Yağlılar Mahallesi'nde vatandaşların bir araya gelerek imece usulü yaptıkları 'yağlılar helvası' uzun ve zorlu bir süreçten geçerek sofralara geliyor. Tarifi ise mahalle halkı tarafından biliniyor. YAPIMI BİR GÜN SÜRÜYOR Helvanın yapımı nerdeyse bir günü buluyor. Evde bulunan malzemelerden yapılan helva, süt ve unun birleşiminden meydana geliyor. Kaynar sütün içine atılan un odun ateşinde hamur kıvamına gelene kadar pişiriliyor. Elde edilen hamur eleklerde ovalanıyor. Daha sonra odun ateşinde ve bakır kazanlarda sürekli karıştırılarak kavruluyor. Hazırlanan şerbet de üzerine dökülerek servise hazır hale getiriliyor. Helvanın şerbetlenmeden bir yıla yakın, şerbetlendikten sonra ise üç aya yakın dayanma süresi oluyor. Yağlılar Mahalle'sinin muhtarı Hasan Özkan, "Bu köye has bir şeydir. Devamlı yaparız bunu. Başka hiçbir yerde yapılmaz" dedi. 'Yağlılar helvası'nın halk dilinde 'basma helvası' da olarak bilindiğini belirten mahalle sakini Ayşe Keklik, "40 yıldır 'basma helvası' yapıyorum. Çok zor yapılışı var. Kalabalık olursa daha iyi yapılır" diye konuştu. (İHA)