Mısır resmi haber ajansı MENA'ya göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana ilk defa Gazze Şeridi'ne girişine izin verdiği 25 bin litre yakıtın ilk kafilesi Refah Sınır Kapısı'ndan geçti.
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne girişine izin verdiği yakıtın bölgeye ulaştığını belirtti.
"YARDIM NAKLİYESİ İÇİN"
Lazzarini, İsrail'in bu yakıtın kullanımını "sadece Mısır'dan gelen az bir yardımın nakliyesi için kullanılmak üzere kısıtladığını" duyurdu.
YAKIT SIKINTISI NEDENİYLE HASTANELER ÇALIŞAMIYOR
Söz konusu yakıtın "insani yardım, sağlık merkezleri, su arıtma tesisleri veya BM'nin diğer insani yardım faaliyetlerinde kullanılamayacağının" altını çizen Lazzarini, şunları kaydetti:
"Yakıtın hala daha savaş aracı olarak kullanılması korkunç. Son 5 haftadır, Gazze'deki insani yardım faaliyetlerinde kullanmak üzere yakıt için çağrı yapıyoruz. Bu, bizim işimizi ve Gazze'deki Filistinlilere yardım etmemizi aksatıyor."
Gazze'de yaşayan yaklaşık 2,3 milyon insanın yüzde 70'inin gün sonunda temiz suya ulaşımının olmayacağını vurgulayan UNRWA Komiseri, su arıtma, atık su tesisleri ve hastanelerin yakıt sıkıntısı nedeniyle faaliyetlerini durdurduğunu kaydetti.
"İNSANLARIN HAYATINA MAL OLUYOR"
Lazzarini, "Gazze'ye sadece TIR'lar için yakıt verilmesi hayat kurtarmayacak. Bilakis yakıt için beklemek insanların hayatına mal olacak" ifadelerini kullandı.
160 BİN LİTRE YAKITA İHTİYAÇ VAR
Gazze'de temel insani yardımlarını sürdürebilmek için UNRWA'nın 160 bin litre yakıta ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Lazzarini, İsrail makamlarını derhal "uluslararası insancıl hukuka göre ihtiyaç duyulan yakıtın tedarik edilmesi talimatı vermeye" çağırdı.
"BİR GÜNLÜK İHTİYACIN ONDA BİRİ"
Öte yandan UNRWA Gazze Basın Direktörü Adnan Ebu Husne, yayınladığı görüntülü mesajında, Gazze'ye gelen yakıtın Ajansın Gazze'deki bir günlük ihtiyacının yaklaşık onda birine denk geldiğini söyledi.
Ebu Husne, söz konusu yakıtın "su arıtma tesisleri, belediyeler, sağlık merkezleri ve fırınlar" için kullanılmasına izin verilmediğine dikkati çekti.
Gazze'de insani yardımları sürdürebilecek tek kurum olarak UNRWA'nın kaldığını kaydeden Ebu Husne, Gazze Şeridi'ndeki tüm insani ihtiyaçların bu koşullarda karşılanmasının mümkün olmadığını vurguladı.
Ebu Husne, insani ihtiyaçların karşılanabilmesi için Gazze'ye diğer sınır kapılarından da günde en az 150 TIR insani yardım malzemesi, bunun yanı sıra yakıtın da girmesi gerektiğini vurguladı.
İsrail'in ablukayı sıkılaştırdığı ve yoğun bombardıman altında tuttuğu 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde BM'nin açıkladığı rakamlara göre yaklaşık 1,7 milyon kişi göçe zorlandı.
Yerlerinden edilmiş milyonlarca insanın temiz su erişimi, sağlık hizmeti, hastalıklara yol açacak çöplerin toplanabilmesi ve atık suların giderilmesi için yakıtın hayati önemde olduğu uluslararası insani yardım kuruluşları tarafından da sıkça dile getiriliyor.
İSRAİLLİ BAKANLAR TEPKİLİ
İsrail Ulaştırma Bakanı Miri Regev ve aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Gazze Şeridi'ne 40 gün sonra yakıt girişine izin verilmesini eleştirdi.
Regev, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "UNRWA'ya (Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı) yakıt Hamas'a yakıttır" ifadesini kullandı.
Aşırı sağcı Ben-Gvir de X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "Yakıt = silah" iddiasında bulundu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud milletvekili Tally Gotliv de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yakıt girişini eleştirdi.
Gotliv, "Daha önceki sözlerin aksine, bugün 24 bin litre yakıtın Gazze'ye nakledilmesi yönündeki yanıltıcı karar hakkında hükümetten bir açıklama duyan var mı? Bu, boşu boşuna yapılan aşağılayıcı eylem için bir mazeret duyan var mı?" ifadelerini kullandı. (AA)
Gazze’ye yakıt ulaştı
İsrail'in, Birleşmiş Milletlerin (BM) sadece Mısır'dan gelen yardımları almakta kullanımı için girişine onay verdiği 25 bin litre yakıt Gazze Şeridi'ne ulaştı. Gazze'de bir günlük ihtiyacın onda birine denk gelen yakıt, binlerce kişinin hayatının tehlikede olduğu hastanelerde kullanılamayacak.