Tarikat, cemaat, siyasal İslam, muhafazakarlık, sekülerlik soslu Kızılcık Şerbeti ve Kızıl Goncalar adlı TV dizileri yayınladıkları ilk günden beri ülke gündeminde hatırı sayılır bir yer kaplarken, geçen hafta Netflix'te gösterime giren Kübra, din-inanç temalı yapımlara yeni bir boyut getirdi.
Dizi, İstanbul'un underground mahallelerinden birinde tornacılık yapan Gökhan'ı (Çağatay Ulusoy) merkeze alarak; sevgilisi, annesi, kız kardeşi ve bir süre sonra müritlerine dönüşecek her kesimden yüzlerce insanın etrafında şekilleniyor.
Askerliğini yaptığı sırada yaşadığı oldukça kanlı bir hadisenin travmasıyla sivil hayatına devam eden Gökhan, vicdan muhasebesindeki artı ve eksileri eşitlemek için Allah'a yönelmiştir.
Evin direği babanın erken yaşta dâr-ı fenâdan dâr-ı bekâya irtihal etmesiyle dibe vuran kız kardeşi ve annesiyle bunalım bir yaşam süren Gökhan'ın en büyük destekçisi sevgilisi Merve'dir.
Mahalle arasına inşa edilmiş butik özel üniversitede herhangi bir bölüm okuyan öğrenciye benzeyen fakat tezgahtarlık yaptığını anladığımız Merve ile alışveriş merkezinin ortak alanlarında el ele, göze göze, bazen dudağına kondurduğu minik bir buseyle flört eden Gökhan'ın, işi dışında tek eğlencesi halı saha maçları ve galibiyet sonrası oturdukları rakı sofrasıdır.
Üzerine yapışan az miktarda günah tozunu, sadece şalgam suyu içerek silkeleyen mütedeyyin tornacının hayatı, "Semavi" adıyla yer aldığı, bir sosyal medya uygulamasından gelen mesajla tepetaklak olur.
Kübra adında bir kullanıcıdan gelen ruhani mesajları, halı sahanın soyunma odasında, üzerinde siyah, paçasız, dar iç çamaşırıyla okuyan Gökhan yaşadığı savrulmanın etkisiyle kendisini eve kapatır.
Mesaj bombardımanı, gri rüyalar, bir-iki küçük mucize sonrası kendini "Allah ile konuştuğuna" ve "Allah'ın kendine mesaj attığına" inandıran Gökhan, bu sırrı ailesine açar.
Her bölümü ortalama 45 dakika süren 8 bölümlük Kübra'daki gizem, üçüncü bölümle birlikte büyük bir ivme kazanır, karakterler zenginleşir:
Gökhan'ın etrafından toplanan sağcı-solcu-serseri-hırsız-müptela-zengin-fakir-sosyetik müritler, ona kafir diyen hatta bıçak çeken sarıklı cübbeli sofiler, ateist polis amiri...
Siyaset arenasındaki kirli tiplerin, sözde dini figürler üzerinden güç devşirme çabaları ve Gezi Parkı Olayları'nı andıran mahalle isyanı, akışa ufak ufak yedirilirken, gerilim de hızla artıyor.
İzleyici sonlara doğru "Peygamber mi?", "Mesih mi?", "Meczup mu?", "Her şey bir rüya mı?" sorularıyla finali merakla beklerken, teknolojik sınırları aşan vurucu bir ters köşe geliyor.
Sosyal medyada ve bazı popüler sitelerdeki spoiler yağmuru yüzünden diziyi seyretmek için tereddüt eden peşin hükümlü ciddi bir kitle oluştuğunu da söyleyelim.
İslam inancına göre, kıyamet öncesi yeryüzüne inecek olan Hz. İsa bir marangozdu.
Gökhan, nam-ı diğer Semavi ise bir tornacı...
Sekizinci bölümde final yapan dizinin devam edip etmeyeceğiyle ilgili -cast'a dahil olacak oyuncuların isimlerine kadar- tevatürler dolansa da "Allah ile konuştuğunu iddia eden yakışıklı tornacının", ikinci sezonda müritlerinin ve düşmanlarının karşısına nasıl çıkacağı tam bir muamma...