Dün dünyanın tek çocuk bayramı Türkiye’de kutlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı... Ata’mızın armağanı...

Eskiyi unut, yeni yolu tut. Türklüğe umut, sen ol çocuğum!

Nitekim bizden hayır yok. Derdimizi anlatamadık, ikna edemedik halkı... Yönetim 22 yıldır aynı... Milletin yıllarını çaldı.

★★★

Sefalet, İstatistik Kurumu’nun resmi rakamlarında dahi gizlenemiyor!

2023 sonu itibarıyla 85 milyon 372 bin kişi olan Türkiye nüfusunun 22 milyon 206 binini yani nüfusun yüzde 26’sını çocuklar oluşturuyor.

2023 İstatistiklerle Çocuk Araştırması sonuçlarına göre çocukların önemli bölümü ağır koşullarda yaşam mücadelesi veriyor. Eğitimden kopan çocuk nüfusun hızla artış gösteriyor.

★★★

Artan yoksullaşmadan kaynaklı aile bütçesine katkı nedeniyle okuldan koparak çocuk yaşta çalışmaya başlayan çocuk sayısı beş milyona yaklaşıyor.

Yasaların 15-17 yaş arası çocukların çalışmasına olanak sağlamasından dolayı ilköğretim-ortaöğretim çağındaki pek çok çocuk okul yerine çocuk işçiliğe yöneliyor.

Hepsinden özür dilerim...

★★★

Eğitim ve çalışma yaşlarına ilişkin yasalardaki çelişkilerin giderilmesi, çocuk işçiliğin yasaklanması gerekiyor. Tabii ki yapmayacaklar...

İstatistik Kurumu verileri 2020’den bu yana çocukların işgücüne katılımında ciddi artış yaşandığını, 4 yıl önce yüzde 16 olan okulu bırakıp çalışmaya başlayan çocuk oranının 2023’te yüzde 22’ye yükseldiğini gösteriyor.

★★★

15-17 yaş erkek çocuklarda bu oran yüzde 32’yi aşarken, kız çocuklarda yüzde 11.5 olduğu görülüyor.

Kız çocukları ise ağırlıkla ev işlerine yardım, küçük kardeşe bakım, temizlik, çocuk yaşta evlendirilme gibi nedenlerle okulu bırakıyor.

★★★

Türkiye’de temel ulaşım, kırtasiye, beslenme gereksinmelerin yüksek enflasyonla artan maliyetlerinin aile bütçesine getirdiği ağır yük, hızla eriyen hane geliri yüzünden ailelerin önceliği beslenme ve barınma sorunu olarak öne çıkıyor.

Çocuğunu okutacak paraya ulaşamıyor.

★★★

UNICEF’i illa duymuşsunuzdur. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu... Araştırdı...

Çocuklarımızın büyük bölümünün açlık ve sefalet içinde yaşadığı gibi zihinsel ve bedensel gelişimlerini sağlayacak beslenme imkanına sahip olmadıkları ortaya çıktı. Şaşırdık mı?

Araştırmaya göre, çocukların yüzde 62.4’ü her gün ekmek ve makarna ile besleniyor. Her gün et, tavuk ve balık tüketen çocukların oranı sadece yüzde 12.7 düzeyinde...

Fasulye, nohut, mercimek vb gıdaları tüketebilen çocuklar yüzde 10.9’da kalırken, yüzde 90’ı kuru bakliyat gibi gıdalara erişemiyor.

Çok özür dilerim çocuk... Keşke böyle bir dönemi hiç yaşamasaydın. Her gün kanıyor vicdanım... Sana söz, gücüm yettiği kadar elimden geleni yapacağım!