Türkiye’nin kredi notu artırıldı. Sahi ne olacak? Nedir faydası? Bize borç veren kredi notuna bakacak, ona göre karar alacak. Dört kere daha artırılırsa Türkiye “yatırım yapılabilir” ülke payesi alacak.

“Hans’ın, Corç’un ağzına bakmayız, Türkiye’yi faiz belasından kurtaracağız...” demişti. Hans, Corç borç versin diye faizi artırdık iyi mi?

★★★

22 yılda kendi yerli paramızla dövize bağımlı olmayan bir ekonomi oluşturulabilselerdi, zaten kimse parasını dövize çevirmezdi. Sabah akşam döviz fiyatlarını takip etmezdi.

Yurt dışından üç-beş dolar gelmeye başladığı söyleniyor. Peki bu para Türkiye’ye güvendiği için mi geliyor? Sen güveniyor musun ki ülke ekonomisine el alem güvensin senden önce?

★★★

Ekonomi yönetimi dünyayı turladı, kısa vadede yüksek getiri önerdi... Garanti verdi. Şansını denemek isteyen vurkaç tarzı çalışan fonlar ufaktan para yolladılar.

Kimin parasını vurup kaçacaklar? Maalesef gelen paranın tadı burada kaçıyor. O kadar çok kaynak girişine ihtiyacımız var ki, tefeci, rantçı bize fark etmiyor.

★★★

Bu durumun sokaktaki vatandaşa faydası ne derseniz, hiç yok! Yurt dışından para yollayan parasını kazancıyla beraber geri alıp alamayacağına bakar... Halkı fakirleşiyormuş, sürünüyormuş onu ne ırgalar?

Türkiye ekonomisi öyle bir halde ki, acı çekmeden, bedel ödemeden, daha kötü günler görmeden buradan çıkmamız pek olası değil...

★★★

Mehmet Şimşek, her hamleyi doğru yapsak, devamlı uygun adım atsak, ayağımızı yere sağlam bassak bile 2028 yılını hedef gösteriyor. En azından yabancılara verdiği demeçlerde...

Bize dile getirdiği ise 2026 yılı enflasyonun tek haneye inmesi... Senin gelirin artmıyorsa inse dahi ne fark eder ki?

★★★

Yine de algı önemli... Şimdi kriz var deseler, “Kim çıkardı?” diye soranlar olacak. Kim cevaplayacak?

Tasarruf falan yapılacakmış, bu sayede aşılacakmış! Dahice de kriz yokken ne gerek vardı? Enflasyon yaz aylarında düşmeye başlayacak sözü bile düzelmemiz için yetti de arttı...

★★★

Sorunlarımız çok net... Birkaç yılda düzelebilecek kadar basit değil... Durum geçici... Belki birkaç ay idare eder. Sonrasında tekrar çukura düşer.

Haliyle bugünlerin yarınları var. Yüksek faizlerin faturası yakında çıkmaya başlar. Sanayi çok borçlu... Hizmet sektörü çok borçlu... Vatandaş çok borçlu... Borcun da faizi yüksek... Ne diyeyim? Hakkımızda hayırlısı...