara asla itibar edilmemesini bu telefonların derhal savcılığa bildirilmesi gerektiğini söyledi.

Adana Baro Başkanı Semih Gökayaz, bu konuda vatandaşları uyararak şunları söyledi:

“1 Aralık 2023’te, TBB Başkanı ve tüm baro başkanları olarak içişleri bakanımız Ali Yerlikaya’yı ziyaret ettik. 

Kendisine sorunları aktardık. Bakanlık olarak bu konunun üzerine gideceklerini söyledi. Bunu duymanın mutluluğu ile oradan ayrıldık.

Biz baro olarak bu konularda suç duyurusunda bulunduk. Bunların organize suç örgütü kapsamına alınmasını istedik. 

Avukatlık ücreti yüzde 25 ile sınırlı olmasına rağmen bunlar aldıkları paranın çok cüzi miktarını vatandaşa ödüyor, geri kalanını kendileri alıyor. İç işleri Bakan Yardımcımız Avukat Mehmet Sağlam bu konu hakkında gerekenin yapılacağını söyledi.

Bu kişi ve kurumlar, hastanelerden, polislerden ya da ilgili yerlerden şahısların telefonuna ulaşıp başlıyorlar aramaya.

Yaptıkları iş yasal değil. Bunlar yüzde yüz dolandırıcılık işlemleri. Bizim yüzlerce şikayetimiz oluyor savcılık makamına. Eğer bu şekilde aranıyorsanız hiç vakit kaybetmeden sizi arayan numarayı derhal savcılığa suç duyurusunda bulunun."

Duyarlı girişimlerinden dolayı Baro Başkanı Semin Gökayaz’ı kutluyor, vatandaşlarımızı da bu tür dolandırıcılara kapılmamaları konusunda uyarıyoruz.