Birlik Sağlık Sen, Türkiye'de uygulanan sağlık politikaları sonucunda koruyucu sağlık hizmetleri olan birinci basamak sağlık hizmetlerine gerekli önemin verilmemesinden dolayı sağlıksız bir toplum haline gelindiğini, 2022 yılında doktorlara 854 milyon başvurunun yapıldığını açıkladı.
'SAYILARDAKİ ARTIŞLA ÖVÜNÜLMEMELİ'
Birlik Sağlık Sen, koruyucu sağlık hizmetleri olan birinci basamak sağlık hizmetlerine gerekli önemin verilmemesinden dolayı sağlıksız bir toplum haline gelindiğini belirtti. 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı verilerine göre, bir kişi yılda 10 kez doktora başvuruyor, 13 milyondan fazla hasta hastanelerde yatarak tedavi görürken, yaklaşık 6 milyon kişiye de ameliyat yapılıyor.
Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, bazı siyasiler ve bürokratların bu rakamları övünç kaynağı olarak kullandıklarını belirterek, “Vatandaşların doktora başvuru sayısındaki ve ameliyat sayılarındaki artışın hiçbir şekilde övünülecek bir tarafı yoktur” dedi.
'SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN GÖREVLERİ BELLİ'
Sağlık Bakanlığı'nın asli görevinin vatandaşın aşılama hizmetlerini tam ve zamanında vermesi, vatandaşların yediklerinin içtiklerinin denetlenmelerini en iyi şekilde yaparak, onları hasta etmemek için çabalaması olduğunu belirten Doğruyol, şunları söyledi:
* Doktora yapılan başvuru, hastanelere yatış ve ameliyatların artmasının pek çok nedeni bulunmaktadır. Önemli olan vatandaşlarımızın hasta olamamasını sağlayarak, nitelikli sağlık hizmeti vermektir. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte sağlıkçıya performans adı altında yapılan ödemeler, 5 dakikada bir muayene ve benzeri sebeplerden dolayı nitelikli sağlık hizmeti sunumunun düşmesi, alım gücünün düşmesi ile birlikte vatandaşların dengeli ve sağlıklı beslenememesi hastalıkların artmasına sebep olmaktadır.”
'ÇÖZÜM DEVASA ŞEHİR HASTANELERİ DEĞİL'
Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı yıllık istatistiklere göre 2022 yılında doktorlara 854 milyon başvurunun yapıldığını vurgulayan Doğruyol şöyle devam etti:
* Yılda bir hekime bir kişi ortalama 10 kez başvurmuştur. 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na baktığımızda 6 milyon ameliyat, 13 milyon yatış görülmektedir. Bu rakamlar oldukça yüksek rakamlardır.
* Maalesef, işsizlik, yoksulluk, ekonomik kriz ile daha sağlıksız bir toplum haline geldik. İnsanların yaşam koşulları, çalıştığı yerdeki koşulların ağırlaşması bile sağlığımızı etkilemektedir. Yaşam koşullarından dolayı her geçen gün kronik hastalıklar da artmaktadır. Çözüm; poliklinik ve ameliyat sayılarını artırmak ya da devasa şehir hastaneleri yapmak değildir. Çözüm vatandaşın sağlığını korumak, hasta olmamasını sağlamaktır.
Hastanelere yıllık başvuru sayısı 854 milyon: Ekonomik krizle sağlıksız bir milletiz
Birlik Sağlık Sen'e göre geçen yıl doktora yapılan başvuru sayısı 854 milyon. Bu her bir bireyin ortalama 10 kez hastaneye başvurması demek. Ayrıca 13 milyondan fazla hastane yatışı, 6 milyon da ameliyat yapıldı. Bu verilerle övünülmemesi gerektiğini bildiren sendika başkanı Doğruyol "Ekonomik kriz ile daha sağlıksız bir toplum haline geldik" diyor.