Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ülkeleri temiz enerjiye yönlendirmek ve kirli havanın neden olduğu ölümleri önlemek amacıyla geçtiğimiz yıl hava kalitesi yönergelerini sıkılaştırma kararı almıştı.

Hava kirliliği nedeniyle her yıl Avrupa'da 300 bin erken ölüm vakası görülüyor. AB Komisyonunun Çevre, Okyanuslar ve Balıkçılıktan Sorumlu Üyesi Virginijus Sinkevicius da daha sıkı AB kuralları ile bu sayının önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 70 oranında azalabileceğini belirtiyor.

Avrupa'nın hava kalitesi son on yılda iyileşmiş olsa da AB sınırlarını ihlal eden 10'dan fazla ülkeyi mahkemeye verdi. Ve Avrupa Adalet Divanı da Fransa, Polonya, İtalya ve Romanya'nın da aralarında bulunduğu ülkeleri yasa dışı hava kirliliğinden suçlu buldu.

Yeni kurallar ile AB genelinde mevcut hava kalitesi endeksleri karşılaştırılabilirken kamuya da açık hale geliyor.

Yeni ulusal kuralların ihlal edilmesi durumunda, hava kirliliğinden etkilenenler yasal yollara başvurabilecek ve vatandaşlar, sağlıklarının zarar görmesi durumunda tazminat alabilecek.

AB Parlamentosu yasayı 381 lehte, 225 aleyhte ve 17 çekimser oy çokluğuyla onayladı. Yürürlüğe girmesi için hâlâ AB ülkelerinden onay alınması gerekiyor.