Almanya'ya ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk olarak Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüştü. Türk ve Alman heyetin yaptığı toplantıya Steinmeier ile birlikte başkanlık eden Erdoğan, daha sonra Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi ve ortak basın toplantısı düzenledi.

"BİZİM HOLOKOST GEÇMİŞİMİZ YOK"

Erdoğan ortak basın toplantısında İsrail’in Gazze’deki saldırıları hakkında özetle şu değerlendirmelerde bulundu:

- "Şu anda İsrail'in nükleer silahı var mı? Var ama bunu İsrail'e sorarsanız 'var' demez. Çünkü onlar yalanı çok iyi kullanırlar.

- Şu an itibariyle 13 bin Filistinli çocuk, kadın, yaşlı öldürülmüştür. Artık neredeyse Gazze diye bir yer kalmadı, her taraf yerle yeksan oldu.

- Eğer elimiz, kolumuz, dilimiz bağlı kalırsak, hesabını tarihe veremeyiz. Borçluluk psikolojisi içerisinde İsrail-Filistin savaşını değerlendirmemek gerekir.

- İnsani ateşkesi, Almanya-Türkiye birlikte sağlayabilirsek, özellikle bu ateş çemberinden bölgeyi kurtarma imkanını yakalarız.

- Yılların rehineleri, tutsakları İsrail'in elinde. Bunu da görmemiz lazım. Bunu görmezsek haksızlık olur.

- Orta Doğu'da adil ve kalıcı barışın temini için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini düşünüyorum.

- Bir borçluluk psikolojisi içinde İsrail-Filistin savaşını değerlendirmemek lazım. Ben rahat konuşuyorum. Bakın bizim İsrail'e borcumuz yok. Borçlu olanlar, rahat konuşamıyorlar. Biz Holokost cenderesinden geçmedik."

ALMAN GAZETECİYE TEPKİ

İki liderin yaptığı açıklamanın ardından soru-cevap kısmına geçildi. Sadece iki gazetecinin soru soracağı önceden belirlendi. Bir Türk bir de Alman gazeteci soru sordu. Bu kısımda Erdoğan, Türkiye’nin yürüttüğü dış politika hakkındaki eleştirileri aktarıp, Hamas ile ilgili soru soran dpa muhabirine tepki gösterdi.

dpa muhabirinin Erdoğan'a sorduğu soru şu şekilde:

“Açıklamalarınız sadece Almanya’da değil NATO ülkeleri arasında da bir rahatsızlık oluşturdu. İsrail’in var oluş hakkını kabul ediyor musunuz? İsrail’in faşist bir ülke olduğunu söylediniz, hangi gerekçeleriniz var? Ve İsrail'in Hamas'a karşı saldırısına neden soykırım diyorsunuz? Yüzlerce insanı İsrail’de katleden bir örgütü, NATO müttefikleri tarafından terör örgütü olarak tanınan bu örgütü, nasıl bir kurtuluş örgütü olarak tanımlayabilirsiniz? Siz Türk-Alman ilişkilerini tehlikeye atıyor musunuz? NATO içerisinde de bu işbirliğini tehlikeye mi atıyorsunuz diye sormak istiyorum. Türkiye'den savunma sanayi için 40 adet Eurofighter talep ediliyor. Almanya bunu kabul edecek midir?"



Gazeteciye tepki gösteren Erdoğan, şunları söyledi:

- "Öncelikle NATO'nun önde gelen ülkelerinden bir tanesi, ilk 5'in içerisinde yer alan bir ülkeyiz Türkiye olarak. Türkiye, NATO'da sıradan bir ülke değil. İlk 5'in içinde. Şu anda NATO'nun içinde düşüncesi, kanaati kimin ne olursa olsun, Rusya-Ukrayna arasında herkes kimin yanında yer alıyor? Ukrayna'nın yanında yer alıyor. Türkiye olarak biz, Ukrayna ile de görüşüyoruz, Rusya ile de görüşüyoruz. Aralarında herhangi bir ayrım yapmıyoruz. Ama 33 milyon ton tahıl koridorundan bütün o tahılı Avrupa'ya, Afrika'ya götüren biz olduk.

"SEN RAHATSIZ OLMUYOR MUSUN?"

- Şu anda da yine diyorsunuz ki 'yüzlerce', bak ben sana yüzlerce demiyorum, binlerce Filistinliyi şu anda İsrail öldürdü mü, öldürdü. Hastaneleri yok etti mi, etti. İbadethaneleri, kiliseleri vuruyor mu, vuruyor. Ben bir Müslüman olarak bundan rahatsızım. Peki sen bir Hristiyan olarak bu kiliselerin vurulmasından rahatsız olmuyor musun? Bunlara karşı niye bir tavır koymuyorsunuz? Bunlara karşı da bir tavır koyun. Bizim için bu noktada bölgede Musevi, Hristiyan, Müslüman bu ayrımın olmaması gerekir. Antisemitizme karşı da bir mücadele verildiyse, bu mücadeleyi dünyada ilk veren lider ben oldum. Ve şu anda da bakın Almanya 'İsrail'e şu kadar maddi destek verdiğinden' bahsediyor.

"BİR BASIN MENSUBU OLARAK..."

-  Eurofighter konusunda Almanya verir veya vermez. Dünyada savaş uçaklarını üreten sadece Almanya mı? Birçok yerden bunların çalışmasını yaparız, temin ederiz. Şu anda insansız savaş uçakları noktasında da Türkiye önde gelen ülkelerden bir tanesi durumuna gelmiştir. Bir basın mensubu olarak, bizi bununla tehdit etmeyin. Bize öyle sorular sorun ki bu sorular vicdani olsun, insani olsun, cevaplarını da biz size o şekilde verelim."

Almanya’daki Türk toplumunun dini vecibelerini yerine getirebilmeleri için ortak din adamı yetiştirme çalışmaları sürdürdüklerini belirten Erdoğan, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vize serbestisi gibi konularda da haklı beklentileri olduğunu söyledi.



SCHOLZ: İSRAİL’İN SAVUNMA HAKKI VAR

Hamas’ın İsrail’e terör eylemini kınadıklarını belirten Scholz da bu konuyu da ve özellikle de Orta Doğu’nun yangın yerine dönmemesi için gereken çabaları görüşeceklerini söyledi.

Sholz, İsrail’in kendini koruma hakkı olduğunu ve bunu savunduklarını belirterek “Filistinli sivillerin ölümü de bizi üzüyor. Almanya bu konudaki insani yardımları sunmada önde gelen ülkelerden biridir. Orada iki devletli bir çözüm olmalıdır. İsrail’in varoluş hakkı bizim için olmazsa olmazdır. Ülkemizde, Yahudi düşmanlığına asla yer yoktur. Almanya’da yaşayan 5 milyon Müslüman’ın tabii ki yeri vardır ve bunun inkar edilmesine de karşıyız” dedi.

HUKUKSAL VE FİNANSAL GÜVENLİK ÖNEMLİ

Scholz, bu zorlu konularda görüşmenin önemli olduğunu belirtirken, “Türkiye’nin AB üyeliği konusunda nasıl ilerleme kaydedileceğini ve düzensiz göçün sınırlandırılması konusunu da görüşeceğiz. Türkiye ile yapılan Geri Kabul Anlaşması’nın sürdürülmesi de önemli. İki tarafında yararınadır bu“ diye konuştu.

Scholz, Türkiye ile ticareti geliştirmek istediklerini belirtirken, bunun için hukuk ve finansal güvenliğin önemli olduğunu savundu.

TAHIL KORİDORU TEŞEKKÜRÜ

Scholz ayrıca “Türkiye Ukrayna'dan tahıl ihracatı konusunda yapıcı ve önemli rol oynadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kişisel katkısından ötürü teşekkür ederim” dedi.

SCHOLZ’DAN TÜRKÇE PAYLAŞIM

Erdoğan, ortak basın toplantısının ardından Scholz ile baş başa görüştü. Erdoğan ve Scholz daha sonra heyetler arası çalışma yemeğine katıldı.


Bu yemeğin ardından Scholz, X hesabında hem Almanca hem de Türkçe olarak bir paylaşıma yer verdi:

“Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ben Ortadoğu sorunu konusunda oldukça farklı bakış açılarına sahibiz. Tam da bu nedenle doğrudan görüşmek çok önemlidir. Ancak net olarak ifade edeyim: İsrail'in var olma hakkı Almanya için mutlaktır. Ülkemizde antisemitizme yer yoktur.

Aynı zamanda şunu da savunuyoruz: Her insanın yaşamı eşit değerlidir. Gazze'deki Filistinli sivil halkın acıları da bizlere üzüntü veriyor. Almanya en önemli insani yardım sağlayıcıları arasında yer almakta - ve bu yardımların hacmini hâlen arttırmış bulunmaktayız.”